Aamiaismysli

torstai 30. tammikuuta 2014



Kyselin jonkin aikaa sitten ideoita viikonloppuaamiaiselle ja tuolloin minua muistutettiin itsetehdystä myslistä. Edellinen satsi olikin jo loppunut, joten oli aika tehdä uutta. Aikaisemmat myslireseptit löytyvät täältä. Vain taivas on rajana siinä, mitä mysliin laittaa. Tällä kertaa tein tällaisen satsin. Gluteenittoman version voit tehdä jättämällä ruisleseet ja -hiutaleet pois ja lisäämällä gluteenittomien kaurahiutaleiden määrää. Omaan mysliin laitoin gluteenittomia kaurahiutaleita puhtaasti siitä syystä, että tavallisia ei kaapista löydy.

Aamiaismysli

2,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2,5 dl ruishiutaleita
0,5 dl ruisleseitä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl pähkinöitä (pekaanipähkinää, pistaasipähkinää)
1 dl kokonaisia manteleita hieman paloiteltuna
2,5 dl kookoshiutaleita
0,5 dl pinjansiemeniä
0,5-1 tl kanelia
0,5 dl vettä
2 rkl kookosöljyä
1 rkl hunajaa

***
paahtamisen jälkeen
1 dl kuivattuja viikunoita paloiteltuna
1 dl kuivattuja karpaloita

  • laita vesi, kookosöljy ja hunaja kattilaan ja anna seoksen sulaa täysin juoksevaksi
  • sekoita muut myslin ainekset keskenään kulhossa ja kaada hunaja-öljyseos joukkoon
  • levitä mysliseos leivinpaperin päälle pellille ja paahda 180 asteessa 15-30 minuuttia
  • muista sekoitella mysliä välillä, äläkä jätä sitä vahtimatta, muutoin mysli palaa syömäkelvottomaksi 
  • kun mysli on paahtunut, sekoita joukkoon vielä kuivatut karpalot ja viikunat
  • säilytä jäähtynyt mysli tiiviissä lasipurkissa


Mustasilmäpapukeittoa nachoilla

tiistai 28. tammikuuta 2014



Olikin aika syödä pitkästä aikaa keittoa, jossa on papuja! Löysin vanhanaikaisesta reseptivihkostani tämän ohjeen enkä tiedä, mistä olen sen alun perin löytänyt. Keitossa on mättöruoan tuntua, sillä sen kanssa tarjotaan maissilastuja. Ja ne minä useimmiten yhdistän meksikolaiseen ruokaan ja olueen, mutta niistä ei tällä kertaa ole kyse. Vaikka kyllä ne keiton kylkeen sopivat.


Mustasilmäpapukeittoa nachoilla 4-6 annosta

3 dl mustasilmäpapuja
1 keltainen kurpitsa paloiteltuna
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
öljyä
2 tl juustokuminaa
0,5-1 tl kuivattua chilirouhetta
2 tl currya
suolaa, mustapippuria
3 rkl tomaattipyreetä
1 vettä

***
ripaus kanelia
tuoretta korianteria hienonnettuna
maissilastuja

Laita mustasilmäpavut likoamaan runsaaseen veteen hyvissä ajoin. Niiden tulisi turvota vähintään 8 tunnin ajan, mieluiten yön yli. Valuta pavut siivilässä ja huuhtele ne vedellä.

Kuumenna öljy kattilassa, lisää juustokumina, chili, curry ja tomaattipyre joukkoon. Paista seosta pari minuttia, jolloin mausteet alkavat avautua.

Lisää kurpitsakuutiot, sipulit ja valkosipuli ja kuullota hetken aikaa. Lisää seuraavaksi mustasilmäpavut ja vesi. Kiehauta keitto kuumaksi ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.

Lisää lopuksi vielä kanelia ja tarkista keiton maku. Ripottele keiton päälle tuoretta korianteria ja maissilastuja.

Huom! Keitto on gluteenitonta, kunhan vain tarkistat, ettei valmistaja ole tunkenut maissilastuihin vehnäjauhoja.

* * *

Maista myös meksikolaista kasviskeittoa paistetuilla tortillasiivuilla. 

