Butter tofu

tiistai 7. toukokuuta 2019




Arki-illan ruoan miettiminen ei kuulu varsinaisesti suosikkiasioihini. Tai ainakaan päivittäin. Olen juuri se tyyppi, joka ei halua käydä päivittäin ruokakaupassa, jos koskaan. Mieluummin suunnittelen kerran viikossa tulevia ruokia sesongin mukaan ja patistan puolison ostoksille. Mies on tietysti juuri päinvastainen tapaus, joten yhdistelmämme takaa sopivaa vaihtelua ruokavalioon. 

Päivittäisten ruokien suhteen olen erittäin vaikutusaltis ja usein nappaan somen syövereistä idean illan ruokaan. Niin kävi nytkin, kun näin vähän aikaa sitten Hannan sopan kuvan vegaanisesta butter chickenistä. Tämä oli pakko testata, sillä intialainen voikana on järkyttävän hyvää! Ja miten se aina unohtuu, että ne perinteisimmätkin liharuoat voi tosiaan valmistaa kasvisversioina pienillä muutoksilla. Nyt halusin vain valmistaa ruoan kasvisversiona ja vaihtaa kanan voi-tomaattikastikkeessa tofuun. Kurkkasin Hanna blogiin ohjetta, mutta koska aineksissa ei ollut lainkaan chiliä, päätin etsiä käsiini entuudestaan tutun reseptin, sillä kaipasin enemmän mausteita tofuversioon. Mikäli et ole kovin sinut tofun kanssa, tsekkaa Viimeistä murua myöten -blogista tofun käsittelyohjeet. Tofun sijaan voit toki käyttää quorn-fileitä, kaurapaloja tai kikherneitä. 

Käytin itse ruokaan ihan oikeaa voita loppuviimeistelyyn, mutta ruoasta saa tehtyä vegaanisen laittamalla kasvismargariinia tai kookosöljyä. Mausteet yhdessä kaurakerman ja mantelijauheen kera takaavat sen, että kastike on ihanan täyteläistä ilman voitakin. Kanaversioon voita tulee huomattavasti enemmän, mutta hyvää pienemmälläkin määrällä tehtynä. Olen kokenut vuosia sitten niin kauheita margariinikokemuksia, etten ole vieläkään innostunut testailemaan kasvispohjaisia tuotteita lisäaineine päivineen, mutta ehkä vielä jonain päivänä!


Butter tofu 4 henkilölle 

1 pkt (300 g) tofua
öljyä paistamiseen
1 sipuli hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 chiliä punaista chiliä hienonnettuna
3 rkl inkivääriä raastettuna
2 tl juustokuminan siemeniä jauhettuna
1 tl kanelia (tai kanelitanko)
1 tl kurkumaa
1/2 tl kardemummaa
1/4 tl jauhettua neilikkaa
2 rkl tomaattipyrettä
3 rkl mantelijauhetta
1 prk tomaattimurskaa / kirsikkatomaatteja tai 3 tuoretta tomaattia kuutioituna
suolaa, mustapippuria
2 dl kaurakermaa
2-4 rkl voita tai kasvimargariinia viimeistelyyn
*
tuoretta korianteria
cashewpähkinöitä
naan-leipää
riisiä


Ota ensimmäiseksi tofu paketista ja kääri se talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen painon alle 15-30 minuutiksi. Tofusta irtoaa todella paljon nestettä ja näin saat siitä rapeampaa. Leikkaa tofu paloiksi ja kuumenna pannu. Paista tofuja ensin kuivalla pannulla saadaksesi paremman pinnan, lisää vasta lopuksi öljy tai voi. Nosta tofut pannulta sivuun. 

Lisää öljyä pannulle ja kuullota sipulit. Lisää valkosipulit ja mausteet, kuullota vielä hetken aikaa. Purista tomaattipyre joukkoon mantelijauheen kera ja paista pari minuuttia. Lisää tuoreet tai purkkikirsikkatomaatit ja hieman vettä. Hauduttele kastiketta viitisen minuuttia. 

Lisää lopuksi kerma ja voi ja maista kastiketta. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kun maku on kohdillaan, nosta tofupalat joukkoon. 

Tarjoile butter tofu basmatiriisin ja naan-leivän kera. Ripottele annoksen päälle vielä cashewpähkinät ja tuore korianteri - nauti! 


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.