Tapasilta

lauantai 6. maaliskuuta 2010

Viikonlopun aloitin puolisoni kanssa viikottaisella siivouksella. Petivaatteet olin heittänyt jo aamulla ulos, joten illalla pääsi sukeltamaan puhtaisiin lakanoihin. Tässä kohtaa en pysty ajattelemaan ekologisesti tai järkevästi lainkaan, vaan joka viikko täytyy saada puhtaat lakanat.

Tänään sitten arkirytmin mukaisesti heräilin jo puoli seitsemältä enkä saanut enää nukuttua. Hesarin kuukausiliite käteen ja siitä alkoi viikonlopun viettäminen. Koska mies haluaisi vielä nukkua, päätin ruveta kirjoittamaan eilisestä tapasillasta.

Teimme friteerattuja mustekalarenkaita, tuorejuustolla täytettyjä paprikoita, lihapullia mantelikastikkeessa sekä friteerattuja juustopalloja. Mustekalarenkaiden kanssa oli tarjolla aiolia ja juustopallojen kanssa salsaa. Valikoimaa ei ollut kovin monta, mutta nälkäiseksi ei missään tapauksessa jäänyt kukaan. Jokke O vitosmökistä ei jaksanut tulla nauttimaan kanssamme herkuista, mutta kyllä lihapullat olisivat maistuneet hänellekin.

Laitan esille lihapullien ja paprikoiden ohjeen. Mikäli et ole tekemässä useampia tapaslajikkeita, paprikat kävisivät alkuruuaksi ja lihapullat pääruuaksi esimerkiksi riisin kanssa.

Kokoan hiljalleen sivun oikeaan laitaan myös ruokasanastoa, joten voit lukea sieltä, mitä esimerkiksi aioli on.

Espanjalaiset lihapullat mantelikastikkeessa

Jokaisella varmasti on oma suosikkireseptinsä lihapullile, joten en kirjoita tähän mitään reseptiä. Jos pulliin haluaa saada hieman espanjalaista fiilistä, voi taikinaan puristaa hieman sitruunanmehua ja lisätä valkosipulia ja persiljaa. Espanjalaiset lihapullat tehdään yleensä porsaan jauhelihasta, mutta voit käyttää myös sika-nautajauhelihaa. Eikä mikään estä kokeilemasta lampaan jauhelihaa.

Tämän ruuan paras osio on itse kastike. Rakastan pähkinöitä ja manteleita, joten miehen poimima ohje osui ja upposi.

Mantelikastike

1 rkl oliiviöjyä
pari siivua vaaleaa tai tummaa leipää
1 dl manteleita
2 valkosipulinkynttä
1 dl valkoviiniä
suolaa, pippuria
2-5 dl kasvislientä

Kuumenna öljyä pannulla ja lisää revityt leivän palat. Tähän käy siis enemmän kuin hyvin hieman kuivettunut leipä. Lisää saman tien myös mantelit ja paista kunnes, leipä ja manteli saavat hieman väriä. Lisää valkosipulit ja anna kuullottua hetken aikaa. Kaada viini joukkoon ja anna porista 1-2 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa.



Siirrä manteli-leipäseos syvään astiaan. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes seos on sileää. Halutessasi voit jättää seoksen karkeaksi, jolloin kastikkeessa on enemmän purutuntumaa. Kaada seos takaisin pannulle tai kattilaan ja lisää kasvislientä makusi mukaan. Mitä enemmän lientä laitat, sitä juoksevampaa kastikkeesta tulee.

Lisää aiemmin paistetut lihapullat kastikkeeseen ja anna hautua puolisen tuntia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä. Tarjoile tapaspöydässä leivän kera tai arkiruokana riisin kanssa.



Tuorejuustolla ja yrteillä täytetyt paprikat


kokonaisia, säilöttyjä paprikoita ( saa halvalla Lidl:stä)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
4 rkl silputtua persiljaa
1 rkl silputtua minttua
1 rkl silputtua oreganoa
suolaa, pippuria

Ota paprikat purkista ja laita ne valumaan talouspaperin päälle. Taputtele paprikat paperilla kuivaksi.

Sekoita tuorejuusto ja mausteet keskenään. Lusikoi täyte paprikoiden sisään ja laita tarjolle.

1 kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.