Hedelmät ja kasvikset torjunta-ainepesussa

torstai 6. maaliskuuta 2014


Tuntuu, että enää ei riitä, että kasvikset, juurekset ja hedelmät pesee vedellä. Silloin kun tiedän, missä kasvit ovat kasvaneet, en ajattele asiaa sen enempää. Mutta kun ostan esimerkiksi viinirypäleitä, ne harvoin ovat luomua, sillä niitä ei ole saatavilla. Siksi olen ruvennut kylvettämään hedelmiä ja kasviksia. Kyllä, luit oikein. Pesen ne veden, etikan ja veden sekoituksessa, koska syön ne sellaisenaan eikä niitä ole tarkoitus kuoria. Seoksesta ei jää rypäleisiin mitään sivumakua, sillä huuhtelen ne vielä puhtaalla vedellä kylvyn jälkeen.

Luin aiheesta ensimmäisen kerran vasta viime vuonna Kiitos hyvää-blogista ja & päätin ruveta itsekin tuumasta toiseen. En ole tutustunut aiheesta kertoviin tutkimuksiin lainkaan, mutta jos kasviksiin suihkutetaan torjunta-aineita suoja-asussa, ei varmaankaan tarvitse enempää perustella sitä, miksi kylvetän hedelmäni. Helpommalla tietysti pääsisi ostamalla luomua. Virpi olikin linkannut omalta sivultaan tänne, missä kerrotaan, mitkä kasvikset sisältävät eniten torjunta-aineita. Myös Kemikaalicocktail on kirjoittanut aiheesta täällä.

Likaisimpia ovat omenat, varsiselleri, kirsikkatomaatti, kurkku, viinirypäleet, chili, nektariini, persikka, peruna, pinaatti, mansikka, paprika, lehtikaali ja kesäkurpitsa.
Puhtaampia tuotteita puolestaan ovat parsa, avokado, kaali, cantaloupe-meloni, maissi, munakoiso, greippi, mango, sienet, papaija, ananas, herneet ja bataatti.

Pelkästään tämä luettelo vahvistaa entisestään sitä, että ostan jatkossa raaka-aineet mahdollisuuksien mukaan luomuna tai syön niitä vain harvakseltaan. Onneksi aivan kohta pääsee itse kasvattamaan osan aineksista omalla kasvimaalla!

Virpin kirjoituksen mukaan voit liotella kasviksia & hedelmiä seuraavilla vaihtoehdoilla:

3 dl vettä + 2 rkl viinietikkaa + 1 rkl sitruunanmehua
tai
3 dl vettä + 2 rkl viinietikkaa + 1 rkl soodaa
tai
3 dl vettä + 2 rkl ruokasoodaa + 1 rkl sitruunanmehua

Olen itse käyttänyt torjunta-ainepesuun ainoastaa ensimmäistä vaihtoehtoa, koska kotona ei ole soodaa. Seoksen voi tehdä myös pelkästään kahdesta ainesosasta eli esimerkiksi vedestä ja viinietikasta. Omaan seokseen olen käyttänyt valkoviinietikkaa ja antanut rypäleiden lillua siinä 10-30 minuuttia. Jos pestävää on usein, voi seoksen laittaa suoraan suihkepulloon ja siitä tarpeen mukaan suihkuttaa kasvisten pintaan ja huuhdella vedellä puhtaaksi.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.