Suojaa ruoasta

maanantai 22. maaliskuuta 2010


Viime viikonloppuna ehdin viimein lukemaan ostamani kirjan siitä, kuinka ruoka antaa suojaa syöpää ja muita sairauksia vastaan. Itse olen säästynyt suuremmilta sairauksilta, ja tavallaan olenkin terve kuin pukki! Muutama lähipiiriin kuuluva saattaa olla asiasta eri mieltä, mutta oikeasti olen säästynyt pahemmilta taudeilta tai sairauksilta.

Kirja ei kerro siitä, kuinka syömällä tiettyä raaka-ainetta, paranet syövästä. Kirja kertoo kuinka ruokavaliolla voi vaikuttaa syövän ja monen muun taudin ehkäisemiseen ja etenemiseen. Ruokailutottumuksilla todetaan olevan suuri merkitys terveydellemme. Sairastuneiden määrä vaihtelee maittain ja eri maissa sairastutaan eri syöpätyyppeihin.

Saadakseen paremman suojan sairauksia vastaan, kirjan annin voisi tiivistää näin:
- liiku joka päivä ja pidä painosi sopivana koko elämäsi ajan
- vältä makeita juomia ja ruokia, joissa on paljon kaloreita
- syö pääasiassa kasvikunnan tuotteita ja täysjyvätuotteita
- syö hedelmiä ja vihanneksia joka päivä
- syö kalaa pari kertaa viikossa
- pidä alkoholinkulutus vähäisenä
- vähennä suolan käyttöä ja
- syö vähemmän punaista lihaa ja vältä lihajalosteita.

Kirja ei siis tarjonnut mitään uutta ja järisyttävää tietoa, mutta se oli mielenkiintoinen luettava. Kaiken infoähkyn lisäksi siinä on lupaavan oloisia reseptejä. 

Kirjan sisältö ei ole lopullinen totuus yhtään mistään, mutta kuten usea tutkimus sen on jo todennut, tämäkin opus vahvistaa, että kasvit suojaavat syövältä. Sitä sen sijaan ei ole voitu osoitttaa todeksi, että luonnonmukaisesti viljellyt kasvikset ja hedelmät antaisivat paremman suojan sairauksia vastaan. Tärkeintä on syödä kasviksia ja vihanneksia, olivatpa ne luomua tai ei.

Viimeisimmästä väitteestä on varmasti monta mielipidettä, mutta luomu-eko-väittelyyn en tällä erää jaksa paneutua. Pyrin joka tapauksessa ostamaan ruokaa, jonka tuoteseloste on mahdollisimman lyhyt tai jonka tuoteselosteen sisällön ymmärrän. Jos en ole pienenä lapsena suostunut syömään valmisruokia, miksi ihmeessä rupeaisin ostamaan eineksiä tänäkäään päivänä? Ruoan tekeminen alusta asti vie aikaa, mutta tekemällä kaiken itse, tietää ainakin suurinpiirtein mitä suuhunsa laittaa.

Terveyttä vaaliakseni minun tulisi vain syödä monipuolisesti ja muistaa kohtuus kaikessa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.