Tomaattinen kalakeitto

torstai 7. tammikuuta 2016




Kun talvi painaa päälle, keittiön liedeltä löytyy tavallista useammin keitto ja uunista jonkin sortin pataruoka. Parasta pakkaspäivän ruokaa! Tällä kertaa innostuin kalakeitosta, jota teen yleensä muutaman kerran vuodessa. Viimekesäinen kalakeitto oli herkkua, mutta näin talvella toisenlaiset maut ovat mieleen, vaikka samoja raaka-aineita keitosta löytyykin. Tärkeimpänä kalakeittoa tehdessä pidän kuitenkin sitä, että liemen tekee itse. Hyvää tulee purkistakin kaadettuna, muttei ihan näin loistavaa. Liemi valmistuu näppärästi siinä samalla, kun kuorit ja paloittelet juureksia keittoon ja valmistelet kalaa. Ja jos lientä tekee kerralla reilun satsin, loput voi pakastaa seuraavaa kalakeittoa tai -risottoa varten.

Nappasin tämän ohjeen Tarte Tatin -keittokirjasta, mutta muokkasin sitä pienin liikkein. Venäläinen seljanka ja ranskalainen bouillabaisse eivät ole niin kaukana tästä keitosta, mutta asteen verran erilaisempia ja fiinimpiä kuitenkin. Ja mikäli et missään tapauksessa halua keittoosi tomaattia, voit jättää sen pois ja nauttia kirkkaan kalakeiton. Suosittelen kuitenkin lämpimästi maistamaan myös tomaattista versiota. Omasta kalakeitostani jätän yleensä maidon pois ja lorautan tilalle tipan kermaa tai teen tällaisen punaisen version.

Kalaliemi

1-2 kalan pää ja ruodot
vettä
suolaa
kokonaisia valko- tai mustapippureita
laakerinlehti
(1 sipuli, 1 porkkana, 1 varsiselleri jne.)

Huuhdo ruodot kylmän veden alla ja nosta ne kattilaan. Kaada vettä päälle niin, että ne peittyvät. Keitä ja kuori päälle tuleva vaahto pois. Lisää mausteet joukkoon ja anna liemen porista miedolla lämmöllä. Mikäli haluat, lisää liemeen myös juureksia antamaan makua. Itse käytin liemeen tällä kertaa vain keittoon tulevien sipuleiden ja porkkanoiden kuoret sekä pari tillin oksaa. Siivilöi liemi, kun se kiehunut noin 20-30 minuuttia. Jos liemessä ei ole tarpeeksi makua, voit keittää sitä liedellä vielä kasaan.

Tomaattinen kalakeitto 4 henkilölle

oliiviöljyä
2-3 sipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 fenkoli ohueksi siivutettuna
ripaus cayennepippuria
suolaa, musta- tai valkopippuria
1 laakerinlehti
1 l kalalientä
4 perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
2 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 tlk säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
400 g lohta, kuhaa, siikaa tai turskaa paloiteltuna
(katkarapuja)
tuoretta tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna
loraus sitruunan mehua

Kaada kattilaan oliiviöljyä ja kuullota sipuleita ja fenkoleita pehmeäksi. Lisää hieman cayennepippuria ja suolaa ja sekoita.

Lisää laakerinlehti ja kaada kalaliemi joukkoon. Kun liemi on kuumentunut, lisää porkkanat, perunat ja tomaatit joukkoon. Anna juureksien kypsyä noin 20 minuuttia.

Kun perunat ja porkkanat ovat melkein kypsiä, lisää kalapalat joukkoon. Sekoita ne liemeen, laita kattilan kansi päälle ja anna niiden kypsyä muutaman minuutin ajan. Älä kuitenkaan enää keitä. Kun kalat ovat kypsyneet, lisää katkaravut, sitruunamehu ja tarkista maku. Annostele keitto lautasille ja ripottele päälle vielä hieman ruohosipulia tai tilliä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.