Meksikolainen mole

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Jos jokin ruoka on lohturuokaa, niin tämä kanapata. Olen tehnyt tätä useamman kerran eikä ruoka petä koskaan. Suosittelen tätä ruokaa kaikille, jotka pitävät suklaasta, pähkinöistä, kanasta ja pataruoasta yleensäkin. Tyypillistä meksikolaisesta versiosta löytyy useita versioita. Sitä voi valmistaa porsaan-, broilerin- tai kalkkunanlihasta ja tulisuutta voi säädellä chilillä oman maun mukaan. Molea kannattaa tehdä iso satsi kerralla, sillä ruoka vain paranee seuraaviksi päiviksi.


Mole

4 luutonta broilerin filettä
4 punaista chilipalkoa
2 vihreää chilipalkoa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
4 rkl öljyä
1 ½ l kanalientä
1dl paahdettuja manteleita rouhittuna
½ dl paahdettuja hassel-, pekaani- tai maapähkinöitä rouhittuna
½ dl rusinoita
½ dl kuivattuja aprikooseja pieninä palasina
½ dl kuivattuja luumuja pieninä palasina
1 prk tomaattimurskaa
1-2 kanelitankoa
½ dl tummaa sokeria
50 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 % )

1) Halkaise chilit ja poista niistä siemenet. Laita chilit kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ne lähes peittyvät. Keitä noin viisi minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Anna chilien seistä vedessä vielä kymmenisen minuuttia. Valuta chilit paperin päällä. Leikkaa chilit muutamaan osaan.

2) Kuori sipulit ja silppua ne hienoksi. Kuumenna öljyä padassa ja kuullota sipulisilppua, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää kanaliemi, pähkinät, tomaattimurska, kanelitangot, kuivatut hedelmät, sokeri, ja suklaa. Hauduta puolisen tuntia. Muista sekoittaa seosta välillä.

3) Leikkaa broileri reiluiksi paloiksi ja mausta ne kevyesti suolalla. Kuumenna öljyä pannulla ja ruskista kanat. Lisää kanat pataan ja jatka hauduttamista noin 40 minuutin ajan. Jos pata on liian sakeaa, lisää kanalientä.

4) Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Tarjoa täysjyväriisin tai villiriisin kanssa.

Vinkki 1. Chilin tulisuuden voit testata leikkaamalla pienen palan chilin kärjestä ja maistamalla sitä.
Vinkki 2. Kanelitangot voi käyttää vielä uudestaan. Hauduttamisen jälkeen huuhdo tangoista kastikeainekset pois ja anna kuivua talouspaperin päällä. Säilytä tangot tiiviissä pussissa tai rasiassa. Samoista tangoista irtoaa makua vielä seuraavallakin kerralla.

Tiesitkö, että 
... saat pähkinöistä hyodyllisiä rasvoja, mineraaleja ja monia ravintoaineita (esim. E-vitamiineja, kalsiumia ja magnesiumia)
... tumma suklaa nostaa veran antioksidanttien määrää eli DNA:si voi suojautua paremmin syöpään johtavilta vahingoittumisilta? Mutta muista kohtuus kaikessa, pari palaa riittää.
... valkosipulin on huomattu vähentävän kolestrolia ja verisuonten kalkkeutumista sekä laskevan verenpainetta.

1 kommentti

  1. Minua aina hymyilyttää kun törmään mole-reseptiin. Muistan ekan kerran kun sain mole-lautasen eteeni viettäessäni joskus muinoin vaihtarivuotta Meksikossa. Kiltisti sen söin, mutta ei musta todellakaan tullut mole-fania. Niin ihana ja maukas kuin Meksikon keittiö onkin, ei mole nappaa yhtään. Mutta silti tekisi mieli kokeilla :)

    Joku señora joskus selitti, että "oikeaan" moleen tulee 40 eri ainesosaa. :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.