Itse tehty mysli

sunnuntai 29. tammikuuta 2012




Aamiainen on viikonlopun parhaimpia asioita, koska näinä parina päivänä saa kaikessa rauhassa istua pöydän ääressä ja lukea lehtiä ja kirjoja. Siinä sivussa tulee nautiskeltua puurosta, jogurtista, smootheista leivästä, letuista, kahvista, teestä, tuoremehusta, kananmunista, hedelmistä, marjoista jne. Syön toki viikollakin aamiaisen, mutta vasta päästyäni töihin, sillä minun täytyy olla hereillä jonkin aikaa ennen kuin saan nielaistua kurkusta jotakin alas. Tänäkin aamuna ehdin nautiskella omasta hetkestäni miehen vielä nukkuessa, joten aamiaiselle on hänen herättyään jo tilausta. Toisinaan aamiainen tulee syötyä sängyssäkin, jos päivä alkaa leffan katsomisella. 

Aamiaispöytään eksyvä mysli on mielestäni parasta itse tehtynä, koska silloin tietää, mitä se tarkalleen ottaen sisältää. Tällä kertaa tein myslin seuraavista aineksista:
  • ruishiutaleita
  • pellavansiemeniä
  • pellavarouhetta
  • seesaminsiemeniä
  • saksanpähkinöitä
  • pistaasipähkinöitä
  • kookoshiutaleita
  • kanelia
  • rusinoita (kuivattuja hedelmiä, mustikoita, karpaloita)
  • öljyä (EI oliiviöljyä)
  • hunajaa
  1. yhdistä kuivat aineet keskenään (rusinoita lukuun ottamatta)
  2. jos sinulla ei ole juoksevaa hunajaa, kannattaa laittaa hunaja ja öljy keskenään kattilaan ja kuumentaa sitä hieman, näin saat sekoitettua ne helpommin hiutaleiden ja pähkinöiden joukkoon
  3. levitä mysliseos leivinpaperin päälle pellille ja nosta uuniin 200 asteeseen
  4. paahda mysliä 15-30 minuuttia ja sekoita sitä välillä
  5. mysli on paahtunut tarpeeksi, kun se muuttaa väriään kauniin ruskeaksi ja kun keittiössä tuoksuu paahtunut pähkinä
  6. lisää myslin joukkoon vielä rusinat (kuivatut mustikat, karpalot, hedelmät)
  7. säilytä mysli tiiviissä purkissa

Ainesten määrän voit itse soveltaa. Mitä vähemmän laitat hiutaleita, sitä pähkinäisempää myslistä tulee. Ja päinvastoin. Ja jos sinulla on jokin kaunis purkki, johon ajattelit myslin laittaa, tee mysliä sen verran. Älä siis tee mysliä suotta liikaa, jos et käytä sitä säännöllisesti.  Täältä löydät pari muutakin ohjetta myslin tekemiseen. 

Kerro toki, jos sinulta löytyy huippuresepti, jota voisin testailla ensi kerralla!

Intialaiset pinaatti-perunapihvit

perjantai 27. tammikuuta 2012

Aijai, nyt on sellainen herkku tarjolla, että näitä voisin syödä uudestaan ihan lähiaikoina. Kyseessä on aloo tiki- nimiset kasvispihvit, joita nautiskelimme curry-ohraton, tamarindin ja raidan kanssa. Ohje on bongattu Gordon Ramsayn Maailma keittiöstä -kirjasta.



Pinaatti-perunapihvit

500 jauhoisia perunoita kuorittuina ja paloiteltuina
suolaa, mustapippuria
kasvisöljyä paistamiseen
200 g tuoretta pinaattia tai 2 pss pakastepinaattia
2 tl mustia sinapinsiemeniä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl cayennepippuria
vehnäjauhoja pihvien pinnalle (muutkin jauhot käyvät)

Kurkkuraita

1 kurkku kuorittuna ja raastettuna
3-5 dl maustamatonta jogurttia
0,5-1 tl juustokuminan siemeniä
(ripaus sokeria)

