Lisää tapaksia

torstai 11. maaliskuuta 2010


Tapasohjeita on toivottu lisää eli tässä jotain helppoa ja yksinkertaista. Huomasin vasta nyt, etten ole kirjannut kaikkiin ohjeisiin monelleko henkilölle ne on tarkoitettu. Yleensä ohjeet ovat neljälle henkilölle, mutta toisinaan huomaan ruuan riittävän useammallekin henkilölle. Mitä useampaa tapasta teet, sitä useammalle sitä riittää.

Ja kaikkea ei ole pakko tehdä itse alusta loppuun saakka. Kaupoissa on hyvät valikoimat marinoituja oliiveja, paprikoita, artisokkaa ja erilaisia chorizo-makkaroita. Juustoista puhumattakaan...manchego, vuohenjuusto.

Majoneesit maistuvat mm. paistettujen perunoiden, lohkoperunoiden, friteerattujen mustekalarenkaiden ja sipuleiden kanssa.

Majoneesi

2 keltuaista
2 rkl viinietikkaa
2 tl sinappia
2-4 valkosipulinkynttä
3-4 dl öljyä
suolaa, pippuria

Sekoita keltuaiset, suola, pippuri, sinappi ja viinietikka kulhossa. Lisää öljy tipottain koko ajan seosta vatkaten. Muutaman ruokalusikallisen jälkeen seos paksuuntuu ja öljyä voi lisätä enemmän kerrallaan.

Aioli: lisää majoneesiin valkosipulia maun mukaan
Rémoulade-kastike: lisää majoneesiin maustekurkkua kuutioina, hienonnettua anjovista, kaprista sekä persiljaa
Tartar-kastike: lisää keitetyn munan valkuaista kuutioituna, kaprista, hienonnettua persiljaa ja sipulia
Rhode Island-kastike: lisä majoneesiin chilikastiketta, paprikajauhetta ja hienonnettua punaista paprikaa
Avocadomajoneesi: lisää paseerattua avocadoa, pippuria, suolaa ja sitruunamehua


Valkosipulitomaatit
kuudelle

8 tummanpunaista tomaattia
timjaminoksia
12 kuorimaton valkosipulinkynttä
4 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Esilämmitä uuni 220-asteiseksi. Halkaise tomaatit pituussuunnassa ja asettele ne uunivuokaan yhdeksi kerrokseksi, leikattu puoli ylöspäin. Lisää timjamit ja valkosipulit tomaattien väliin.
Ripottele öljy tomattien päälle ja pippuroi oman maun mukaan. Kypsennä uunissa 40-45 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat pehmentyneet.
Poista timjaminoksat. Mausta tomaatit suolalla ja tarpeen vaatiessa lisää pippuria. Purista valkosipulit tomaattien päälle. Jos timjamia jäi vielä, voit koristella annoksen sillä.

Appelsiini-fenkolisalaatti neljälle

4 isoa appelsiinia
1 iso fenkoli ohueksi viipaloituna
1 salottisipuli ohueksi viipaloituna
2 rkl oliiviöljyä
kivettömiä, mustia oliiveja, ohueksi viipaloituna
(1 punainen, siemenetön chili)
hienonnettua persiljaa
patonkia tarjoiluun

Poista appelsiinien valkoinen kuoriosa kokonaan. Jos teet tämän kulhon yllä, saat appelsiinin mehun talteen. Leikkaa appelsiinit ohuiksi suikaleiksi.
Sekoita appelsiiniviipaleet fenkoli- ja sipuliviipaleisiin. Sekoita oliiviöljy appelsiinimehuun ja lusikoi appelsiinien päälle. Ripottele päälle oliivit ja chiliviipaleet valintasi mukaan. Ripottele persilja päälle ja tarjoa patongin kera.

Paprikalla maustetut mantelit

1-2 rkl karkeaa merisuolaa
1/2 tl savustettua espanjalaista paprikajauhetta
500 g kuorittuja manteleita
oliiviöljyä

Esilämmitä uuni 200-asteiseksi. Pane merisuola ja paprika huhmareeseen. Hienonna ainekset jauheeksi.
Pane mantelit uunipellille ja paahda uunissa 8-10 minuuttia. Varo, ettet polta manteleita. Kaada mantelit kulhoon ja valuta niiden päälle ruokalusikallinen öljyä ja sekoita hyvin. Ripottele päälle suola-paprikasekoitusta maun mukaan. Tarjoa huoneenlämpöisinä.


Valkosipulilla maustetut jättikatkaravut
neljälle

1 1/2 dl oliiviöljyä
4 silputtua valkosipulinkynttä
2 siemenetöntä ja silputtua punaista chiliä
450 g jättikatkarapuja (voi ostaa myös kappaleittain kalatiskiltä)
2 rkl hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria
sitruunalohkoja koristeluun
leipää tarjoiluun

Kuumenna oliiviöljy pannulla miedolla lämmöllä. Lisää valkosipuli sekä chilit ja kypsennä sekoittaen 1-2 minuuttia. Varo, ettei valkosipuli pääse tummumaan.
Lisää jättikatkaravut ja paista, kunnes ravut ovat kuumentuneet. Paistoaika vaihtelee 2-6 minuuttiin, riippuen siitä käytätkö keitettyjä vai raakoja rapuja. Kytke liesi pois päältä ja lisää silputt persilja. Suolaa ja pippuroi maun mukaan.
Tarjoile lämmitetystä kulhosta tai suoraan pannulta.

Serranokinkkua ja rucolaa kuudelle

1 puntti tai paketti rucolaa eli sinappikaalia
4 rkl öliiviöljyä
1-2 rkl appelsiinimehua
280 g serranokinkkua tai parmankinkkua
suolaa, pippuria

Aseta rucola kulhoon ja mausta öljyllä ja appelsiinimehulla. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla ja sekoita.
Asettele kinkkuviipaleet tarjoilulautasille ja taittele ne kauniisti. Laita rucolaa päälle ja tarjoa heti.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.