Lihaton kaalilaatikko

keskiviikko 12. syyskuuta 2018



Kaalilaatikko on ollut läpi elämän yksi lempiruoistani. Olen valmistanut sitä monella eri reseptillä ja viimeisimmät kerrat ovat olleet lihattomia versioita. Ensimmäiset laatikot ovat valmistuneet äidin opein, mutta vuosien varrella olen vaihtanut lihaliemet kasvisliemiin ja riisit ohrasuurimoihin. Valmistin ensimmäisen lihattoman kaalilaatikon kuusi vuotta sitten ja käytin jauhelihan sijaan soijarouhetta. Mietin tuolloin, että laatikolla olisi helppoa huijata lihansyöjääkin, sillä lopputulos oli loistavan lihaisa. Tällä kertaa en miettinyt niinkään huijausta vaan sitä, miten olen tottunut syömään täysin vegaanista kaalilaatikkoa. En mieti sitä, onko vege-kaalilaatikko parempaa kuin lihaversio, pidän niitä vain puhtaasti erilaisina. Aina ei tee mieli syödä lihaa ja joskus kroppa huutaa kaalilaatikkoon jauhelihaa, toisinaan taas soijarouhe korvautuu linsseillä. Vuokaan on myös helppo upottaa hieman nuutuneet porkkanat, purjot ja paprikat. Jotkut tykkäävät laittaa kaalilaatikkoon myös kaurakermaa, mutta kermainen kaalilaatikko ei sen sijaan ole minun juttuni.

Jos siis haluat lisätä kasvisten käyttöä ruoassasi, suosittelen kokeilemaan erilaisten jauheliharuokien valmistamista ilman lihaa. Korvaa jauheliha soijarouheella, linsseillä, pavuilla tai papurouheella. Näin on helppoa totutella lihattomaan ruokavalioon tuttujen ruokien parissa. Ja suosittelen kokkaamaan kaalilaatikkoa kerralla enemmän ja pakastamaan ylimääräiset, niin kiireisenä päivänä voi vain kaivaa ruoan pakastimesta ja nauttia tästä hellivästä syystalven ruoasta!


Kaalilaatikko soijarouheesta

1 pieni tai ½ puolikas kaali suikaloituna
kasvislientä
2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai tummaa riisiä
1-2 sipuli ohueksi leikattuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl soijarouhetta
suolaa
soijakastiketta
kuivattuja yrttejä (timjamia, meiramia, salviaa)
(oluthiivahiutaleita, loraus balsamicoa tai punaviinietikkaa ja siirappia)
pähkinöitä
korppujauhoja

Keitä ohrasuurimot kasviliemessä melkein kypsäksi. Hauduta samalla kaalit toisessa kattilassa pehmeäksi pienessä määrässä kasvislientä. Riittää, että laitat kattilan pohjalle 2-3 dl nestettä.

Kuullota sipulit voissa pannulla, mausta haluamillasi yrteillä ja kaada soijarouhe joukkoon. Lisää kasvislientä hieman joukkoon ja paista soijarouhe kuivaksi.

Sekoita kaali liemineen päivineen, sipuli-soijaseos ja ohrasuurimot keskenään. Maista kaaliseosta ja tarkista kaipaatko lisää makeutta vai suolaisuutta. Mausta tarvittaessa yrteillä, oluthiivahiutaleilla, balsamicolla ja siirapilla.

Kaada kaaliseos voideltuun uunivuokaan ja kaada vuokaan vielä kasvislientä, jotta ainekset kypsyvät loppuun ja laatiko pysyy mukavan kosteana.

Ripottele päälle halutessasi pähkinöitä tai korppujauhoja. Paista 200 asteessa tunnin ajan.
Kun laatikon pinta tummuu, kääntele se sisään ja lisää tarvittaessa kasvislientä. Laske uunin lämpöä 150 asteeseen ja anna kaalilaatikon hautua vielä tunnin, kahden ajan. Mitä pidempään annat laatikon kypsyä uunissa, sitä parempi mausta muodostuu.


4 kommenttia

  1. Anoppini joka on taitava maistaja, sanoi että soijarouhe kaipaa balsamikoa, joka tuo siihen happamuutta, mitä lihassa on. Anu Harkin Koto-blogissa, muistaakseni, suositeltiin paistamaan soijarouhe kuiviltaan öljyssä esim. sipulin kanssa ja sen jälkeen vasta nesteet joukkoon.Se ehkä tuo soijarouheeseen enemmän särmää ja makuakin.

    Kiitos taas toteutettavasta ohjeesta :-). Arkijuttuja on kiva kokeilla erilaisilla variaatioilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos muistutuksesta, laitoin laatikkoon itse asiassa punaviinietikkaa ja kävin sen vielä lisäilemässä ohjeeseen. Maku parani huomattavasti, anoppisi vinkki pitää paikkansa!
    Soijarouhe ei ole keittiömme perusraaka-aineita, joten sen käyttäminen ei ole lainkaan tuttua. Ensi kerralla kokeilen sitten tätä kuivana paistamista.

    VastaaPoista
  3. :-).
    Kokeilin itsekin soijarouheen paistamista makaronilaatikkoon vastikään. Rakenne pysyi kiinteämpänä, ei "hötöytynyt" ja ehkä se lisärasva antoi makuakin.

    VastaaPoista
  4. Täytyypäs tehä pojille tätä.. :) - Mallu-

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.