  • keitä perunat reilusti suolatussa vedessä kypsiksi 
  • valuta perunat hyvin ja laske kattila takaisin liedelle hetkeksi, jotta perunat kuivahtavat hieman
  • survo perunat sileäksi soseeksi, mausta suolalla ja mustapippurilla ja jätä jäähtymään
  • tee seuraavaksi kurkkuraita ja puristele kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois
  • yhdistä kurkku, jogurtti ja juustokumina keskenään ja nosta raita jääkaappiin odottamaan ruokailua (sokerin voi jättää pois)
  • kuumenna öljyä pannulla ja lisää sinapin ja jeeran siemenet, kuullota kunnes siemenet alkavat sihistä
  • nostele pinaatti pannulle ja paista hetken aikaa
  • kaada seos perunoiden joukkoon ja mausta massa cayennepippurilla
  • lisää tarvittaessa vielä suolaa ja mustapippuria
  • muotoile taikinasta pihvejä ja sirottele vehnäjauhoja kevyesti pihvin molemmille puolille
  • kuumenna öljyä pannussa ja paista pihvit molemmin puolin kullanruskeiksi
  • anna ensimmäisen puolen paistua kaikessa rauhassa ennen kääntämistä, jotta pihvi pysyy kasassa
  • valuta pihvit talouspaperin päällä 
  • tarjoile pihvit kurkkuraidan kanssa


Kukat mielessä



Tammikuun viikonloput ovat kuluneet liian nopeasti, sillä mielestäni uudenvuoden juhlinnasta ei ole kovin kauan. Nähtävästi kuitenkin on, sillä ensi viikolla alkaa helmikuu ja sekin on jo täynnä kaikenlaista menoa. Kevät on käsillä tuossa tuokiossa! Ajatukset juoksevatkin jo kovasti keväässä ja puutarhan laittamisessa. Mökillä pyörähtiminenkin aiheutti sen, että otin matot pesuun ja nyt on räsymatot puhtaina odottamassa kesäkauden korkkaamista. Yrtit, kukat ja mökkipihan laittaminen siintävät jo silmissä, mutta ehkä sitä voisi hillitä itseään vielä hetken aikaa ja keskittyä vain olemiseen. Ja jos nämä liljat eivät enää vikonloppuna ole elossa, kukkakauppa kutsuu jälleen. Rentouttavaa viikonloppua sinullekin!

Haukiquenellit

torstai 26. tammikuuta 2012

Viime viikonloppuna nautiskelimme pitkästä aikaa hauesta ja söimme haukipullia. Pullien ohjeen poimimme Hans Välimäen kirjasta Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan. Emme kuitenkaan jaksaneet tehdä hollandaisekastiketta, joten päädyimme sahramiliemeen. Idea tähän löytyi Ruokalan sivuilta, mutta aika raa'asti oikaisimme liemen suhteen. Ei, emme tehneet lientä alusta alkaen kalan ruodoista vaan ihan kylmän viileästi liemi valmistui hummerifondista.



Haukiquenellit

750 g haukifileitä
3 valkuaista
2 dl kermaa
suolaa, valkopippuria
ruohosipulia hienonnettuna
kalalientä kypsentämiseen

  • jauha haukifileet hienoksi monitoimikoneessa
  • vatkaa valkuaisten rakenne rikki ja lisää ne kalamassaan ohuena nauhana
  • lisää myös kerma ja mausta suolalla ja valkopippurilla
  • sekoita vielä ruohosipuli joukkoon ja anna taikinan vetäytyä jääkaapissa ainakin tunnin verran 
  • kuumenna kalaliemi lähes kiehuvaksi
  • muotoile taikinasta joko kahden lusikan avulla tai kostetuilla käsillä pieniä palleroita
  • kypsennä haukipullia 3-5 minuuttia 
  • tarjoa haukipullat hollandaisekastikkeen ja keitettyjen kasvisten kanssa tai nosta ne värikkääseen sahramiliemeen

Porkkanoita sahramiliemessä

3-5 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
sahramia
hummerifondia
vettä
(sitruunanmehua, suolaa, valkopippuria)
  • kiehauta fondista liemi ja lisää sahrami joukkoon
  • lisää porkkanat ja hauduta, kunnes ne ovat kypsiä
  • mausta tarvittaessa suolalla, valkopippurilla ja sitruunalla
  • nosta porkkanaa ja lientä lautaselle
  • asettele vielä haukipullat päälle ja tarjoile valkoviinin kera
Alkuperäisessä ohjeessa oli kypsennetty perunoita sahramiliemessä, mutta ruoasta tuli erinomaista porkkanoillakin. Ja mikä estää käyttämästä muitakin juureksia, jolloin ruoasta saa helposti jalostettua haukipullakeitonkin. 

