Raikas lohisalaatti

sunnuntai 29. maaliskuuta 2020





Kevät on tullut kohisten ja sen on huomannut parhaiten siinä, etten ole ehtinyt päivittää blogia lainkaan. Töiden lisäksi puuhaa riittää taas yllin kyllin, kun siirtolapuutarhamökkiä ja sen pihaa pitää laittaa valmiiksi. Kevätkylvöjä en tehnyt alkuvuodesta lainkaan, kun ajattelin, että keväällä ollaan kuitenkin kotoa pois sellainen pätkä, että osa taimista kuolisi poissaolomme aikana. Toisin kävi, mutta onneksi vielä ehtii kasvimaan anteja esikasvattaa ja valmistautua tulevaan kesään.

Upeasta auringonpaisteeesta huolimatta kevyempiä ja raikkaampia ruokia on tullut nautittua yllättävän vähän, mutta nyt ne alkavat houkutella entistä enemmän. Tämä yksinkertainen thaimaalaishenkinen lohi larb eli lohisalaatti osui kerralla maaliin ja uskon tästä tulevan lempisalaattini. Reseptissä lohi on paistettu paistinpannulla, mutta mielestäni kalaksi sopii yhtä hyvin myös graavi- tai kylmäsavulohi ja tietysti kaikki suomalaiset vaaleat kalatkin. Mikäli kaipaat salaattiin lisää ruokaisuutta, keitä mukaan kananmunat tai lisää joukkoon kypsiä voipapuja ja pähkinöitä. Tai keitä kylkeen riisiä ja sekoita lohiseoksen joukkoon. Yrttien lisäksi salaattiin voi lisätä myös retiisiä ja erilaisia salaatteja, joten varioi aineksia sen mukaan, mitä jääkaapistasi löytyy.



Lohi larb 

150-200 g lohta per henkilö
suolaa, mustapippuria
öljyä
1-2 rkl kalakastiketta
1 tl sokeria
3 rkl raakaa jasmiiniriisiä
1 punasipuli ohueksi viipaloituna
2 tl chilihiutaleita
tuoretta korianteri hienonnettuna
tuoretta minttua hienonnettuna
3 kevätsipulinvartta ohueksi leikattuna
3 rkl limen mehua

Valmista ensimmäiseksi paahdettu riisi. Tämä tuo mukavan makuelämyksen kokonaisuuteen, mutta ei ole välttämätön, sillä paahdettua ja hienonnettua riisiä ripotellaan lopuksi vain annoksen päälle. Paahda riisiä kuivalla pannulla 4-5 minuuttia tai kunnes se on vaalean ruskeaa. Siirrä riisi mortteliin ja jauha hienoksi.

Kuivaa lohipala ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista kala kuumalla pannulla öljyssä kypsäksi, aloita nahkapuolelta. Kypsyminen riippuu kalan paksuudesta, joten tarkkaile tilannetta. Käännä ympäri ja paista hetken aikaa myös toiselta puolelta. Kalan voi toki kypsentää myös uunissa.

Paloittele kala kulhoon ja mausta se kalakastikkeella ja sokerilla. Anna kalan jäähtyä.

Lisää chilihiutaleet ja punasipuli lohen joukkoon. Annostele kala sen jälkeen lautasille, lisää joukkoon korianteri, minttu, kevätsipuli ja limen mehu. Sekoita varovasti ja ripottele riisijauhetta päälle. Mausta kalakastikkeella ja nauti heti.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.