Sitruuna-ricottaraviolit salviavoissa

torstai 23. tammikuuta 2014




Pastakone on ollut hautautuneena keittiön yläkaappiin ja olen joskus ihmetellytkin, miksi näin. Puolison mukaan se on kuulemma rikki, mutta eihän se ollut. Onneksi! Toissaviikonloppuna pyöräytettiin ravioleja ja parhaillaan on lasagne kypsymässä uunissa itsetehdyistä levyistä. Ja pakastimesta löytyneet lihapatojen jämät löysivät tiensä uuniin. Vaikka nautin gluteenittomasta ruokavaliosta kovasti, toisinaan on pakko saada pastaa tuutin täydeltä.

Jos et ole tehnyt pastataikinaa koskaan itse, taikinan vaivaaminen ja muokkaaminen voi tuntua vaivalloiselta. Sitä se ei kuitenkaan ole ja seuraavalla kerralla tiedät jo, kuinka homma sujuu. Tuumasta toiseen ja raviolit mukaan viikonlopun menuuseen! Pidän itse enemmän ravioleista, jotka on pyöräytetty pannulla vielä keittämisen jälkeen, mutta pelkässä vedessä kypsentäminenkin riittää. Näitä ravioleja voit tarjota alku-, väli- tai pääruoaksi. Mikäli olet tehnyt ravioleja liian paljon yhden illallisen tarpeisiin, voit pakastaa niitä keitettyäsi ne ensin suolavedessä. Muista kuitenkin, ettet laita ravioleja päällekkäin, jotteivat ne tartu toisiinsa kiinni. Laita siis väliin esim. voipaperipalanen.

Sitruuna-ricottaraviolit salviavoissa

Pastataikina 4 annosta

noin 8 dl vehnäjauhoja (mieluiten erityishienoja 00 eli tuplanolla-jauhoja)
3 kananmunaa
8 kananmunan keltuaista

***
karkeita vehnäjauhoja pastalevyjen jauhottamiseen

  • mittaa jauhot keoksi puhtaalle alustalle, pöydälle
  • tee keskelle kolo ja pane munat & keltuaiset siihen

  • riko munien rakenne sormillasi ja ala sekoittaa jauhoja vähitellen munaseokseen
  • vaivaa taikinaa käsin, kunnes se on pehmeän taipuisaa ja pöytä on puhdas jauhoista
  • kääri taikina kelmuun ja nosta se hetkeksi jääkaappiin
  • jos sinulla on pastakone, nosta se esiin. Jos ei, raivaa kunnolla tilaa pastalevyjen kaulitsemiselle. Ohjeessa mainitut vehnäjauhot kuulostaa hienostelulta, mutta ne toimivat erittäin hyvin levyjen kaulitsemisessa, sillä ne eivät pureudu taikinaan kiinni samalla tavoin kuin tavalliset vehnäjauhot. Mutta toki ilmankin pärjää. 

  • jaa pastataikina neljään osaan ja ota yksi pala ensin käsittelyyn. Peitä muut palat leivinliinalla. 
  • paina pastapala littanaksi ja aja se pastakoneen läpi. Aloita ensin suuremmilla aukoilla.
  • taita taikinalevy kaksinkerroin ja aja se useaan kertaan pastakoneen läpi. Valmiin pastalevyn paksuus on 1-2 mm, joten jos sinulla ei ole pastakonetta, malta kaulita taikinaa useaan otteeseen. 
  • valmis pastataikina säilyy hyvänä puolisen päivää, mutta jos sinulla jää taikinaa yli, voit antaa kuivua sen jossain ritilässä tai tangossa. 


Ricotta-sitruunatäyte 4 annosta

400 g ricottajuustoa
2 sitruunan raastetut kuoret ja mehu
1 kourallinen pecorinoa raastettuna
1 kourallinen parmesania raastettuna
suolaa, pippuria

***
voita ja tuoretta salviaa paistamiseen

  • laita ricotta, sitruunankuoret, pecorino ja osa parmesanista kulhoon & sekoita kunnolla
  • mausta suolalla ja pippurilla. Maista täytettä ja lisää maustetta ja tarvittaessa vaikka sitruunaakin. Tee täytteestä voimakkaan makuinen, sillä maku heikkenee laitettaessa pastataikinan sisään ja kypsennettäessä.
  • aseta jauhotetulle tasolle tai muottiin pastataikinalevy ja lusikoi tasaiseen riviin täytettä. Aseta noin 1 tl täytettä 5 cm:n välein koko levylle. 

  • sivele taikinalevyjen reunaa ja täytteiden ympärystä vedellä, jotta saat pastalevyt tarttumaan toisiinsa
  • nosta toinen pastalevy ensimmäisen levyn päälle
  • paina kevyesti taikinaa täytteen pintaan, jotta saat sen ympärillä ja levyjen välissä olevan ilman pois
  • painele myös täytteen vierestä kummatkin levyt toisiinsa kiinni
  • leikkaa raviolit irti toisistaan veitsellä tai taikinapyörällä
  • jos et kypsennä ravioleja aivan heti, peitä ne leivinliinalla
  • keitä ravioleja suolavedessä 3-4 minuutin ajan ja nosta sen jälkeen siivilään valumaan
  • kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voita
  • kun voi on kuumentunut, lisää salvianlehdet. Sekoita ja anna niiden paistua rapeiksi.
  • nosta vielä raviolit pannulle ja paista hetken aikaa. Ravioleita ei ole tarkoitus ruskistaa kauttaaltaan, mutta ne saavat saada hieman väriä pintaansa. Lusikoi salviavoita päälle paistamisen aikana. 

5 kommenttia

  1. Tuo sitruuna on varmaan hyvä twisti ja vastine ricotalle, ainakin kun kastikkeena on ihanaista voi-salviaa! Täytyypä kokeilla! Meidän pastakonehärpäkkeessä on vielä semmoinen erillinen raviolihärpäke, helpottaa puuhaa jahka on kerran saanut sen salat selville.

    VastaaPoista
  2. Kyllä vain, sitruuna toimii aina! Ja jos ei jaksa ravioleja näprätä, voi tehdä peruspastan samoista aineksista. Mutta minkäslainen mahtaa olla tuo mainitsemasi osa pastakoneeseen?

    VastaaPoista
  3. Täällä näkyy jotain aavistusta tuosta lisähärpäkkeestä: se asetetaan pastakoneen kulmaan kiinni, kaksi pastalevyn alkua rullataan sisään, täytettä lisätään pikkuhiljaa väliin ja nuo kuvassa näkyvät raviolimuotit ikään kuin annostelevat täytteet nätisti (pienen harjoittelun jälkeen...) raviolityynyjen sisään.

    VastaaPoista
  4. Ja se linkki härpäkkeen kuvaan;)

    http://ripaustryffelia.wordpress.com/2013/09/21/kotitekoista-raviolia-tryffelitaytteella/

    VastaaPoista
  5. Ok, tällaista en olekaan nähnyt aiemmin, mutta vaikuttaa näppärältä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.