Sitruuna-ricottaraviolit salviavoissa

torstai 23. tammikuuta 2014




Pastakone on ollut hautautuneena keittiön yläkaappiin ja olen joskus ihmetellytkin, miksi näin. Puolison mukaan se on kuulemma rikki, mutta eihän se ollut. Onneksi! Toissaviikonloppuna pyöräytettiin ravioleja ja parhaillaan on lasagne kypsymässä uunissa itsetehdyistä levyistä. Ja pakastimesta löytyneet lihapatojen jämät löysivät tiensä uuniin. Vaikka nautin gluteenittomasta ruokavaliosta kovasti, toisinaan on pakko saada pastaa tuutin täydeltä.

Jos et ole tehnyt pastataikinaa koskaan itse, taikinan vaivaaminen ja muokkaaminen voi tuntua vaivalloiselta. Sitä se ei kuitenkaan ole ja seuraavalla kerralla tiedät jo, kuinka homma sujuu. Tuumasta toiseen ja raviolit mukaan viikonlopun menuuseen! Pidän itse enemmän ravioleista, jotka on pyöräytetty pannulla vielä keittämisen jälkeen, mutta pelkässä vedessä kypsentäminenkin riittää. Näitä ravioleja voit tarjota alku-, väli- tai pääruoaksi. Mikäli olet tehnyt ravioleja liian paljon yhden illallisen tarpeisiin, voit pakastaa niitä keitettyäsi ne ensin suolavedessä. Muista kuitenkin, ettet laita ravioleja päällekkäin, jotteivat ne tartu toisiinsa kiinni. Laita siis väliin esim. voipaperipalanen.

Sitruuna-ricottaraviolit salviavoissa

Pastataikina 4 annosta

noin 8 dl vehnäjauhoja (mieluiten erityishienoja 00 eli tuplanolla-jauhoja)
3 kananmunaa
8 kananmunan keltuaista

***
karkeita vehnäjauhoja pastalevyjen jauhottamiseen

  • mittaa jauhot keoksi puhtaalle alustalle, pöydälle
  • tee keskelle kolo ja pane munat & keltuaiset siihen

  • riko munien rakenne sormillasi ja ala sekoittaa jauhoja vähitellen munaseokseen
  • vaivaa taikinaa käsin, kunnes se on pehmeän taipuisaa ja pöytä on puhdas jauhoista
  • kääri taikina kelmuun ja nosta se hetkeksi jääkaappiin
  • jos sinulla on pastakone, nosta se esiin. Jos ei, raivaa kunnolla tilaa pastalevyjen kaulitsemiselle. Ohjeessa mainitut vehnäjauhot kuulostaa hienostelulta, mutta ne toimivat erittäin hyvin levyjen kaulitsemisessa, sillä ne eivät pureudu taikinaan kiinni samalla tavoin kuin tavalliset vehnäjauhot. Mutta toki ilmankin pärjää. 

  • jaa pastataikina neljään osaan ja ota yksi pala ensin käsittelyyn. Peitä muut palat leivinliinalla. 
  • paina pastapala littanaksi ja aja se pastakoneen läpi. Aloita ensin suuremmilla aukoilla.
  • taita taikinalevy kaksinkerroin ja aja se useaan kertaan pastakoneen läpi. Valmiin pastalevyn paksuus on 1-2 mm, joten jos sinulla ei ole pastakonetta, malta kaulita taikinaa useaan otteeseen. 
  • valmis pastataikina säilyy hyvänä puolisen päivää, mutta jos sinulla jää taikinaa yli, voit antaa kuivua sen jossain ritilässä tai tangossa. 


Ricotta-sitruunatäyte 4 annosta

400 g ricottajuustoa
2 sitruunan raastetut kuoret ja mehu
1 kourallinen pecorinoa raastettuna
1 kourallinen parmesania raastettuna
suolaa, pippuria

***
voita ja tuoretta salviaa paistamiseen

  • laita ricotta, sitruunankuoret, pecorino ja osa parmesanista kulhoon & sekoita kunnolla
  • mausta suolalla ja pippurilla. Maista täytettä ja lisää maustetta ja tarvittaessa vaikka sitruunaakin. Tee täytteestä voimakkaan makuinen, sillä maku heikkenee laitettaessa pastataikinan sisään ja kypsennettäessä.
  • aseta jauhotetulle tasolle tai muottiin pastataikinalevy ja lusikoi tasaiseen riviin täytettä. Aseta noin 1 tl täytettä 5 cm:n välein koko levylle. 

