Keväisen vihreä parsa-fenkolirisotto

keskiviikko 11. toukokuuta 2011


Kevään parsasesongista kannattaa ottaa kaikki ilo irti ja syödä sitä mm. sellaisenaan, piirakassa tai keitossa. Viimeisin parsaviritys löysi tiensä risotoksi. Raikkaaseen risottoon tarvitset:

  • 1 ½ rkl oliiviöljyä
  • 1 ½ rkl voita
  • 1-2 purjosipulia viipaloituna
  • 1 fenkoli ohueksi leikattuna
  • 3 dl  risottoriisiä
  • 1-2 dl valkoviiniä
  • 8-10 dl kanalientä
  • 1 nippu valkoista tai vihreä parsaa
  • 1 dl tuoreita tai pakasteherneitä
  • ½-1 sitruunan kuori raastettuna
  • suolaa, mustapippuria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 dl mascarpone-juustoa
  • 1 dl parmesan-juustoa raastettuna
  • 3 rkl ruohosipulia pieneksi leikattuna

Kuumenna öljy ja voi kattilassa ja kuullota purjosipulia & fenkolia muutama minuutti ruskistamatta sitä. Lisää riisi ja kuumenna sitäkin muutama minuutti. Sekoita koko ajan.

Lisää joukkoon valkoviini ja anna sen haihtua melkein kokonaan pois. Lisää kanalientä muutamassa erässä ja keitä riisiä silloin tällöin hämmentäen miedolla lämmöllä. 

Risoton kypsyessä kuori parsat noin puolesta välistä alas asti esimerkiksi kuorimaveitsellä. Napsauta varret poikki niin alhaalta kuin ne luontevasti katkeavat. Pilko varret ohuiksi siivuiksi, mutta jätä 2-3 cm:n nuppu ehjäksi. Keitä parsat suolatussa vedessä melkein kypsiksi ja valuta vesi pois.

Kun risotto alkaa olla al dente, kaada sitruunaraaste ja -mehu joukkoon sekä lisää herneet ja parsapalat. Anna risoton kuumentua kunnolla ja raasta joukkoon reippaasti parmesaania. Laita sekaan myös mascarpone. Maista ja mausta ruohosipulilla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti. 

1 kommentti

  1. Tätä kokeilen ensi keväänä, kun parsa on taas nuorta! Olen vielä aloitteleva risottokokki, mutta harjoittelemallahan sitä oppii!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.