Maanantain maa-artisokkakeitto

maanantai 23. tammikuuta 2012


Ostin viikonloppuna artisokkia aikeissani tehdä niistä jotain lisuketta hirvenpaistille, mutta toisin kävi. Onnekas minä, sillä valmistiin artisokista tänään keiton. Hienostuneen ja yksinkertaisen.
Jos maa-artisokka ei jollekin ole entuudestaan tuttu, suosittelen kokeilemaan sitä pikimmiten. Maa-artisokka muistuttaa perunaa ja sitä käytetään perunan tavoin keittoihin, laatikoihin ja kiusauksiin. Maa-artisokista voit valmistaa myös muusin aivan kuten perunasta ja tarjota sitä paistetun kalan tai lihan kanssa.
Lisäksi maa-artisokka sopii hyvin diabeetikoille, koska sen sisältämät hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Sitä en tiedä, kuinka hyvin tämä ohje diabeetikon ruokavalioon, mutta ohje on helposti mukailtavissa.
Netissä on jos jonkinlaista ohjetta ja vain kokeilemalla löydät mieluisimman. Perusohjeen lisäksi voit maustaa maa-artisokkakeittoa niin sherryllä, sitruunalla kuin muskottipähkinällä tai tehdä keiton päälle basilikaöljyn.

Maa-artisokkakeitto  neljälle henkilölle

1 kg maa-artisokkia kuorittuna ja pilkottuna
2-3 perunaa kuorittuna ja pilkottuna
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 dl valkoviiniä
7-10 dl kasvislientä
suolaa, valkopippuria
(kermaa)
***
Voit halutessasi maustaa keittoa näillä aineksilla yksin tai yhdessä:
loraus sherryä
sitruunamehua
raastettua muskottipähkinää
pähkinärouhetta tai pilkottua savuporoa keiton pinnalle tarjoiltaessa

  • freesaa sipuleita öljyssä, lisää maa-artisokat ja perunat joukkoon
  • lorauta valkoviini päälle ja anna seoksen höyrystyä hetken aikaa
  • kaada kasvisliemi päälle ja anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes juurekset ovat pehmeitä
  • lisää halutessasi kermaa ja soseuta keitto
  • maista ja mausta maa-artisokkakeitto suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä
  • koristele keitto pähkinöillä/savuporolla tai basilikaöljyllä

Tomaattinen sienikeitto

sunnuntai 22. tammikuuta 2012


Tämä ruoka on loistava arki-illan keitto, sillä ruoka valmistuu nopeasti. Jos sinulla on kaapit täynnä kuivattuja sieniä, laita aamulla ennen töihin lähtemistä sieniä turpoamaan veteen, niin keitto valmistuu illalla entistä nopeammin. Jos liotat sieniä näin kauan, käytä liotusliemi keittoon kasvisliemen sijasta. Lyhyempikin liotusaika riittää. 
Kesällä keitto kannattaa ehdottamasti tehdä tuoreista suppilovahveroista ja ylikypsistä tomaateista, mutta näin talviaikaan kuivatut sienet ja tomaattimurska ajavat kyllä asian. 

Sienikeitto suppilovahveroista  neljälle henkilölle

1 l tuoreita tai 5-6 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
1-2 valkosipulia hienonnettuna
7 dl kasvislientä (tai sienien liotusliemi)
0,5-1 prk tomaattimurskaa tai kesällä 4 tuoretta ylikypsää tomaattia
2-3 rkl sulate- tai tuorejuustoa
1 dl maitoa tai kermaa
suolaa, mustapippuria
tuoretta persiljaa tai timjamia
  • kuullota sipulit voissa
  • siivilöi ja purista sienistä vedet pois, ota vesi talteen ja lisää sienet kattilaan
  • kaada tomaattimurska päälle 
  • lisää sienien liotus- tai kasvisliemi ja hauduta keittoa 15 minuuttia
  • lisää sulatejuusto ja loraus maitoa
  • soseuta keitto 
  • mausta keitto ja tarjoile tuoreen leivän kanssa