  • sivele taikinalevyjen reunaa ja täytteiden ympärystä vedellä, jotta saat pastalevyt tarttumaan toisiinsa
  • nosta toinen pastalevy ensimmäisen levyn päälle
  • paina kevyesti taikinaa täytteen pintaan, jotta saat sen ympärillä ja levyjen välissä olevan ilman pois
  • painele myös täytteen vierestä kummatkin levyt toisiinsa kiinni
  • leikkaa raviolit irti toisistaan veitsellä tai taikinapyörällä
  • jos et kypsennä ravioleja aivan heti, peitä ne leivinliinalla
  • keitä ravioleja suolavedessä 3-4 minuutin ajan ja nosta sen jälkeen siivilään valumaan
  • kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voita
  • kun voi on kuumentunut, lisää salvianlehdet. Sekoita ja anna niiden paistua rapeiksi.
  • nosta vielä raviolit pannulle ja paista hetken aikaa. Ravioleita ei ole tarkoitus ruskistaa kauttaaltaan, mutta ne saavat saada hieman väriä pintaansa. Lusikoi salviavoita päälle paistamisen aikana. 

Inkiväärijäätelöä, raparperia ja lettuja

maanantai 20. tammikuuta 2014



Nyt löytyi Gordon Ramsaylta minun makuhermooni osuva jälkkäri! Sokeriliemessä kypsennettyä raparperia, inkiväärijäätelöä ja aivan kuin niissä ei olisi ollut tarpeeksi, paistoin vielä lettuja kylkeen. Hilloketta jäi sopivasti ylikin, joten sillä voi herkutella arkiaamuisin jogurtin kera.


Inkiväärijäätelö

2,5 dl täysmaitoa
2,5 dl kuohukermaa
1-2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
6 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
25 g glukoosia


  • laita maito, kerma ja raastettu inkivääri kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Jos olet epävarma inkiväärin määrän suhteen, maista seosta välillä. Seos saa olla voimakkaan makuista, sillä jäätyessään jäätelö menettää makuaan. 
  • vatkaa keltuaiset ja sokeri sillä välin keskenään vaahdoksi
  • kun maitoseos alkaa kiehua, nosta kattila sivuun  ja kaada seos ohuena nauhana sokeri-munavaahdon joukkoon samalla koko ajan sekoittaen
  • kun massat ovat sekoittuneet, kaada se puhtaaseen kattilaan miedolle lämmölle ja sekoita, kunnes seos on sakeaa
  • nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä, sekoita sitä muutaman kerran jäähtymisen aikana
  • halutessasi voit siivilöidä inkiväärit pois, mutta se ei ole välttämätöntä
  • kun seos on täysin kylmää, kaada se jäätelökoneen kulhoon ja sekoita kiinteäksi
  • kaavi jäätelö rasiaan ja laita pakastimeen yön ajaksi
  • tarjoa inkiväärijäätelöä raparperin kera



Raparperihilloke

400 g tuoretta raparperia (omani otin pakastimesta)
3-3,5 dl sokeria
5 dl vettä
1 tähtianis
1 vaniljatanko pitkittäin halkaistuna ja siemenet pois raaputettuna

  • jos käytät tuoretta raparperia, puhdista ne ensin ja leikkaa varret 3 cm:n mittaisiksi paloiksi. Omani olin jo kesällä leikellyt pienemmiksi ja laittanut pakastimeen. 
  • laita sokeri, vesi, tähtianis, vaniljatanko ja sen siemenet kattilaan ja sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut
  • lisää lämpöä ja anna seoksen kiehua hiljalleen 5 minuuttia
  • lisää raparperinpalat joukkoon ja anna porista 5 minuuttia tai kunnes raparperi on kypsää. Huom! Jos käytät pakasteraparperia, niitä ei tarvitse kypsentää lainkaan. Riittää, että keität siirappia vain kasaan.
  • nosta raparperit pois sokeriliemestä erilliseen astiaan, mutta jätä siirappi keittymään, kunnes sitä on jäljellä enää yksi kolmasosa
  • kaada siirappi raparperin päälle ja anna jäähtyä kokonaan
  • nosta astia jääkaappiin




Letut

2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
3 dl maitoa
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
0,5 dl sulaa voita + paistamiseen 50 g

  • riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki
  • lisää 1 dl maitoa ja vehnäjauhot. Kaikkea maitoa ei kannata laittaa kulhoon heti, sillä saat taikinasta sekoitettua sileämmän sekoitettua ensin jauhoja munien joukkoon.
  • lisää loput maidosta, voi ja mausteet. Lisäsin taikinaan myös jäätelökulhon reunoihin takertuneen massan sen sulettua ensin.
  • anna taikinan turvota viileässä puolisen tuntia
  • paista letut voissa ja tarjoile inkiväärijäätelön ja raparperin kera



Talvinen puolukka-rosmariinijuoma

sunnuntai 19. tammikuuta 2014


Tein ennen joulua Truly Kiran ohjeen mukaisesti tätä makusiirappia, vaihdoin karpaloiden tilalle vain puolukat. Ensin tein tästä gin tonicit, mutta tämän vuoden puolella olen hörppinyt GT:n sijaan lämmintä, holitonta puolukkajuomaa. Eli vain tätä herkkusiirappia ja kuumaa vettä lasiin, loistavaa kuumepäivien jälkeiseen herkutteluun ja kylmän taltuttamiseen. Överit on parempi kuin vajarit, joten siirappia kannattaa keitellä heti ohjeen mukainen satsi, jos pidät puolukasta. 

Puolukka-rosmariinisiirappi (5 dl)

2 dl vettä
2 dl sokeria
3 dl puolukoita
2 tuuhea rosmariinin oksa
  • laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä, kunnes puolukat ovat pehmenneet
  • murskaa puolukoita kevyesti puulastalla kattilan laitaa vasten, niin saat mehut paremmin talteen
  • anna siirapin jäähtyä hetken ja siivilöi marjat pois 

Puolukka-GT

4 cl puolukkasiirappia
4 cl giniä
tonicvettä
jäitä, puolukoita




Raakapuuro parapähkinöistä

maanantai 13. tammikuuta 2014




Olen kaivannut aamiaispöytään jotain uutta, mutten mitään vaivalloista. Viikonloppuna tekaisin nopeasti tämän pähkinäpuuron, josta saat helposti tehtyä toki smoothienkin. Parapähkinöiden sijaan voit käyttää muitakin pähkinöitä tai vaikkapa manteleita. Pöperö on myös loistava välipala vaikka mukaan otettavaksi pieneen purkkiin tai mukiin.

Raakapuuro parapähkinöistä 2-4 lasillillista

2 dl parapähkinöitä 
2-3 dl marjoja (mansikka, punaherukka, puolukka)
1-2 rkl kookosöljyä
vettä tarpeen mukaan (voi korvata mantelimaidollakin)
hunajaa oman maun mukaan
  • laita parapähkinät likoamaan veteen yön ajaksi
  • huuhtele pähkinät aamulla ja kaada tehosekoittimeen
  • kun pähkinät ovat tarpeeksi hienonnettuja, lisää marjat ja mausteet
  • voit laittaa kookoshiutaleita itse seokseen tai vain annoksen päälle

Paistettua kuhaa ja papu-persiljamuusia

sunnuntai 12. tammikuuta 2014



Perjantaista on alkanut hiljalleen muotoutua kalapäivä ja olen siitä erittäin iloinen. Mikäs sen mukavampaa, kun syödä työviikon päätteeksi suhteellisen nopeasti valmistuvaa ja maukasta ruokaa. Ennen joulua söimme mm. haukiquennelleja sahramiliemessä sekä turskaa leivänmuruilla, oliiveilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oliiveilla kuorrutettuna. Tällä kertaa lautaselle päätyi kuhaa papujen kera. Usein kala-annoksiin on käytetty nimenomaan vihreitä papuja, joten tämä Gordon Ramsaylta napattu ohje oli mukavaa vaihtelua. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty koljaa, mutta koska koljan kalakanta on WWF:n mukaan paikoitellen heikko, ei haitannut, ettei sitä kalatiskistä löytynyt. Pyrimme syömään kotimaisia kaloja muutenkin.

