Pirtsakka sitruunakakku

lauantai 19. tammikuuta 2013


Suurin osa naisista on hulluna suklaaseen, mutta minulta kyseinen geeni puuttuu täysin. Syön kyllä sujuvasti taikinaa, jossa on suklaata tai suklaista jälkiruokaa, mutta muuten se menee minulta täysin ohi. Kun näen reseptissä käytettävän sitruunaa, sytyn saman tien! Näin kävi tälläkin kertaa. Viikko sitten ostettiin Glorian Ruoka&Viini -lehden tuore numero ja sieltä bongasin tämän ohjeen. 

Kakku on hyvin helppo tehdä eikä vaadi suurempia ponnistuksia. Vaikein osuus lienee se, että muistaa laittaa uunin päälle sen jälkeen, kun on itse kakun nostanut sinne. Niin. Uuni oli kyllä lämmin, mutta meidän versiossa asetuksia saa painella useamman kerran päälle. Ja kuinkas ollakaan, kakku oli uunissa, muttei lämpö ollut enää päällä. Vaan ei käynyt kuinkaan, laitoin uunin päälle ja pidin kakkua vähemmän aikaa uunissa kuin ohjeessa sanottiin. Tästä kaikesta johtuu kakun tumma väri, mutta luojalle kiitos, kakusta ei tullut kuivaa. Taikina oli tavallista kakkutaikinaa löysempää, joten se lienee pelastanut tekeleeni. Ja hyvin se onkin maistunut niin iltaisin kuin aamuisin! 

Resepti siis kokonaisuudessaan tässä, tein taikinan muuten ohjeen mukaan, mutta lisäsin siihen toisenkin sitruunan kuoret. Nam. Kannattaa laittaa ensin yhden sitruunan kuoret ja maistella, riittääkö se omaan makuun. Minulle ei riittänyt ja sainkin siinä samalla hyvän syyn maistella taikinaa. 

Sitruunakakku

200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 sitruunan raastettu kuori
0,5-1 dl sitruunanmehua
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

*
vuoan jauhottamiseen korppujauhoja tai mantelijauhetta

*
koristeluun tomusokeria

  • laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
  • voitele ja jauhota kakkuvuoka
  • vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi
  • lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten
  • lisää sitruunankuoret, -mehu ja maito samalla vatkaten
  • sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita joukkoon
  • kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 45 minuuttia, kokeile kypsyys tikulla (jos sinulla ei ole erillistä kypsyystikkua, voit käyttää cocktail- tai tulitikkua)
  • jäähdytä kakku ja siivilöi tomusokeria päälle

Ohjeen kirjoitettuani huomaan, etten laittanut taikinaan lainkaan vaniljasokeria, mutta lopputulos on makoisa silti. 

Keittiö on ruoka- ja leivontakirjoja täynnä, mutta siitä huolimatta ostamme aina silloin tällöin irtonumeroina ruokalehtiä. Tätä Glorian Ruoka&Viini -lehteä 1/2013 voin suositella varauksetta, olemme tehneet siitä jo karitsankyljyksiä & munakoisosalaattia sekä tomaattikeittoa ja todenneet reseptit toimiviksi. Huomenna taidan leipoa vielä puolukka-kookosmuffinit ja ensi viikonloppuna pääsee toivottavasti jokin maderesepti testiin. Suosittelen lämpimästi välillä investoimaan yhteen ruokalehteen sen koko kansan Yhteishyvän sijaan. 

2 kommenttia

  1. Minustakin tämä uusin numero oli oikein inspiroiva, en tosin ole vielä ehtinyt siitä mitään kokata:)

    VastaaPoista
  2. Totta! Tähän asti kaikki reseptit ovat olleet hyviä. Puolukka-kookosmuffinssit jäivät kovin lättäniksi, mutta maku oli niissäkin hyvä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.