Äänestä helmikuun ruokateema



Tammikuun ruoat ovat olleet kasvispainotteisia, mutta nyt olisi jo aika miettiä, mitä syödään ensi kuussa. Nämä kuvissa olevat kirjat ovat perinteisiä romaaneja, mutta keittiöstä löytyy vastaavanlainen  rivi keittokirjoja ja poimin sieltä kolme vaihtoehtoa kokeiltavaksi: espanjalainen, kreikkalainen ja vietnamilainen keittiö. Käythän siis auttamassa valinnassa ja äänestät, mitä maata kokkaillaan helmikuussa. Joka päivä kyseistä maata ei kokkailla, mutta pari kertaa viikossa ainakin.
Äänestyspaikka on näiden sivujen oikeassa ylälaidassa ja äänestys päättyy viikon päästä sunnuntaina.

Mökki talviunilla

keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Tulihan se talvi viimein! Nyt kun pakkanen paukkuu ja lunta sataa, on aika suunnata ajatukset kevääseen ja siirtolapuutarhamökille. Ensi kuun jälkeen alkaa taas pihamaan ideoiminen oikein olan takaa ja siemenien laittaminen multaan. Jippii! Ilmoittauduin jo työväenopistoonkin suunnittelemaan pihaa ammattilaisen kanssa. Ettei mene ihan käteen näiden miljoonien ideoiden kanssa.






Lihaton kaalilaatikko

maanantai 16. tammikuuta 2012


Kasvispainotteisen kuukauden hengessä tyydytin kaalilaatikon tuskaani lihattomalla versiolla. Oli ensimmäinen kerta, kun käytin jauhelihan sijaan soijarouhetta ja mietin, että tällä laatikolla olisi helppoa huijata lihansyöjääkin. Vielä uskottavamman liha-kaalilaatikon ruoasta saisi, jos käyttäisi kasvisliemen sijaan lihalientä. Jos siis olisi tarpeen vähentää lihan syöntiä. Hiljalleen kohti kasvispainotteista elämää.
Ohje on mukailtu sieltä sun täältä, reseptiä ei siis löydy kuvan keittokirjasta. 

Kaalilaatikko soijarouheesta

1 pieni tai ½ puolikas kaali suikaloituna
1-2 sipuli ohueksi leikattuna
2 dl soijarouhetta
2 dl ohrattoa
kasvislientä
suolaa (soijakastiketta)
kuivattuja yrttejä (salviaa, timjamia, meiramia)
punaviinietikkaa
pähkinöitä
korppujauhoja
voita
  • laita soijarouhe pehmenemään kuumaan kasvisliemeen, hauduta hiljalleen pehmeäksi
  • valuta soijarouheet siivilässä, ota kasvisliemi talteen
  • keitä ohratto kasvisliemessä melkein kypsäksi
  • hauduta kaalit pehmeäksi pienessä määrässä kasvislientä (2-3 dl riittää kattilan pohjalle)
  • kuullota sipulit voissa pannulla, mausta haluamillasi yrteillä ja kaada soijarouhe joukkoon
  • sekoita kaali, sipuli-soijaseos ja ohratto keskenään
  • maista kaaliseosta ja mausta tarvittaessa lisää
  • kaada kaaliseos voideltuun uunivuokaan ja kaada vuokaan vielä kasvislientä, jotta ainekset kypsyvät loppuun ja laatiko pysyy mukavan kosteana
  • ripottele päälle pähkinöitä, korppujauhoja ja lisää muutamat voinokareet pinnalle
Vinkki! Kaalilaatikko paranee vain vanhetessaan ja maistuu entistä paremmalta, kun lämmität sen myöhemmin paistinpannulla voissa mikron tai uunin sijaan. 

