En ole koskaan pitänyt itseäni kovin innokkaana hampurilaisten popsijana, vaikka nuorempana olenkin vääntänyt tuhansia hampurilaisia ketjuravintolassa. Tai ehkäpä juuri siksi hampurilaiset eivät näin keski-ikäisenä juuri innosta. Kasvisruoan lisääntymisestä on tässäkin asiassa kuitenkin ollut suuresti iloa, sillä se on tarkoittanut myös burgerivalikoiman laajentumista huomattavasti. Kun Kirjapaja julkaisi ruotsalaisen Nina Olssonin Valloittavat vegeburgerit -kirjan alkuvuodesta, otin kirjan mielelläni testailtavaksi kotikeittiöön. Ensimmäiseksi burgeriksi olisi ollut vaihtoehtoja vaikka kuinka, sillä makumaailma vaeltaa ympäri maailmaa, Euroopasta Lähi-itään ja Afrikkaan, Aasiasta Yhdysvaltoihin ja Etelä-Amerikkaan. Päätin mennä sieltä mistä aita on matalin ja pyysin miestä valitsemaan kirjasta itseään eniten innostavan hampurilaisen. Ja voi jestas, miten hyvää turkkilainen lachmacun-burgeri oli! Paras syömäni linssipihvi koskaan eikä sämpyläkään huono ollut. Joku kerta pitääkin valmistaa pelkästään pihvejä ruoaksi ja viedä lisukkeilla ruoka jonnekin muualle kuin hampurilaisten maailmaan.
Lachmacun-burgeri oli työläs valmistaa ja siihen meni useampi tunti, kun briossisämpylöiden tekemisellekin piti varata oma aikansa. Tiesin kuitenkin, että kirjasta löytyy myös nopeampia vaihtoehtoja kokkailtavaksi ja tartuin sellaiseen puutarhapäivän päätteeksi. Korealaisella kimchillä on paikka sydämessäni ja päätin valmistaa banh mi'stä inspiraationsa saaneen kimchi meen eli tofu-kimchiburgerin. Tai oikeastaan leivän. Alun perin täytteeseen olisi tullut korianteripestoa, mutta hyödynsin edellisen päivän tähteet ja käytin hernepyreen peston pohjalla. Tuli erittäin maistuvaa! Myös majoneesia oli valmiina, joten kokkaus nopeutui melkoisesti. Kirjassa kerrotaan kyllä miten kimchinkin voi valmistaa itse, mutta nyt menin valmiilla tuotteella.
Tofu-kimchiburgeri 4 henkilölle
1 pkt (400 g) kylmäsavustettua tofua
loraus hunajaa tai agavesiirappia
suolaa, mustapippuria
*
4 patongin palaa tai leipää halkaistuna ja paahdettuna
Lisukkeet:
kimchiä
korianteripestoa (ohje alla)
tuoretta kurkkua ja porkkanatikkuja
salaattia tai mikroversoja
majoneesia
limeä
Laita tofupala talouspaperilla päällystetylle lautaselle ja taita paperi päälle. Aseta toinen lautanen tai paistinpannu painoksi, jotta ylimääräinen neste irtoaa tofusta.
Leikkaa tofu neljäksi litteäksi palaksi ja paista paloja kuivalla paistinpannulla noin 8 minuuttia kummaltakin puolelta keskilämmöllä. Mausta tofut siirapilla tai hunajalla ja mausta suolalla ja pippurilla, paista molemmin puolin vielä minuutin ajan.
Levitä paahdetun leivän päälle korianteripestoa ja salaattia, nosta tofupala päälle. Lisää vielä kimchiä, kurkkua, porkkanaa ja majoneesia ja purista limen mehua päälle. Nosta leipäsiivu päälle ja nauti heti.
Korianteripesto
100 g saksanpähkinöitä tai pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
nippu tuoretta korianteria
nippu tuoretta basilikaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl oluthiivahiutaleita tai parmesania
loraus sitruunanmehua
suolaa
chililastuja halutessasi
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes seos on tasaisen sileää. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Valloittava vegeburgerit -kirja on nimensä mukaisesti valloittava ja resepti toisensa perään vaikuttaa niin houkuttelevalta! Hampurilaiset ovat toki helppoja valmistaa, mutta monessa ohjeessa ainesosamäärä on niin valtaisa, että se saattaa alkuun jo säikäyttää. Suosittelenkin selailemaan kirjan kokonaisuudessaan läpi, jotta huomaat, että simppeleitäkin reseptejä on tarjolla. Tutustumalla kirjaan tarkemmin löydät myös itsellesi parhaat tavat valmistaa pihvimassoja (yleiskoneella vai pilkkomalla, uunissa vai pannulla paistaen) ja näet mahdollisuudet oikoa resepteissä. Kasvispihvien lisäksi kirja tarjoaa ohjeita myös sämpylöihin, kastikkeisiin, tahnoihin ja lisukkeisiin, mutta kaikkeahan ei ole pakko valmistaa itse alusta loppuun. Perusnikseihin tutustumalla pidät myös huolen siitä, että niin rakenne, maku, kiinteys kuin mehevyyskin on vegeburgereissa kunnossa.
Olemme nyt siis valmistaneet kirjasta kaksi täysin erilaista burgeria ja nauttineet molemmista täysin. Maut ovat herkullisia ja mielenkiintoisia ja ruoan rakennettakin on mietitty. Reseptit ovat myös helposti muunneltavissa ja ne voi valmistaa täysin vegaanisina. Ja jos hampurilaiset eivät ole sinun juttu, jätä sämpylät ja leivät kokonaan pois ja rakenna muista lisukkeista pihvien kanssa herkullinen makumaailma. Itse odottelen jo kesää, jotta pääsen testaamaan uusia makumaailmoja hiiligrillissä tuoreista raaka-aineista.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.