Leipää ja sirkushuveja

maanantai 8. maaliskuuta 2010

Viikonloppu sujui kokkailun lomassa huolettoman leppoisasti. Päiväunista ja auringonpaisteestakin ehti nauttimaan. Perjantaina laitoin siivouksen lomassa puolukat porisemaan liedelle vispipuuroa varten ja taisin vahingossa tehdä elämäni parhaan puolukkapuuron. Onnistuin laittamaan vettä sopivasti puolukoihin nähden ja siivilöin puolukan kuoret pois. Vatkaamisen jälkeen puuro oli suorastaan suloisen pehmeää. Vispipuurosta nautiskelimme miehen kanssa molempina vapaa-aamuina. Kiitos perinteisestä herkusta kuuluu vanhemmille, jotka pitävät meidät marjoissa. Ensi kerralla voisi testata puuroa äidin viinimarjamehusta.

Lauantaina aloitimme päivämme halkojen etsimisellä. Kaupungin keskustasta niitä ei ole noin vain saatavilla, mutta jo toiselta huoltoasemalta niitä onneksi löytyi ja jatkoimme matkaa Pyhäjärven rannalle. Kaverikvartetti oli koossa ja joimme poikien kanssa kaakaota konjakilla eli Lumumbaa. Harmi vain, että termospullo alkaa sanoa työsopimuksensa irti eikä juoma ollut tarpeeksi lämmintä. Aurinko lämmitti onneksi juomankin edestä ja nuotiolla paistettu makkara maistui taas pitkästä aikaa.

Eikä kokkaaminen ja leipominen tähän jäänyt. Perjantaiaamuna olin ottanut leivän juuren pakastimesta sulamaan ja jatkoin taikinan tekemistä illalla. Lauantaina heitin lisää jauhoja joukkoon ja sunnuntaina saimme tuoretta pähkinäistä ruisleipää. Ihan putkeen leipominen ei kuitenkaan mennyt, sillä unohdin ottaa taikinan juurta talteen seuraavaa leipomiskertaa varten. Piti heti ottaa muutamat siivut talteen, jotta saa niistä tehtyä uuden juuren.

Ohjeen löysin viime vuoden puolella Olivia- lehdestä Jensenin palstalta.



Pähkinäinen ruisleipä
(3-4 leipää)

Juuri:
1 viipale luomuruislimppua
2 1/2 dl vettä
2 1/2 dl ruisjauhoja

Poista leipäviipaleesta kuori ja murenna se kulhoon. Sekoita mukaan vesi ja ruisjauhot. Peitä kulho kelmulla ja liinalla ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi. Juuri on valmista, kun se kuplii ja tuoksuu selvästi happamalta.

Ensimmäinen taikinavaihe:
2 1/2 dl juurta
1 1/2 l vettä
8 dl ruisjauhoja
2 dl pellavansiemenrouhetta
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl pähkinäsekoitusta rouhittuna ( tai kurpitsan siemeniä, manteleita)
6 1/2 dl vehnäjauhoja
6 dl täysjyvävehnäjauhoja

Sekoita juureen muut ainekset. Anna taikinan levätä kostean leivinliinan alla huoneenlämmössä puolesta vuorokaudesta vuorokauteen. Erota 2 1/2 dl taikinaa juureksi seuraavaa leipomiskertaa varten. Pakasta juuri.

Toinen taikinavaihe:
1/2 l haaleaa vettä
2 rkl suolaa
1 rkl siirappia
15 dl ruisjauhoja

Lisää mainitut ainekset taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Voitele kolme tai neljä vuokaa ja jaa taikina niihin. Kohota vielä 2-6 tuntia liinan alla. Paista 175 asteessa uunin alatasolla vajaa kaksi tuntia.

Ensimmäisellä kerralla leivästä tuli erittäin kovakuorista, mutta nyt toisella kerralla leipä oli parempaa. Jauhoja ja pähkinöitä vaihdellen leivästä saa helposti muunneltua erilaisia versioita.

Tein perjantaina myös tiramisua. En halunnut tehdä tavallista versiota, joten lisäsin mausteeksi appelsiinia, konjakkia ja pähkinöitä. Hyvää tuli! Laitan kyseisen ohjeen lisäksi esille kesäisen mansikkaversion. Tiramisusta on varmaan yhtä monta versiota kuin on tekijääkin, joten ohjeet saattavat poiketa hyvinkin paljon toisistaan. Ero on nähtävissä heti näissä kahdessa tiramisuohjeessani. Ensimmäiseen tiramisuun käytetään munia ja toiseen niiden sijasta liivatetta.



Appelsiini-pähkinätiramisu

4 keltuaista
4 valkuaista
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
400 g tuorejuustoa
4 cl konjakkia tai brandyä
1 pkt Savoiardi-keksejä (kissankielikeksejä/Charlotte-keksejä tai 2 munan kakkupohja)
1,5 dl kahvia
1 dl appelsiininmehua
appelsiininkuorta
pähkinärouhetta
kaakaojauhetta

Vatkaa sokeri, keltuaiset ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen, notkistettu juusto ja sekoita.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita juustomassan joukkoon. Mausta konjakilla ja appelsiininkuorella.
Aseta keksejä vuoan pohjalle ja kostuta kahvin ja appelsiinimehun seoksella. Lisää puolet täytteestä ja pähkinöitä maun mukana. Aseta päälle loput keksit. Kostuta ja lisää lopputäyte.
Peitä vuoka kelmulla ja anna vetäytyä seuraavaan päivään. Sirottele tiramisun päälle 3-4 tuntia ennen tarjoilua reilusti kaakaojauhetta.

P.S. Puolikas ohje riittää helposti 4-6 henkilölle.



Mansikkatiramisu

2 l mansikoita
1 dl vaahterasiirappia
2 rkl appelsiinimehua
2 liivatelehteä
1 paketti Savoiardi-keksejä (kissankielikeksejä tai muita pikkuleipiä)
1 tlk Mascarpone-juustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vaniljarahkaa

Survo mansikat ja mausta siirapilla ja mehulla. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Lämmitä pieni tilkka mansikoista irronnutta mehua ja sulata pehmeät liivatteet siihen. Sekoita liivatteet survoksen joukkoon. Ohenna Mascarpone rahkalla. Kasta keksejä mansikkasurvokseen ja lado kerroksittain juustorahkan ja mansikkasurvoksen kanssa kulhoon. Koristele pinta mansikoilla tai paahdetuilla mantelilastuilla.

Joka viikonloppu en laita ruokaa aivan tässä määrin, mutta välillä on hyvä ryhdistäytyä. Nyt on leipää pakastimessa useaksi viikoksi ja sunnuntaina ei tarvinnut tehdä ruokaa laisinkaan. Lihapullat mantelikastikkeessa maistuivat hyvältä edelleen eikä tiramisussakaan ollut valittamista. Tänään nautin lounaaksi miehen tekemää lihapataa, jota söimme lauantai-iltana.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.