Lihaton kaalilaatikko

maanantai 16. tammikuuta 2012


Kasvispainotteisen kuukauden hengessä tyydytin kaalilaatikon tuskaani lihattomalla versiolla. Oli ensimmäinen kerta, kun käytin jauhelihan sijaan soijarouhetta ja mietin, että tällä laatikolla olisi helppoa huijata lihansyöjääkin. Vielä uskottavamman liha-kaalilaatikon ruoasta saisi, jos käyttäisi kasvisliemen sijaan lihalientä. Jos siis olisi tarpeen vähentää lihan syöntiä. Hiljalleen kohti kasvispainotteista elämää.
Ohje on mukailtu sieltä sun täältä, reseptiä ei siis löydy kuvan keittokirjasta. 

Kaalilaatikko soijarouheesta

1 pieni tai ½ puolikas kaali suikaloituna
1-2 sipuli ohueksi leikattuna
2 dl soijarouhetta
2 dl ohrattoa
kasvislientä
suolaa (soijakastiketta)
kuivattuja yrttejä (salviaa, timjamia, meiramia)
punaviinietikkaa
pähkinöitä
korppujauhoja
voita
  • laita soijarouhe pehmenemään kuumaan kasvisliemeen, hauduta hiljalleen pehmeäksi
  • valuta soijarouheet siivilässä, ota kasvisliemi talteen
  • keitä ohratto kasvisliemessä melkein kypsäksi
  • hauduta kaalit pehmeäksi pienessä määrässä kasvislientä (2-3 dl riittää kattilan pohjalle)
  • kuullota sipulit voissa pannulla, mausta haluamillasi yrteillä ja kaada soijarouhe joukkoon
  • sekoita kaali, sipuli-soijaseos ja ohratto keskenään
  • maista kaaliseosta ja mausta tarvittaessa lisää
  • kaada kaaliseos voideltuun uunivuokaan ja kaada vuokaan vielä kasvislientä, jotta ainekset kypsyvät loppuun ja laatiko pysyy mukavan kosteana
  • ripottele päälle pähkinöitä, korppujauhoja ja lisää muutamat voinokareet pinnalle
Vinkki! Kaalilaatikko paranee vain vanhetessaan ja maistuu entistä paremmalta, kun lämmität sen myöhemmin paistinpannulla voissa mikron tai uunin sijaan. 

4 kommenttia

  1. Anoppini joka on taitava maistaja, sanoi että soijarouhe kaipaa balsamikoa, joka tuo siihen happamuutta, mitä lihassa on. Anu Harkin Koto-blogissa, muistaakseni, suositeltiin paistamaan soijarouhe kuiviltaan öljyssä esim. sipulin kanssa ja sen jälkeen vasta nesteet joukkoon.Se ehkä tuo soijarouheeseen enemmän särmää ja makuakin.

    Kiitos taas toteutettavasta ohjeesta :-). Arkijuttuja on kiva kokeilla erilaisilla variaatioilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos muistutuksesta, laitoin laatikkoon itse asiassa punaviinietikkaa ja kävin sen vielä lisäilemässä ohjeeseen. Maku parani huomattavasti, anoppisi vinkki pitää paikkansa!
    Soijarouhe ei ole keittiömme perusraaka-aineita, joten sen käyttäminen ei ole lainkaan tuttua. Ensi kerralla kokeilen sitten tätä kuivana paistamista.

    VastaaPoista
  3. :-).
    Kokeilin itsekin soijarouheen paistamista makaronilaatikkoon vastikään. Rakenne pysyi kiinteämpänä, ei "hötöytynyt" ja ehkä se lisärasva antoi makuakin.

    VastaaPoista
  4. Täytyypäs tehä pojille tätä.. :) - Mallu-

    VastaaPoista

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.