Paahdettua kukkakaalia tahinilla ja seesaminsiemenillä

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017




Kun en tiedä, mitä haluaisin syödä, valmistan todella usein kasviscurrya. Kun näen keittokirjassa kukkakaalireseptin, testaan sen useimmiten ensimmäisenä. Kukkakaalissa on vetovoimaa, jota en pysty vastustamaan. Se maistuu niin keittona, salaattina, pikkelöitynä, pyörykkänä ja kaiken lisäksi se on niin kauniskin! Anthony Bourdainin Appetites - Ruokahalu -kirjassa tämän kukkakaalireseptin kerrotaan olevan koukuttava ja allekirjoitan sen täysin. Valmistin kokonaisen kukkakaalin pelkästään itselleni ja söin sen yhdeltä istumalta kaunoluistelua katsellen. Kun raaka-aine maustetaan tahinilla ja misolla, ei voi mennä hirveästi pieleen. Yhtenä reseptin ainesosana on valkoinen miso, mutta laitoin itse kastikkeeseen tummaa misoa.

Se, että monikaan ei pidä kukkakaalista, johtunee puhtaasti siitä, että kukkakaalia kypsennetään usein liikaa. Kun nenän edestä lautaselta löytyy voimakkaan hajuinen, lötkö kukkakaalipala ilman minkäänlaista purutuntumaa, houkuttelevuus ei ole kovin korkealla. Itselläni kukkakaali tökki aikoinaan kesäkeitossa, sillä en ole koskaan pitänyt maidosta. Kesäkeittoa sen sijaan rakastan ja kun valmistaa sen kasvisliemeen pienellä määrällä kermaa, maitoinen sokerisuus ja imelyys pysyy poissa. Jos et itse ole niin hulluna kukkakaaliin, paahda kukkakaalia lisukkeeksi ruokapöytään. Ja varo kypsentämästä kukkakaalia liikaa.


Paistettua kukkakaalia 1-4 henkilölle
resepti kirjasta Appetites - Ruokahalu

1 kukkakaali nupuiksi rikottuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
1 tl korianterijauhetta
1 tl oreganoa
mustapippuria maun mukaan
*
2 rkl tahinia
1 rkl valkoista misotahnaa
2 tl punaviinietikkaa
2-3 rkl vettä
3 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Laita uuni lämpiämään 230 asteeseen.

Yhdistä kukkakaali, öljy, suola, korianteri, oregano ja pippuri kulhossa. Sekoita hyvin, jotta kukkakaali maustuu kauttaaltaan. Siirrä seos uunipellille leivinpaperin päälle yhteen tasoon. Jätä palojen väliin mahdollisimman paljon väliä. Paista kukkakaalin nuppuja uunissa noin 20 minuuttia ja käännä paloja paistoajan puolivälissä.

Yhdistä kastikkeen ainekset kulhossa ja vatkaa sileäksi. Ota kypsät kukkakaalit uunista ja siirrä kulhoon. Sekoita kastiketta vähän kerrallaan joukkoon ja maista välillä, onko kastiketta jo tarpeeksi. Liika kastike voi tehdä kukkakaalista turhan suolaisen. Ripottele kukkakaalin päälle vielä seesaminsiemeniä ja nauti samantien.

* * *
Kokeile myös:
Paahdettu kukkakaali-linssisalaatti
Kukkakaalipyörykät tahini-jogurtilla
Sahrami-kukkakaalikeitto

2 kommenttia

  1. Apua, mä koukutuin jo pelkästään reseptiä lukemalla. Pakko saada!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyllinen on Optio ja Mikko Takala! Tämä on yksi Takalan esiin nostamista resepteistä ja harvoin oon joutunut pettymään. Onneksi kirjan sai varattua kirjastosta tutustumista varten. Keittiöön ei mahdu enää yhtään kirjaa, ellei jostain toisesta hankkiudu eroon.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.