Lohtusalaattia, sinappisoosia ja leipää

torstai 5. toukokuuta 2016



Jäävuorenhuippu-salaattikirja on vilahdellut jo siellä täällä eri medioissa enkä ihmettele lainkaan kirjasta intoilua.  Miksipä ei, kun teoksesta ihan oikeasti löytyy inspiraatiota salaattivalikoimiin. Sain kirjasta arvostelukappaleen ja selasin sen yhdeltä istumalta läpi. Monenlaista salaattia on tullut syötyä, mutta Jäävuorenhuippu tarjoilee myös minulle reseptejä, joita en ole koskaan valmistanut. Pisteet siitä! Erinomaista on myös se, että kirja antaa reseptejä salaatinkastikkeisiin ja leipiin, jotka mielestäni kuuluvat aina salaatin kylkeen. Kirjasta on helppo poimia omat mieliteot tai valikoida salaatti kyseisen sesongin mukaan. Resepteistä on varmasti vielä paljon iloa. Enkä malta odottaa, että saan noukkia salaatit omasta puutarhasta!

Olen tehnyt aiemmin avokado-artisokkasalaattia, mutta tällä kertaa päädyin valitsemaan kirjasta lohtusalaatin arkiruoaksi. Loistava vaihtoehto silloin, kun kaipaan asteen verran tuhdimpia ja helliviä makuja. Leivoin samalla kirjasta simppelin leivän, johon ei tarvitse varata oikeastaan muuta kuin aikaa. Hyvä leipä vaatii kunnon vaivausta ja kohotusta.

Annan lämpimän suositukseni tälle upeat kuvat sisältävälle salaattikirjalle ja suosittelen kaikille sen hankkimista! Erityisesti niille, jotka vaativat salaatiltaan muutakin kuin tomaattia ja kurkkua. Kirjan tekijä itse on omistanut kirjan miehelle, joka ei koskaan tilaa ravintolassa salaattia. Koska kotona saa parempaa. Ymmärrän täysin.

Avokado-artisokkasalaatti
Lohtusalaatti 4 henkilölle

170 g (1 pkt) pekonia
100 g sinihomejuustoa
200 g herkkusieniä
2 avokadoa
10 cm:n pala purjoa
2 ruukullista salaattia

Pilko pekoni pienemmiksi ja paista keskilämmöllä rapeaksi. Murustele sinihomejuusto ja viipaloi tai lohko sienet. Pilko myös avokadot suupaloiksi ja hienonna purjo. Kokoa salaatti ja tarjoa sinappisoosin kanssa.

P.S. Lisäsin salaattiin myös pähkinöitä antamaan lisää pureskeltavaa. Koska minulla ei ollut purjoa vaihdoin sen ruohosipulin kukkiin, joita olin ottanut viime vuonna talteen pakastimeen.

Sinappisoosi

0,5 dl punaviinietikkaa
0,5 dl karkeaa Dijon-sinappia
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl kuivattua rakuunaa
0,5 tl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 dl oliiviöljyä
1 dl saksanpähkinäöljyä

Sekoita ainekset keskenään.

Aloitusleipä

10 g hiivaa (2 tl)
350 g vettä (3,5 dl)
12 g suolaa (2 tl)
250 g hiivaleipäjauhoja (4 dl)
250 g vehnäjauhoja (4 dl)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää joukkoon suola ja jauhot.

Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin 20 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 1-1,5 tuntia, kunnes taikinan tilavuus on lähes tuplaantunut.

Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja muodosta taikinasta pyöreä pulla keräämällä taikina reunoilta nippuun ja painamalla sauma kiinni. Käännä pallo saumakohta alaspäin ja anna taikinan levätä 5-10 minuuttia.

Painele taikinapallo suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Tai ensin toinen pitkä reuna keskelle, sen jälkeen toinen ja painele saumakohta kiinni. Rullaile taikina kevyesti pitkulaiseksi leiväksi. Leipään saa kierteisyyttä ottamalla taikinapötkylän päistä kiinni ja kiertämällä taikinaa varovasti eri suuntiin.

Nosta leipä leivinpaperille ja peitä liinalla. Anna kohota 45 minuuttia.

Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Laita leipä uuniin, laske lämpötila 200 asteeseen ja paista noin 35 minuuttia.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.