Munakoisoa taatelikastikkeessa ja ruusuista riisiä

perjantai 13. tammikuuta 2012


Keittiöstä löytyy keittokirjoja vaikka kuinka paljon, mutta jotenkin puhtaasti kasvisruokien kanssa on lyönyt aivan tyhjää ideoiden suhteen. Olemassa olevista kirjoista ei ole oikein löytynyt uutta ja mielenkiintoista, joten suuntasimme kirjaston valikoimaa katselemaan. Mukaan tarttui mm. Maailman parhaat kasvisruoat, jonka ovat kirjoittaneet maailmaa nähneet Chris ja Carolyn Caldicott. Kokeiluun on päässyt vasta tämä Omanista tuleva munakoisoruoka. Kirjassa on ruokia ympäri maailman: Lähi-idästä, Afrikasta, Intiasta, Nepalista, Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Osa ruoista on sellaisia, joihin alun perin on kuulunut lihaa ja se on mainittu kyseisissä ohjeissa. Lupaavalta vaikuttaa, joten eiköhän tässä päästä maistelemaan vielä monia uusia ruokia.

Munakoisoa taatelikastikkeessa 4-6 henkilölle

4 rkl öljyä
3 punasipulia ohuiksi viipaleiksi leikattuna
0,5 kg munakoisoa kuutioituna
suolaa
1 tl jauhettua kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
2,5 dl kasvislientä
150 g kuivattuja taateleita
1 sitruunan mehu
1 rkl ruusuvettä

  • kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi
  • lisää munakoisopalat ja ripottele suolaa niiden päälle
  • ruskista munakoisoja ja lisää mausteet
  • lisää kasvisliemi ja hauduta 10 minuuttia
  • soseuta taatelit, sitruunamehu ja ruusuvesi ja lisää vielä vettä sen verran, että saat sakean tahnan aikaiseksi
  • yhdistä taatelitahna mukoisoon, sekoita ja tarjoa ruusuisen riisin kanssa

Ruusuinen riisi 4-6 annosta

30 g voita
60 g kokonaisia pistaasipähkinöitä
125 g rusinoita
125 g kokonaisia manteleita
30 g kuivattuja aprikooseja pilkottuna
0,5 kg riisiä
0,5 tl jauhettua kardemummaa
4 tl ruusuvettä
1 appelsiinin raastettu kuori
  • sulata voi kattilassa ja ruskista pähkinät ja mantelit
  • lisää rusinat ja aprikoosit
  • pidä seos lämpimänä miedolla lämmöllä
  • keitä riisi juuri ja juuri kypsäksi ohjeen mukaan
  • valuta riisi ja ripottele päälle kardemummaa
  • lisää riisiin hedelmäseos ennen tarjoilua 
  • pirskota päälle ruusuvettä ja ripottele appelsiininkuori päälle

Herkulliset kesäkurpitsapihvit

keskiviikko 11. tammikuuta 2012


Nämä maistuvat kesäkurpitsapihvit sopivat täydellisesti aurinkoiseen kesäpäivään, mutta meille nämä maistuivat loistavasti kuulaana talvipäivänäkin. Mies oli suunnitellut sunnuntain iloksi tarjoavansa mezetarjottimen ja niinpä päädyin paistamaan pikaisesti nämä letut pöytään. Ohje on otettu Gordon Ramsayn Maailma keittiöstä-kirjasta.

Feta-yrtti-kesäkurpitsapihvit

3 keskikokoista tai 2 suurta kesäkurpitsaa raastettuna
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen
1 sipuli hienonnettuna
3 kananmunaa
200 g fetaa murusteltuna
kourallinen mintunlehtiä hienonnettuna
kourallinen tilliä hienonnettuna
2 rkl pinjansiemeniä (pähkinärouhe tai auringonkukansiemenetkin käyvät hyvin)
3-4 rkl vehnäjauhoja
tarjoiluun sitruunaa ja persiljaa

  • nosta raastettu kesäkurpitsa valumaan siivilään kulhon päälle
  • rouhi päälle suolaa ja sekoita
  • anna raasteen seistä siinä vähintään 10 minuuttia
  • painele raastetta tämän jälkeen vielä käsin, jotta saat nesteen poistumaan
  • siirrä raaste kulhoon 
  • kuullota sipulit öljyssä ja anna niiden jäähtyä hetken aikaa
  • lisää kananmunat, feta, yrtit, siemenet ja vehnäjauhot raasteen joukkoon
  • mausta mustapippurilla ja kaada sipuli mukaan
  • jos seos vaikuttaa liian löysältä lisää hieman jauhoja 
  • paista koepihvi, jotta voit tarkistaa maun ja pihvien rakenteen
  • lisää tarvittaessa mausteita ja paista taikina kullanruskeiksi pihveiksi (molemmin puolin 2-3 minuuttia)
  • nosta pihvit talouspaperin päälle ja pidä pihvit lämpiminä, jos tarjoilet ne heti
  • pihvit voi myös valmistaa etukäteen ja kuumentaa ne uunissa alhaisella lämmöllä juuri ennen tarjoilua
  • koristele pihvit sitruunalohkoilla ja persiljalla
  • tarjoa tsatsikin kera