Kuhaa ja valkopapu-persiljamuusia 2 hengelle

Valkopapu-persiljamuusi:

1 prk kypsiä, valkoisia papuja (voit käyttää myös kuivattuja papuja, mutta muista liottaa niitä yön yli ja varata kypsentämiseen reilusti aikaa)
3 siivua pekonia pieniksi paloiksi leikattuna
pari timjaminoksaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
kourallinen sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
suolaa, pippuria

  • paista pekonit rapsakoiksi paistinpannulla ja nosta sen jälkeen syrjään
  • huuhdo pavut ja kaada kattilaan, lisää vettä sen verran, että pavut melkein peittyvät
  • lisää timjaminoksat ja valkosipulit joukkoon ja keitä sen aikaa, että niistä ehtii irrota makua
  • jos keität kuivattuja papuja, varaa niiden kypsymiseen 1-1,5 tuntia
  • nosta timjaminoksat pois ja kaada vettä hieman pois erilliseen mukiin
  • soseuta pavut ja notkista tarvittaessa vielä keitinvedellä
  • mausta muusi suolalla, pippurilla ja persiljalla
  • ripottele paistettu pekoni aivan lopussa annoksen päälle tai sekoita osa papumuusin joukkoon

Paistettu kuha

2-4 kuhafilettä
öljyä ja voita paistamiseen
suolaa, pippuria
sileälehtistä persiljaa hienonnettuna

  • kuumenna öljyä ja voita pannulla
  • lisää kuhafileet ja paista molemmin puolin, kunnes kala on kauniin ruskea, lusikoi samalla voiseosta fileiden päälle 
  • jos papumuusisi on ehtinyt jo jäähtyä, kuumenna sitä hetken aikaa
  • lusikoi muusia lautaselle ja nosta kuhafileet päälle
  • koristele persiljalla ja pekonimuruilla. Pekonin voi toki jättää kokonaan pois tai korvata sen paistetuilla leivänmuruilla.

Nopea arki-illan pelastaja – avokado-feta-kikhernesalaatti

torstai 9. tammikuuta 2014




Avokado-kikhernesalaatti

1 prk kypsiä kikherneitä
1-2 avokadoa kuorittuna ja paloiteltuna
suolaa, pippuria
limen tai sitruunan mehua
oliiviöljyä
tuoretta korianteria tai persiljaa silputtuna
punasipulia hienonnettuna
saksanpähkinöitä
fetajuustoa murusteltuna

  • huuhdo ja valuta kikherneet
  • sekoita kikherneet, avokado ja punasipuli keskenään
  • mausta suolalla, pippurilla, korianterilla ja limenmehulla
  • nosta lautaselle haluamasi määrä salaattia ja lusikoi kikherneseosta päälle
  • murustele vielä feta ja pähkinät annoksen päälle

Hirvenlihapata appelsiinilla ja piparjuurella

keskiviikko 8. tammikuuta 2014



Onnistuin tekemään viime viikolla loistavan hirvipadan! Erityisen iloinen olen padasta siksi, että se oli maultaan raikas ja kevyt, vaikka hirviruoat yleensä ovat maultaan aika tummia ja toisinaan jopa tunkkaisia. Pataan tuli sekä appelsiinia että piparjuurta ja ne toimivat yhteen todella hyvin! Jos sinulla ei ole pakastimessa hirvenlihaa etkä saa sitä kaupastakaan, voit käyttää tilalla nautaa (esim. paistia, lapaa, etuselkää). Minä onnekas sain hirvenlihaa isältäni! En bloggaile kovin usein lihareseptejä, mutta hirvellä on aina ollut iso osa lapsuudenkodissani. Siellä olen syönyt sitä joka talvi ja siksi pidän hirvestä enemmän kuin esimerkiksi naudasta. No, totta puhuen mikä tahansa riista maistuu paremmalta kuin nauta. Makuasioita.





Hirvipataa appelsiinilla 6-8 annosta

öljyä paistamiseen
3 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja lihojen jauhottamiseen
1-1,5 kg hirvenlihaa parin sentin paloiksi kuutoituna
suolaa, pippuria
0,5 pulloa punaviiniä
8 timjamin oksaa
6 valkosipulinkynttä veitsenterällä murskattuna
1 appelsiinin kuoret (vedä kuorimaveitsellä 4-6 suikaletta irti oranssia osaa, vältä valkoista)
ripaus jauhettua neilikkaa
2 laakerinlehteä
7-10 dl lihalientä
1 appelsiinin mehu

***

10 perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
3-4 porkkanaa kuorittuna ja viipaloituna
1 pss pakasteherneitä tai 2 dl tuoreita herneitä
tuoretta persiljaa hienonnettuna

