Viime perjantain kalaruoka valmistui turskasta ranskalaisella vivahteella.
Turskan seläkettä ranskalaiseen tapaan 4 annosta
Kastike
2-3 salottisipulia hienonnettuna
2,5 dl valkoviiniä
2,5 dl kermaa
suolaa, pippuria
- laita sipulit ja valkoviini kattilaan ja keitä, kunnes kolmannes kastikkeesta on haihtunut
- lisää kerma ja hauduta vielä hetken aikaa
- mausta suolalla ja pippurilla, siivilöi kastike ja pidä lämpimänä
50 g voita
400 g herkkusieniä viipaloituna
1 porkkana ohueksi viipaloituna
200 g juuriselleriä ohueksi viipaloituna
4 turskan seläkettä tai filettä
tuoretta ruohosipulia koristeluun
- laita uuni lämpiämään 150 asteeseen
- sulata puolet voista uuninkestävässä paistinpannussa ja paista turskaa nahkapuolelta 3 minuuttia
- nosta kalapannu sitten uuniin 5-10 minuutiksi. Paistoaika riippuu kalan paksuudesta.
- sulata lopu voista paistinpannulla ja paista sieniä, porkkanaa ja selleriä noin 10 minuuttia
- asettele kasvikset lautaselle ja nosta turskapalat päälle
- lusikoi kastiketta (älä kuitenkaan rapean turskan päälle) lautaselle, koristele ruohosipulilla ja nauti Alsacen Rieslingin kera. Pyydä rohkeasti apua viinivalintaan Alkon myyjiltä!
WWF:n kalaopppaan mukaan turskaa on Suomen rannikoilta tavattu hyvin 1980–luvulla ja kala on tullut tuolloin tutuksi moneksi suomalaiselle. Nykyään suuri osa kalakannasta on ylikalastettu, joten paras vaihtoehto olisi ostaa MSC-merkittyä ja Itämeren itäistä kantaa sekä pitkäsiimalla ja verkolla pyydettyä turskaa Barentsinmereltä. Ei kyllä tullut kysyttyä kalakauppiaalta, mistä päin maailma se oli tullut myyntiin, mutta ensi kerralla sitten.
Nam nam :)
VastaaPoista