Mungpapupataa

perjantai 18. lokakuuta 2013



Lihaton lokakuu on valloillaan monessa kodissa ja mielestäni se on hyvä juttu. Vaikkakin Tuomas Kyrö on aiheesta täysin toista mieltä. Tai lähinnä tästä ton-aatteesta. Tipaton, lihaton, maidoton jne. Oikeassa Tuomas on siitä, että kohtuus kaikessa, mutta harva meistä sitä hallitsee. Fakta on kuitenkin se, että lihan syöminen on lähtenyt aivan käsistä. Varsinkin kun moni syö ainoastaan porsasta, kanaa ja nautaa ja niiden kasvattaminen nielee niin ympäristön kuin jokaisen omiakin varoja. Jos syötäisiin edes riistaa, mutta ei.

Kasviksista on kuulemma vaikea keksiä kunnon syötävää, mutta kyllä netti ja kirjastot ovat niin täynnä toinen toistaan upeampia reseptejä ja keittokirjoja, että valinnanvaraa kyllä riittää. Tässä olisi yksi simppeli esimerkki ravitsevasta kasvisruoasta eikä ohjeeseen ole pakko käyttää kaikkia mainittuja mausteita, jos niitä varten pitäisi tehdä erillinen mutka maustekauppaan. Toki uudet maut viikottain pitävät vatsan virkeänä! Ostin itse sarviapilan siemenet läheisestä Punnitse ja säästä -kaupasta, mutta niitä löytynee myös isommista ruokamarketeista tai etnisistä kaupoista.




Mungpapupata 6 hengelle

loraus öljyä
1 tl sarviapilan siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2-3 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja hienoksi leikattuna
2-3 tuoretta chiliä siemenet poistettuna ja hienonnettuna
1-2 sipulia hienonnettuna
2 paprikaa paloiteltuna
2-4 perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 tl kurkumaa
350 g mungpapuja huuhdottuna
1 l kasvislientä tai vettä
500 g lehtikaalia tai pinaattia
3 tomaattia paloiteltuna
1 sitruunan tai limetin mehu
suolaa
tuoretta korianteria

  1. kuumenna öljy ja kuullota juustokuminan ja sarviapilan siemeniä hetken aikaa
  2. lisää sipuli, valkosipuli, inkivääri, chili ja paprika
  3. kun sipuli on läpikuultavaa, lisää kurkuma, mungpavut ja vesi
  4. kuumenna seos ja anna sen porista noin 20 minuuttia ja lisää perunat
  5. anna seoksen kypsyä 25-30 min tai kunnes perunat ja mungpavut ovat kypsiä
  6. lisää lehtikaali ja tomaatti ja keitä pataa vielä 10 minuuttia
  7. lisää sitruunan mehu ja mausta tarvittaessa suolalla
  8. kauho pataa lautaselle ja ripottele korianteria päälle
  9. jos epäilet, ettei mungpapupata riitä sellaisenaan, laita pataan enemmän perunaa tai tarjoile sen ohessa leipää tai riisiä

Huom! Nimestään huolimatta mungpapu on oikeasti herne. Muihin papuihin verrattuna mung on siitä hyvä, ettei sitä tarvitse etukäteen liottaa. Lisäksi mungpapu on halpaa ja siinä on paljon proteiinia. Aika täydellinen lihan korvike!



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.