Pääsiäiskakku á la Kipparin morsian

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010


Viime viikolla testasin uusimman Glorian Ruoka&Viini- lehden sisialaisen pääsiäiskakun, Cassatan, reseptin. Kakku oli erittäin hyvää, huonosta reseptiikasta huolimatta. Maultaan kakku oli liian makeaa makuuni, mutta aion kokeilla kakkua uudestaan reseptiä hieman mukaillen.

Parasta kakussa oli pistaasipähkinöiden, kuivattujen hedelmien ja ricottajuuston yhdistelmä. Siis makeaa ja suolaista samassa kakussa. Jokke O vitosmökistä pääsi jälleen maistelemaan tekeleitäni ja onnistuin tällä kertaa saamaan erikoiskehut kakusta. Kehut saatuani uskalsin ottaa toisen kakun mukaan mieheni mummille ja siitä sai useampi sukulainen viikonloppuna osansa.

Kakkupohjan jokainen voi tehdä oman reseptinsä mukaan tai käyttää sukupolvelta toiselle kulkevaa "lasimäärä"-ohjetta. Sisialaista makua kakkuun saa lisäämällä kakkutaikinaan sitruunan tai appelsiininkuorta ja vaniljasokeria.

Tämä ohje ei siis ole suoraan Gloriasta, sillä mielestäni ohjeen koko oli liian iso, liian makea ja kuorrutuksen osalta virheellinen. Raaka-aineiden suhteita voi vaihdella makunsa mukaan eikä mikään estä tekemästä kakusta perinteisempää käyttämällä kermavaahtoa kuorrutukseen. Tärkeintä on käyttää kakkuun pistaasipähkinöitä, appelsiininkuorta ja kuivattuja hedelmiä.

Pääsiäiskakku

Pohja:
lasillinen kananmunia
lasillinen sokeria
lasillinen vehnäjauhoja
1 appelsiinin tai sitruunan kuori raastettuna        
2 tl vaniljasokeria

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vaniljasokeri, appelsiininkuori ja vehnäjauhot ja sekoita varovasti joukkoon. Älä vatkaa taikinaa enää, ettei vaahto laskeudu. Paista kakkua uunin keskiosassa noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsä. Voit testata kypsyyden painamalla tulitikun kakkuun. Jos taikinaa ei enää tartu, kakku on kypsä. Anna kakkupohjan jäähtyä.


Täyte:
1 dl kandeerattuja/kuivattuja hedelmiä (sukaattia, appelsiininkuoripaloja) pieninä paloina
75 g tummaa suklaata pieninä paloina
1-2 dl sokeria (maun mukaan)
1 prk pehmeää ricottajuustoa tai tuorejuustoa
1 dl rouhittuja pistaaseja
raastettua appelsiinin tai sitruunankuorta maun mukaan

Sekoita ricotta ja sokeri keskenään. Lisää kuutioidut hedelmät, suklaa ja pistaasipähkinät seokseen. Nosta seos jääkaappiin odottamaan.


Kostutus:
½ -1 dl appelsiininmehua tai sitruunalikööriä

Kuorrutus:
1 prk ricottajuustoa tai tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
½ pkt tomusokeria (250 g)

Koristelu:
pistaasipähkinöitä rouhittuna

Kaada tuorejuusto kulhoon ja vatkaa se ilmavaksi sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri ja voi. Jatka vatkaamista, kunnes seos on tasaista. Siivilöi tomusokeri joukkoon, ja jatka vatkaamista, kunnes sokeri on sekoittunut muiden aineiden joukkoon.
 
Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Asettele toinen kakkupohja tarjoiluvadille ja kostuta appelsiininmehulla. Laita väliin täytettä ja nosta toinen kakkupohja päälle. Kostuta tämäkin kakkupohja. Kuorruta kakku ja koristele pistaasipähkinöillä.
 
 















2 kommenttia

  1. Hei!
    Löysin blogiisi miehesi blogin kautta, kakkureseptien houkuttelemana. Eilen kokeilimmekin mieheni kanssa tätä pääsiäiskakkua, joka kuulosti herkulliselta. Ja sitä todella onkin! Hyvin makea, mutta silti niin nam. Ihan loistava resepti.

    Vähän ihmettelimme, että eikö pohjaan todellakaan tule leivinjauhetta ja sitten sitä lisäsin n. 1 tl. En uskaltanut jättää pois. Kokemattomana kakkuleipurina kaipasin kakun paistolämpötilaa, mutta onneksi sen löysin helposti muualta. Paistoin kakkua vähän alle 200 asteessa tasan 40min ja hyvä tuli.

    Kuorrutteen ricotta ei vatkauksesta huolimatta tullut kovin ilmavaksi. Voiko sitä vatkata liikaa, juoksettuuko se tms.?

    Kiitos tästä, ehkäpä kokeilen jotain toistakin reseptiä, kunhan saadaan ensin pääsiäiskakku tuhottua.

    Herkuttelemisiin, Miina

    VastaaPoista
  2. Hei Miina!

    Kiitos huomioista, joille itse aina sokeutuu. Täytyy yrittää muistaa jatkossa laittaa paistolämpötilatkin. =) Olen leiponut niin paljon, etten juurikaan edes tarkista ohjeiden lämpötiloja. Ja totuuden nimissä kerrottakoon, että kokkikoulun käyminen on aiheuttanut pienoisen oikomisen tekemisissäni.

    Kakkupohjan "lasiohje" on tosiaan kulkenut suvussa enkä vielä koskaan ole laittanut siihen leivinjauhetta. Taikina täytyy vain muistaa vatkata erittäin hyvin. Ehkä voisi testata ensi kerralla ja tarkastella kakun koostumusta tarkemmin.

    Kuorrutetta saa vatkata ihan kunnolla, se ei mene siitä miksikään.

    Kiitos kommenteista, auttaa kovasti tulevissa ohjeitten kirjoitteluissa.

    Hauskaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.