Savulohi-chowder

maanantai 12. helmikuuta 2018





Suurena kalanrakastajana tajusin syöväni aika harvakseltaan kalakeittoa. Pidän siitä toki, mutta erityisesti simpukat ovat usein ajaneet kalakeiton ohi. Paras vaihtoehto ehkä olisikin yhdistää ne samaan ruokaan. Kuten viikonloppuna tuli tehtyä. Kermainen savulohi-chowder helli makunystyröitä, vaikka maku olikin mukavan voimakas. Ostin kaupasta lämminsavulohta ja pari kampasimpukkaa. Hyvä kombo, vaikka tosiasiassa taidan pitää enemmän kampasimpukasta ihan sellaisenaan pannulla paistettuna. Raaka-aineita vaihtelemalla chowderista voi valmistaa joko arkisen tai vähän fiinimmän version. Savulohi-chowder on oiva valinta myös siksi, että jos joku ei syö kalaa laisinkaan, keitto maistuu ihan sellaisenaan. Söimme itse tähteet ilman kalaa seuraavana päivänä. Hannan soppa on tehnyt vastaavanlaisen keiton, mutta keitto on ajettu sileäksi tehosekoittimessa ja savulohi on murusteltu lopuksi päälle. Samasta padasta saa siis näin ollen helposti ruoan perheen pienimmillekin jäsenille.

Huomisen, ensimmäisen kansallisen kalapäivän kunniaksi jaan nyt teille muutaman vanhan ja yhden uuden kalakeittoreseptin!

Kesäinen kalakeitto sopii hienosti myös talven keskelle, mutta tuoreiden herneiden & papujen sijaan joudut käyttämään pakasteita. Keiton juju on siinä, että kala paistetaan keittoon erikseen pannulla. Lisää makua keittoon antaa tilliöljy.

Tomaattinen kalakeitto on yksi suosikeistani, sillä pidän värikkäästä ruoasta ja tomaatista sitä saa ihan suoraan purkista. Näin talvella on turha ostaa tuoreita tomaatteja, sillä ne harvemmin ovat kypsiä ja meheviä. Tämä soppa muistuttaa hieman seljankaa ja bouillabassea, mutta on asteen verran rouheampi ja arkisempi sisar.

Pikalaksa on oiva valinta, kun kaipaat aasialaisia makuja ja haluat ruoan valmistuvan nopeasti. Voit käyttää keittoon niin katkarapuja, simpukoita kuin vaaleaa kalaakin.

Paprikainen peruna-simpukkapata ei ole kalaa nähnytkään, mutta simpukoiden sijaan pataan sopivat upeasti myös haukipyörykät tai rasvainen lohi.

Haukiquenellit sopivat kalakeittoon upeasti. Me nautimme pyörykät sahramisen porkkanaliemen kanssa, mutta pelkästään perunoita ja fenkolia lisäämällä ruoasta saa helposti muokattua keitonkin.


Savulohi-chowder 4 henkilölle

1 iso purjo viipaloituna
2 valkosipulinkynttö hienonnettuna
1 varsisellerin varsi hienonnettuna
1 fenkoli ohueksi viipaloituna
6 perunaa pieneksi kuutioituna
oliiviöljyä freesaamiseen
2 rkl tomaattipyreetä
8 dl kasvis- tai kalalientä
2 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria maun mukaan
*
400 g lämminsavulohta (+ kampasimpukoita)
tuoretta tilliä

Kuullota purjon valkoista osaa ja valkosipulia kattilassa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää varsiselleri, fenkoli ja tomaattipyre. Jatka paistamista hetki ja lisää sitten perunat joukkoon.

Kaada kasvisliemi päälle ja anna keiton kypsyä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää purjon vihreä osa ja kerma. Anna keiton kiehahtaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Mikäli olet ostanut kampasimpukoita, paista ne nopeasti voissa pannulla. Leikkaa savukala neljään osaan ja lämmitä mikrossa tai pannulla. Nosta kalat lautasille ja annostele keittoa päälle. Koristele tillillä ja kampasimpukoilla.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.