Paistettua nieriää ja valkoviinikastiketta

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014


Viime perjantain kalana oli nieriä. Niin paljon kuin pidänkin kuhasta, halusin syödä jotain muuta. Mies ei pidä lohesta oikeastaan muuten kuin graavattuna, joten ostin nieriää pienoisella riskillä. Se kun on lohikala, muttei mielestäni maistu kuitenkaan niin voimakkaalta kuin lohi. Riskinotto kannatti ja mies söi tähän mennessä parhaan nieriäannoksen! Reseptin poimin Pekka Terävän ja Teemu Auran keittokirjasta Puhtaiden makujen keittiö. Esivalmisteluun (eli misaamiseen - mise en place) kannattaa varata aikaa, sen jälkeen ruoan valmistaminen sujuu nopeasti. Maut olivat mukavan hienostuneita, mutta kuten kuvasta näkyy, kyse ei ole mistään piiperrysruoasta ja lastasinkin lautaselle ihan reilun annoksen.

Paistettua nieriää ja valkoviinikastiketta 4 henkilölle

Valkoviinikastike

voita paistamiseen
1 salottisipuli hienonnettuna
1 purjon valkoinen osa hienonnettuna
1 fenkoli paloiteltuna
1 rasia herkkusieniä paloiteltuna
1 dl valkoviiniä
1 dl kalalientä
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
laakerinlehti
100 g voita

  • kuullota sipulit, fenkolit ja sienet voissa kattilassa
  • lisää valkoviini ja kalaliemi ja keitä kunnes nestettä on jäljellä puolet
  • siivilöi liemi ja lisää kerma
  • keitä kastiketta, kunnes nestettä on jälleen puolet jäljellä
  • mausta kastike ja lisää kuutioi voi, pidä kastike lämpimänä

Ruusukaalit & maa-artisokat

1 rasia ruusukaaleja
4 maa-artisokkaa kuorittuna ja paloiteltuna
suolaa, voita

  • kuori ruusukaalit niin, että saat niistä irti kokonaisia lehtiä
  • ryöppää maa-artisokat suolalla ja voilla maustetussa vedessä
  • ryöppää ruusukaalinlehdet suolalla ja voilla maustetussa vedessä juuri ennen tarjoilua ja paista maa-artisokkia voissa pannulla, jolloin ne saavat hieman väriä pintaansa

Varhaiskaali

1 pieni kaali
suolaa, pippuria
sokeria
sitruunanmehua

  • leikkaa kaali 8 osaan niin, että se jää kannastaan vielä kiinni
  • mausta suolalla, sokerilla, pippurilla ja sitruunanmehulla
  • paista kaalia pannulla molemmilta kyljiltään, kunnes se saa kauniin ruskean värin

Paistettu nieriä
600 g nieriän fileetä
suolaa, pippuria
voita
muutama kurkkusuikale koristeluun

  • leikkaa nieriöistä ylimääräiset rasvapalat pois ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi
  • poista ruodot kalapinseteillä ja mausta fileet suolalla ja pippurilla
  • paista pannulla nopeasti molemmin puolin
  • annostele kala lautaselle, nosta kaalipalat ja artisokat viereen
  • viimeistele annokset ruusukaalin lehdillä ja ohuilla kurkkusuikaleilla

* * * * *

Testaa myös:




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.