Ranskalainen sipuli-pastavuoka

keskiviikko 8. tammikuuta 2020


Kun katsoin tammikuun satokausikalenteria ja bongasin siitä sipulin, tiesin heti mitä söisimme pitkän viikonlopun aikana. Lisäsin kauppalistalle sipulit, jotta saisimme hauduteltua kattilallisen ranskalaista sipulikeittoa. Suunnitelmat muuttuivat kuitenkin lennosta, kun alkoi tehdä mieli pastaa ja muistin nähneeni kuvan sipulisesta pastavuoasta. Yhdistelmä vaikutti tuolloin kovinkin ainutkertaiselta, mutta nettiä selaillessa totesin olevani väärässä. Sipulipastoja ja -pastavuokia on tehty jo vuosia sitten. Näin sipulikeiton rakastajana en voinut vastustaa kiusausta ja kokkailin viimeiseksi vapaapäiväksi juustoista sipuli-pastavuokaa. Kodin neliöt täyttyivät melkoisilla tuoksuilla, kun karamellisoin sipulit ja viimeistelin ruoan hyvillä, mutta erittäin haisevilla juustonkannikoilla. 

Tämä ruoka on täydellistä pakkaspäivän ruokaa, jolle kannattaa varata aikaa. Paras lopputulos syntyy, kun sipulit karamellisoi ajan kanssa. Hätäisimmät valmistavat ruoan pohjaksi sipulikeiton suoraan pussista, mutta koska en ole koskaan valmistanut, saati sitten syönyt valmista sipulikeittoa, en lähde sitä myöskään suosittelemaan. Parempi antaa sipulille se sija, mikä sille kuuluu. Voit käyttää ruokaan joko puna- tai valkoviiniä tai vaikka sherryä, mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Koska lisäsin ruokaan myös kuivattuja sieniä jauhettuna umamista makua lisätäkseni, päädyin käyttämään valkoviiniä raikkaamman maun toivossa. Sitä se olisikin ollut, jos olisin käyttänyt vuokaan miedompia juustoja. Sen sijaan käytin jääkaapin voimakkaimmat juustot, joten ruoka oli todella rustiikkisen ja syvän makuinen. Valitse juustoksi gruyereä, emmentalia, valkohomejuustoa tai mistä nyt satut pitämään, kunhan vain pasta kastikkeineen on tarpeeksi kermaista ja kosteaa mennessään uuniin. Pastan voisi keittää myös erikseen, mutta halusin sipulikeiton ainesten imeytyvän myös pastaan mahdollisimman runsaasti ja kypsensin pastan lyhyenlännässä sipulikeitossa. 

Sipuli-pastavuoka on sekä oiva sunnuntairuoka että myös upea alkuruoka annosvuokiin tehtynä. Ja mikä parasta, ruoassa yhdistyy sipulikeitto ja mac and cheese! Mikäli seuraavasta sipulikeitosta jää tähteeksi, kannattaa hyödyntää se kokeilemalla tätä täyttävämpää pastavuokaa. Me ihastuimme tähän ruokaan jo ensi puraisulla ja toivon nauttivani ruoasta jatkossa vuosittain. 



Ranskalainen sipuli-pastavuoka 4 annosta

3 sipulia ohueksi viipaloituna
2 rkl voita paistamiseen
2 rkl hunajaa tai sokeria
3 valkosipulia hienonnettuna
2 dl valko- tai punaviiniä
tuoretta tai kuivattua timjamia
2 laakerinlehteä
0,5- 1 dl kuivattuja sieniä jauhettuna (tai tuoreita sieniä pilkottuna)
5-6 dl kanalientä
2 rkl Worcestershirea
250 g pastaa
2-4 dl gruyerejuustoa raastettuna
2 dl kermaa tai maitoa
ripaus cayennea
suolaa, mustapippuria

Kuullota sipuleita voissa hunajan kanssa vähintään puolen tunnin ajan. Sipuleiden tulee olla kauniin kuultavia ja pehmeitä. Lisää valkosipulit ja jatka paistamista vielä hetken aikaa.

Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä sipuleihin. Kaada vielä kanaliemi mukaan sekä lisää timjami, laakerinlehdet ja jauhetut sienet. (Kuivatut sienet voi laittaa mukaan toki kokonaisina, mutta halusin itse ne vain mausteena mukaan.) Jos sinulla on aikaa, anna sipulikeiton hautua rauhassa. Mikäli ei, lisää pasta mukaan ja anna sen hautua al denteksi.

Mausta pastaseos Worcestershirella ja lisää puolet juustosta mukaan. Kaada myös kermaa mukaan, jotta saat pastasta sopivan kosteaa. Maista ruokaa ja lisää tarpeen mukaan cayennea, suolaa tai mustapippuria.

Jos paistinpannuasi ei voi laittaa uuniin, kaada pastavuoka uuninkestävään vuokaan. Ripottele päälle vielä juustoa ja paista 200 asteessa 20 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Tarjoa vihreän salaatin kera.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.