Tsatsiki

1 kurkku kuorittuna ja raastettuna
2 valkosipulinkynttä raastettuna
350 g maustamatonta jogurttia
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
  • kuori kurkku ja koverra siemenet pois, raasta loppu kurkku
  • sekoita suola joukkoon ja nosta kurkku valumaan lävikköön kulhon päälle noin tunniksi
  • painele kurkuista vesi pois ja sekoita loput ainekset joukkoon
  • anna tsatsikin tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa

Pakkaspäivän kaali-kookoskeitto

tiistai 10. tammikuuta 2012


Eilen oli jälleen se päivä, kun kauppaan ei jaksanut mennä ja kaapissa oli jos jonkinlaista raaka-ainetta. Loppujen lopuksi aineista syntyi mukavasti lämmittävä kaali-kookoskeitto. Ohjeen löysin Maku.fi-sivuilta. Tälläkään kertaa en kyennyt tekemään keittoa täysin ohjeen mukaan, mutta hyvää siitä tuli silti. Esimerkiksi kookosmaitoa kaapista ei löytynyt, mutta ne jotka kaipaavat keitolta hieman enemmän pehmeyttä, suosittelen sen lisäämään joukkoon. Omaan keittooni lisäsin punaisia linssejä ja cashewpähkinöiden sijaan käytin auringonkukansiemeniä. Kaikki käy, ei ole niin viimeisen päälle. Maittavaa joka tapauksessa!

Loppiaiseksi helppoa kuhaa

tiistai 3. tammikuuta 2012


Nyt ei ruoanlaitto juuri helpommaksi tule! Mies bongasi Antti Vahteran ja Visa Numen kirjoittamasta Hyvän maun rajoilla- teoksesta ohjeen ja tämäkin ruoka oli pakko jakaa kanssanne. Jälleen kerran tuli todistettua, miten hyvin seesaminsiemenet sopivat kalan kylkeen. Näin kävi aikoinaan myös hauen kanssa. Ohje on niin hyvä, että jos kuhafileet ovat pieniä, suosittelen niitä ostamaan saman tien useamman, ettei ruokailijoille jää nälkä. 


Seesaminsiemenillä kuorrutettua kuhaa ja selleripyrettä


4 ruodotonta kuhafilettä
1 dl seesaminsiemeniä
100 g voita
2 rkl seesamiöljyä
100 g kuorittua perunaa kuutioituna
300 g kuorittua selleriä kuutioituna
50 g paahdettuja mantelilastuja
1 dl hienonnettua persiljaa
1 dl hienonnettua ruohosipulia
suolaa, mustapippuria

  • keitä perunat ja sellerit vedessä kypsiksi
  • kaada vesi pois ja anna niiden kuivahtaa
  • lisää pehmeä voi ja yrtit, sekoita tasaiseksi
  • siirrä pyre syrjään odottamaan kalan valmistumista
  • sulata hieman voita kattilassa ja kaada loraus seesamiöljyä mukaan
  • mausta kalat vatsapuolelta ja nosta uunipellille nahka ylöspäin
  • sivele kalan pintaan seesamiöljyllä maustettua voita
  • ripottele kalojen pintaan runsaasi seesaminsiemeniä ja paista muutama minuutti 220-asteisessa uunissa grillivastuksien alla
  • lämmitä selleripyre sopivaksi
  • nosta pyrettä lautasen keskelle kalan pediksi ja ripottele päälle mantelilastuja
  • nosta kuhat pyreen päälle
  • lusikoi maustettua voikastiketta annoksen päälle ja tarjoile hyvän valkoviinin kera

