Hillitön hauki

lauantai 26. maaliskuuta 2011


Nyt tuli tehtyä paras kalaruoka pitkään, pitkään aikaan! Uusimmasta Glorian Ruoka & Viini-lehdestä löytyi japsihenkisen haukiruoan ohje. Toki kalaksi voi valita muutakin vaaleaa kalaa, kuten esim. kuhaa, ahventa tai turskaa. Ruoan valmistaminen on helppoa, jos kaapista löytyy jo ennakkoon japanilaisia raaka-aineita. Muussa tapauksessa kaupasta joutuu hakemaan kaapin täytettä tavallista enemmän. Sitä en tiedä, kuinka oikeaoppista japanilaista ruoka loppujen lopuksi on, mutta hyvältä se maistuu.

Kalamiestä ei kotoa löydy, joten suunnistimme viikon päätteeksi kauppahalliin kalakauppias Nygrenin pakeille. Mukaan lähti myös kaupungin parasta kylmäsavulohta viikonlopun aamiaisia piristämään. (Sivuhuomautuksena kerrottakoon, että tässä perheessä vaimon huulille saa hymyn, kun pitää huolen, että kodista löytyy kukkivia kukkia, Dijon-sinappia ja kylmäsavulohta leivän päälle. )

Furikakella maustettu hauki

1-2 palaa tuoretta haukea tai muuta vaaleaa kalaa (kuhaa, ahventa) per ruokailija 

Marinadi

1 dl sakea
vajaa 1 dl mirinriisiviinietikkaa
1-2 rkl soijakastiketta
puolen sitruunan mehu
...
suolaa

Yhdistä marinadin ainekset kulhoon. Paista fileistä tarvittaessa nahka ja tarkista kaikki ruodot pois. Jos sinulla ei ole kalapinsettejä kotona, ruodot saa irti helposti myös kuorimaveitsellä.
Leikkaa fileet annospaloiksi ja nosta marinoitumaan kulhoon pariksi tunniksi.

Valmista furikake:
2 rkl vaaleita seesaminsiemeniä
2 rkl mustia seesaminsiemeniä
vajaa 1 tl merisuolaa
1 norileväarkki
1 ruukku punabasilikaa tai perillaa


Paahda seesaminsiemeniä ja suolaa kuivassa pannussa, kunnes siemenet saavat hieman väriä. Siirrä seos lautaselle jäähtymään. Meillä ei ollut mustia seesaminsiemeniä, mutta hyvin pärjäsi ilmankin.
Paloittele leväarkki ja leikkaa se pieneksi silpuksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää sauvasekoitinta leväarkin murentamiseen hienoksi.
Sekoita siemenet ja levä keskenään, lisää perilla vasta juuri ennen tarjoilua. Perillaan sijaan voi käyttää punabasilikaa tai jättää sen kokonaan pois. Leväarkki on mielestäni furikaken tärkein osa ja sitä ei kannata missään tapauksessa jättää pois.

Korianteri-fenkolisalaatti

1 iso fenkoli ohueksi viipaloituna
150 g sokeriherneitä ohueksi suikaloituna
1 pieni vihreä chili pieneksi viipaloituna
1 rkl öljyä
1 rkl mirinviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
....
1 ruukku korianteria
1 ruukku vesikrassia tai ituja

Wokkaa kasviksia nopeasti (30-60 sekuntia) pannulla öljyssä. Siirrä kasvikset kulhooon, sekoita mirin ja sitruunan mehu joukkoon. Anna kasvisten jäähtyä hetki. Lisää korianteri ja vesikrassi kasvisten joukkoon. Annostele salaatti lautasille valmiiksi. Kuivaa kalafileet talouspaperilla tai pyyhkeellä ja paista öljyssä melko kuumalla lämmöllä parin minuutin ajan molemmilta puolilta. Mausta suolalla.
Huom. Yleensä paistan kalat voissa, mutta tämä japanilaisruoka onnistuu vallan hyvin öljyllä.


Nosta kalafileet salaatin päälle ja ripottele furikake-seosta kalan päälle.

Huom! Kalan päälle tulevaa furikake-mausteseosta voi käyttää myös japanilaisiin paistettuihin kana- ja kasvisruokiin. Ohjeen mukainen määrä olikin niin suuri, että furikakea jäi seuraavillekin kalapäiville.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.