Lihaton borssikeitto

maanantai 2. tammikuuta 2012

Kerran vuodessa tulee hetki, jolloin tekee mieli borssikeittoa. Ja nyt tämä hetki osui sopivasti tähän päivään ja tammikuuhun, jolloin erityisesti kasvisruoka rulettaa meidän taloudessa. Pieni suuri kaali-kirjassa oli perinteisen punajuurikeiton ohje ja tein keiton pitkälti ohjeen mukaan, mitä nyt jätin lihan pois. Mikäs sopisikaan paremmin lumipyryn keskelle kuin kuuman höyryävä keitto! Tiedän, että borssikeitto on monen inhokki kouluajoilta ja sitä suuremmalla syyllä kehoitankin tekemään keiton kerran elämässä ihan itse. Tämä keitto on samaan aikaan hapan, makea ja maukas eikä tietoakaan kitkerän etikkapunajuuren mausta. Vaikka itse kyllä pidän siitäkin...


Borssikeitto

öljyä
pieni pala kaalia suikaloituna
1 punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2-3 punajuurta kuorittuna ja ohueksi suikaloituna
0,5 dl suolakurkun lientä
2 rkl tomaattipyreetä
3 rkl punaviinietikkaa
1 palsternakka ohueksi suikaloituna
1 porkkana ohueksi suikaloituna
1-1,5 l kasvislientä
suolaa, mustapippuria
1 suolakurkku kuutioituna
smetanaa tarjoiluun
  • kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit, kaali- ja punajuurisuikaleet
  • kaada päälle etikka ja kurkkuliemi ja keitä, kunnes neste on haihtunut
  • lisää tilkka öljyä ja tomaattipyree, hauduta hetki
  • lisää palsternakka ja porkkana joukkoon
  • kaada kasvisliemi kattilaan ja keitä hiljalleen vähintään puoli tuntia
  • maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria
  • nosta vielä suolakurkku joukkoon ja hauduta hetken aikaa
  • tarjoa borssikeitto smetanan ja hyvän leivän kera
Vinkki! Keittoa kannattaa kerralla tehdä kunnon satsi, sillä se vain paranee vanhetessaan. Tästä ohjeesta riittää keitto 4-6 henkilölle. Kirjan mukaan borssi on yllättävän viiniystävällinen ruoka ja  suositteli Chiantia tai Rhônen viiniä borssin kaveriksi.



4 kommenttia

  1. Tämä oli tosi hyvä ohje, kiitos :-).

    Mistä löydät yleensä reseptisi?

    VastaaPoista
  2. Moikka vielä. Linkitin blogissani blogisi ohjeen. Toivottavasti et pahastu :-).
    http://ilonenvihree.blogspot.com/

    VastaaPoista
  3. Löydän ohjeita milloin mistäkin, mutta tämän keiton tein Pieni suuri kaali-kirjan ohjetta soveltaen. Tietyt perusohjeet etsin vanhasta kokkikoulun kirjasta ja sovellan niitä mieleni mukaan, jotain taas poimin suoraan netistä.
    Lisäksi keittiöstä löytyy aikamoinen kasa kirjoja, joten materiaalia riittää.

    Linkitys blogiisi sopii kyllä, kaikki hyvä kannattaa laittaa aina jakoon! Kävin tsekkailemassa blogiasi ja törmäsin moneen tuttuun ekotuotteeseen. Kiitos, sait uuden seuraajan.

    VastaaPoista
  4. No kiva että linkitys oli ok :-).
    Juu ja tervetuloa lukijaksi :-).

    VastaaPoista

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.