Lihaton borssikeitto

maanantai 2. tammikuuta 2012

Kerran vuodessa tulee hetki, jolloin tekee mieli borssikeittoa. Ja nyt tämä hetki osui sopivasti tähän päivään ja tammikuuhun, jolloin erityisesti kasvisruoka rulettaa meidän taloudessa. Pieni suuri kaali-kirjassa oli perinteisen punajuurikeiton ohje ja tein keiton pitkälti ohjeen mukaan, mitä nyt jätin lihan pois. Mikäs sopisikaan paremmin lumipyryn keskelle kuin kuuman höyryävä keitto! Tiedän, että borssikeitto on monen inhokki kouluajoilta ja sitä suuremmalla syyllä kehoitankin tekemään keiton kerran elämässä ihan itse. Tämä keitto on samaan aikaan hapan, makea ja maukas eikä tietoakaan kitkerän etikkapunajuuren mausta. Vaikka itse kyllä pidän siitäkin...


Borssikeitto

öljyä
pieni pala kaalia suikaloituna
1 punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2-3 punajuurta kuorittuna ja ohueksi suikaloituna
0,5 dl suolakurkun lientä
2 rkl tomaattipyreetä
3 rkl punaviinietikkaa
1 palsternakka ohueksi suikaloituna
1 porkkana ohueksi suikaloituna
1-1,5 l kasvislientä
suolaa, mustapippuria
1 suolakurkku kuutioituna
smetanaa tarjoiluun
  • kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit, kaali- ja punajuurisuikaleet
  • kaada päälle etikka ja kurkkuliemi ja keitä, kunnes neste on haihtunut
  • lisää tilkka öljyä ja tomaattipyree, hauduta hetki
  • lisää palsternakka ja porkkana joukkoon
  • kaada kasvisliemi kattilaan ja keitä hiljalleen vähintään puoli tuntia
  • maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria
  • nosta vielä suolakurkku joukkoon ja hauduta hetken aikaa
  • tarjoa borssikeitto smetanan ja hyvän leivän kera
Vinkki! Keittoa kannattaa kerralla tehdä kunnon satsi, sillä se vain paranee vanhetessaan. Tästä ohjeesta riittää keitto 4-6 henkilölle. Kirjan mukaan borssi on yllättävän viiniystävällinen ruoka ja  suositteli Chiantia tai Rhônen viiniä borssin kaveriksi.



Juuresstruudeli

sunnuntai 1. tammikuuta 2012


Tammikuu alkaa tässä kodissa kasvispainotteisesti. Mitään lihakieltoa ei edelleenkään ole, mutta lihaa saa syödä nyt kuukauden ajan korkeintaan kerran viikossa. Jos kaapissa on vielä joulun jäänteenä lanttua ja torttutaikinaa, tässä olisi piiraan ohje, johon ne uppoavat helposti. Juurespiiraan voi syödä sellaisenaan tai tarjota paistetun kalan tai lihan kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa piiras oli tehty struudelin muotoon (kääretortun tapaan rullalle), mutta itse heitin täytteen vain taikinalevyjen väliin.

Juuresstruudeli

1 porkkana ohueksi viipaloituna
1 peruna ohueksi viipaloituna
1 lanttu ohueksi viipaloituna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
pari kaalinlehteä pieninä suikaleina
kourallinen persiljaa hienonnettuna
kourallinen ruohosipulia hienonnettuna
100 g vuohenjuustoa murusteltuna
suolaa, mustapippuria
voitaikinaa
1 muna voiteluun
mustia seesaminsiemeniä koristeluun

  • keitä kasviksia viitisen minuuttia suolavedessä
  • valuta ja siirrä kasvikset kulhoon
  • lisää osa yrteistä ja mausteet joukkoon
  • tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää
  • kaulitse voitaikina ohueksi levyksi 
  • ripottele päälle persiljaa, ruohosipulia ja vuohenjuustoa
  • asettele kasvikset päälle, jätä levyn molemmista reunoista 1-2 sentin levyinen kaistele paljaaksi
  • voitele reunat kananmunalla
  • kieritä taikina rullalle ja nipistä saumakohdat tiukasti kiinni
  • jos käytät valmiita voitaikinalevyjä, nosta toinen levy päälle ja painele reunat haarukalla kiinni
  • voitele taikinanpinta kananmunalla
  • ripottele seesaminsiemenet päälle
  • paista 210 asteessa noin 25-30 minuuttia

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.