Lakritsinen fenkolikeitto

maanantai 30. toukokuuta 2011


Sain ravintola Groteskista vähän aikaa sitten erittäin maukasta fenkolikeittoa, joka sai loppusilauksensa lakritsin mausta. En löytänyt keittoon netistä enkä ruokakirjoista oikeanlaista ohjetta, joten pääsin säveltää sen omasta päästäni. Maku oli hyvä, mutta asteen verran hienostuneemman keitosta saisi, jos tekisi lakritsin makuisen öljyn, jota laittaisi keiton päälle. Minä laitoin keiton sekaan vain lakritsijuurta, jolloin keiton värikin muuttui tummemmaksi. Hyvää oli näinkin, mutta ensi kerralla kokeilen toisella tapaa.

Lakritsi-fenkolikeitto neljälle henkilölle

2-4 rkl oliiviöljyä
2 isoa fenkolia suikaloituna
1 iso sipuli viipaloituna
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
2 dl kermaa
2 dl valkoviiniä
1-2 dl kanalientä
2-4 cm lakritsijuurta
bouquet garnie eli yrteistä sidottu kimppu, joka laitetaan keiton joukkoon makua antamaan (esim. laakerinlehti, timjamia, rosmariinia, persiljaa)
  • freesaa fenkolia ja sipuleita reilussa määrässä oliiviöljyä
  • lisää puolet valkoviinistä ja anna sen haihtua
  • lisää kerma, kanaliemi, loput viinistä, lakritsijuuren pätkä sekä yrttikimppu
  • anna keiton hautua puolisen tuntia ja soseuta se hienoksi
  • koristele keitto fenkolin lehtitupsuilla, tillillä tai persiljalla
  • keiton päälle voi laittaa myös katkarapuja, kylmäsavulohta tai kuivattua sipulia
P.S. Lakritsinjuurta saa ostettua ainakin ekokaupoista, kuten Ruohonjuuri ja Runsaudensarvi. En osaa kertoa lakritsijuurella korvaavaa tuotetta, mutta jos joku tietää,  mitä voi käyttää sen sijaan, otan tiedon mielelläni vastaan.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.