Ranskalaiset puuterivippaherkut

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014



Idea näihin leivonnaisiin tarttui televisosta, katselin nimittäin ohjelmaa Näin teet ranskalaista ruokaa. Siinä Lauren Calder leipoi erilaisia ranskalaisia pieniä leivonnaisia, mutta itse viehätyin näistä pehmeistä läpysköistä. Ohjeessa käytettiin viinikiveä, mutta korvasin sen leivinjauheella ja mielestäni lopputulos oli onnistunut. Leivoin taikinan toistamiseen ja onnistui yhtä hyvin kuin ensimmäinen kokeilu. Epäilystä on ilmassa kuitenkin hieman, sillä en ole koskaan syönyt alkuperäisiä ranskalaisia versioita. Etsin vastaavanlaista ohjetta Julia Childin toimittamasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjasta, mutten löytänyt muuta kuin sokerileipien ohjeen eikä se ollut näiden kaltainen. Mutta hyviä nämä ovat ja yksinkertaisia valmistaa! Ensin tehdään marenki, lisätään keltuaiset, kuivat aineet ja paistetaan "kakut" kypsiksi. Täydellisiä nämä "puuterivipat" ovat juuri siksi, että niistä voi tehdä juuri niin makeita kuin haluaa. Kesällä aion testata näitä myös tuoreista vadelmista ja mansikoista.

Ranskalaiset puuterivipat 18 kpl

3 kananmunaa
1,8 dl sokeria
1,2 dl vehnäjauhoja
1 dl maissitärkkelystä
vajaa 1 tl leivinjauhetta (tai viinikiveä)
0,5 tl soodaa
***
2 dl kuohukermaa
1 korkillinen vaniljauutetta
sokeria kerman maustamiseen
vadelmahilloa tai tuoreita vadelmia
koristeluun kaakaojauhetta tai tomusokeria

  • erottele valkuaiset ja keltuaiset, vatkaa valkuaiaset vaahdoksi 
  • lisää valkuaisvaahtoon sokeri ja vatkaa, kunnes taikina on niin paksua, että siitä muodostuu jäävuorenhuippuja
  • vatkaa keltuaiset joukkoon
  • sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja sekoita varovasti joukkoon
  • älä sekoita kovasti, jottei taikinan kuohkeus katoa
  • nosta taikinaa leivinpaperin päälle pellille noin yhden ruokalusikallisen verran ja jätä taikinakasojen väliin runsaasti tilaa, sillä ne leviävät paistuessaan
  • paista puuterivippoja 220 asteessa 5-7 minuuttia ja anna niiden jäähtyä
  • vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljauutteella
  • sivele yhdelle puoliskolle vadelmahilloa ja lusikoi kermavaahtoa päälle, nosta toinen vippa kanneksi
  • ripottele päälle kaakaota tai tomusokeria
P.S. Jos haluat puuterivipoista asteen verran juhlavampia ja pienempiä leivonnaisia, voit ottaa muotilla kypsästä vipasta haluamasi muotoisen keksin samalla tavoin kuin alla olevissa kuvissa.  




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.