Täytetyt munakoisot

keskiviikko 9. lokakuuta 2019





Nappasin pitkästä aikaa kaupan tiskistä munakoisoja, koska ne vain näyttivät niin hyviltä! Munakoisojen sesonki alkaa vedellä viimeisiään, mutta me taidamme syödä munakoisoa siitä huolimatta enemmän talvella kuin kesällä. Vai pitäisikö sanoa, että syömme sitä kesällä lähinnä grillattuna. Pitkään kypsennettynä munakoiso on vielä parempaa herkkua, jota tekee mieli läpi vuoden. Ajattelin käyttää munakoisojen täytteeseen alun perin linssejä, mutta koska keittiössä kasvaa tällä hetkellä mökiltä pelastettu paprika, jossa kypsyy useita paprikoita, vaihdoin linssit niihin. Tämä resepti riittää hyvin neljään pääruoka-annokseen, jos munakoisot ovat kookkaita. Yhdestä isosta munakoisosta riittää varsin hyvin syötävää kahdelle. Mausteita on helppo säädellä omaan makuun, itse käytin reilusti sipulia ja kanelia, chiliäkin taisin ripotella ohjeen mittoja enemmän joukkoon. Maistamallahan se selviää, millaista makumaailmaa milloinkin kaipaa! Me söimme munakoisojen kanssa vain leipää, mutta kylkeen sopisi hienosti myös salaatti ja riisi. Jos innostut kokkailemaan munakoisosta enemmänkin, katso täältä inspiraatiota munakoisoresepteihin.


Täytetyt munakoisot 4 henkilölle

2-4 munakoisoa
öljyä paistamiseen
1-2 sipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl juustokuminaa hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta tai savupaprikajauhetta
1/2 tl chilihiutaleita
1-2 tl kanelia
suolaa, mustapippuria
1-2 paprikaa paloiteltuna
1 prk tomaattimurskaa
(hunajaa)
*
1 pkt mozzarellaa
tuoretta basilikaa tai persiljaa

Halkaise munakoisot pitkittäin ja tee sisuksiin veitsellä viillot. Ripottele suolaa päälle ja jätä munakoisot tekeytymään puoleksi tunniksi. (Munakoison "itkettäminen" ei ole välttämätöntä, sillä munakoisot eivät ole niin kitkeriä kuin aikoinaan, mutta tämä on jäänyt minulle tavaksi.)  Pyyhi suola hetken kuluttua pois ja kypsennä munakoisoja 220 asteessa 30-40 minuuttia. Anna niiden jäähtyä ja kaavi sen jälkeen sisus lusikalla pois muun täytteen joukkoon. Munakoison sisuksen voi kaapia myös heti alkuun pois ja kypsentää pannulla erikseen, molempi parempi.

Freesaa sipuleita öljyssä pannulla hetken aikaa, lisää sen jälkeen valkosipulit. Purista tomaattipyre mukaan ja heitä myös mausteet pannulle paahtumaan.

Lisää paprikat ja tomaattimurska, anna kastikkeen porista miedolla puolisen tuntia. Lisää munakoison sisus joukkoon ja anna täytteen muhia vielä hetken aikaa. Maista täytettä ja lisää suolaa, mustapippuria ja muita mausteita oman maun mukaan.

Nosta kypsät munakoisot uunivuokaan tai pellille ja lusikoi täyte päälle. Revi mozzarellaa pinnalle ja paista 180 asteessa munakoisoja 30-40 minuuttia. Nauti tuoreen leivän tai riisin ja salaatin kera.




Kokeile myös quornilla täytettyjä munakoisoja, melanzanea tai papin hattua eli munakoisolla vuorattua makaronilaatikkoa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.