  • jos lihapalat ovat kosteita, valuta ne tai kuivaa ylimääräinen neste pois
  • mausta lihapalat suolalla ja pippurilla ja jauhota ne vehnäjauhoilla
  • laita iso pata tai kattila lämpiämään & lisää voita ja öljyä pataan
  • ravistele lihoista ylimääräiset jauhot pois ja paista lihapaloja pienissä erissä kuumassa padassa, kunnes ne ovat saaneet pintaansa kauniin ruskean värin. Nosta paistetut lihapalat pois ja paista seuraavien lihapalojen pinnat kiinni. Älä siis paista kaikki lihoja kerralla!
  • kaada punaviini pataan ja anna sen poreilla hetken aikaa, kaavi samalla lastalla padan pohjasta lihasta irronneet jauhot ja mausteet mukaan
  • nosta lihapalat joukkoon
  • kun viini on kuumentunut kunnolla, lisää timjami, valkosipulit, appelsiinin kuoripalat, laakerinlehdet, neilikka ja lihaliemi joukkoon
  • kuumenna padan sisältö kiehumispisteeseen, pienennä lämpöä ja anna lihapadan kiehua hiljakseltaan 20 minuuttia, jotta liemi alkaa paksuuntua
  • laita kansi päälle ja anna lihan kypsyä miedolla lämmöllä noin 2,5 tuntia
  • kun lihat ovat kypsyneet parisen tuntia, tarkista niiden kypsyys. Jos ne alkavat olla valmiita, lisää perunat, porkkanat ja appelsiinin mehu joukkoon
  • anna padan kiehua hiljakseltaan ilman kantaa noin 30 minuuttia tai kunnes, juurekset ovat kypsiä
  • lisää vielä herneet ja mausta pataa tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Mikäli pidät appelsiinista yhtä paljon kuin minä, purista appelsiinin mehua vielä loraus joukkoon
  • poista timjamin oksat ja appelsiinin kuoripalat liemestä
  • annostele hirvipataa lautaselle, lusikoi päälle piparjuurikermaa ja pirskottele päälle vielä oliiviöljyä ja persiljaa

Piparjuurikerma

1 prk ranskankermaa
1-2 rkl raastettua piparjuurta
suolaa, pippuria

  • sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku
  • mitä voimaakkaammin piparjuuri maistuu, sitä paremmalta ruoka maistuu

Lohi-kikhernepihvit

perjantai 3. tammikuuta 2014



Nyt jos sattui uudenvuoden juhlista jäämään lämminsavu- tai kylmäsavulohta, suosittelen paistamaan nämä kalaisat pihvit ruoaksi. Olen poiminut reseptin Hanna Skyttän Fuel Food-kirjasta ja siinä on käytetty tuoretta lohta, mutta yhtä hyvin taikinaan voi laittaa kypsääkin kalaa. Pihvit ovat loistavaa siedätyshoitoa niille, jotka eivät pidä kalasta tai niille, jotka vasta tutustuvat kikherneisiin.

Puoliso teki lupauksia tälle vuodelle ja pakostihan niissä joutuu itsekin olemaan mukana. Tai saa olla mukana. Parasta kaikissa kokeiluissa on se, että ne poikkeavat totutusta: joutuu kehittelemään ruokia täysin vegaanisina, välttämään sokeria tai vain kokeilemaan uusia reseptejä. Kaipaan vaihtelevuutta ruokavalioon enkä halua syödä samaa ruokaa monta päivää peräkkäin. Erillisiä lupauksia en rupea miettimään, mutta toivon syöväni tänä vuonna enemmän ranskalaista ja espanjalaista ruokaa sekä nauttimaan kasvisruoasta entistä enemmän. Oletko sinä tehnyt tulevalle vuodelle ruokalupauksia?

Lohi-kikhernepihvit 2 annosta

200 g kypsiä kikherneitä valutettuna
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterijauhetta
0,5 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
100 g tuoretta lohta silputtuna
0,5 ruukku korianteria silputtuna

  • soseuta kikherneet, mausteet, sipulit, chili ja sitruunamehu tehosekoittimessa tahnaksi
  • lisää lohi- ja korianterisilppu
  • muotoile tahnasta pihvejä ja kieritä kookos- tai korppujauhoissa. Pihvit voi myös jättää leivittämättäkin. 
  • paista pihvit kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin noin 3-4 minuutin ajan
  • nauti pihvit salaatin, vihannesten ja kurkkukastikkeen kanssa
Kurkkukastike:
1 dl kuutioitua kurkkua
1 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.