Hirvenlihapata appelsiinilla ja piparjuurella

keskiviikko 8. tammikuuta 2014



Onnistuin tekemään viime viikolla loistavan hirvipadan! Erityisen iloinen olen padasta siksi, että se oli maultaan raikas ja kevyt, vaikka hirviruoat yleensä ovat maultaan aika tummia ja toisinaan jopa tunkkaisia. Pataan tuli sekä appelsiinia että piparjuurta ja ne toimivat yhteen todella hyvin! Jos sinulla ei ole pakastimessa hirvenlihaa etkä saa sitä kaupastakaan, voit käyttää tilalla nautaa (esim. paistia, lapaa, etuselkää). Minä onnekas sain hirvenlihaa isältäni! En bloggaile kovin usein lihareseptejä, mutta hirvellä on aina ollut iso osa lapsuudenkodissani. Siellä olen syönyt sitä joka talvi ja siksi pidän hirvestä enemmän kuin esimerkiksi naudasta. No, totta puhuen mikä tahansa riista maistuu paremmalta kuin nauta. Makuasioita.





Hirvipataa appelsiinilla 6-8 annosta

öljyä paistamiseen
3 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja lihojen jauhottamiseen
1-1,5 kg hirvenlihaa parin sentin paloiksi kuutoituna
suolaa, pippuria
0,5 pulloa punaviiniä
8 timjamin oksaa
6 valkosipulinkynttä veitsenterällä murskattuna
1 appelsiinin kuoret (vedä kuorimaveitsellä 4-6 suikaletta irti oranssia osaa, vältä valkoista)
ripaus jauhettua neilikkaa
2 laakerinlehteä
7-10 dl lihalientä
1 appelsiinin mehu

***

10 perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
3-4 porkkanaa kuorittuna ja viipaloituna
1 pss pakasteherneitä tai 2 dl tuoreita herneitä
tuoretta persiljaa hienonnettuna

  • jos lihapalat ovat kosteita, valuta ne tai kuivaa ylimääräinen neste pois
  • mausta lihapalat suolalla ja pippurilla ja jauhota ne vehnäjauhoilla
  • laita iso pata tai kattila lämpiämään & lisää voita ja öljyä pataan
  • ravistele lihoista ylimääräiset jauhot pois ja paista lihapaloja pienissä erissä kuumassa padassa, kunnes ne ovat saaneet pintaansa kauniin ruskean värin. Nosta paistetut lihapalat pois ja paista seuraavien lihapalojen pinnat kiinni. Älä siis paista kaikki lihoja kerralla!
  • kaada punaviini pataan ja anna sen poreilla hetken aikaa, kaavi samalla lastalla padan pohjasta lihasta irronneet jauhot ja mausteet mukaan
  • nosta lihapalat joukkoon
  • kun viini on kuumentunut kunnolla, lisää timjami, valkosipulit, appelsiinin kuoripalat, laakerinlehdet, neilikka ja lihaliemi joukkoon
  • kuumenna padan sisältö kiehumispisteeseen, pienennä lämpöä ja anna lihapadan kiehua hiljakseltaan 20 minuuttia, jotta liemi alkaa paksuuntua
  • laita kansi päälle ja anna lihan kypsyä miedolla lämmöllä noin 2,5 tuntia
  • kun lihat ovat kypsyneet parisen tuntia, tarkista niiden kypsyys. Jos ne alkavat olla valmiita, lisää perunat, porkkanat ja appelsiinin mehu joukkoon
  • anna padan kiehua hiljakseltaan ilman kantaa noin 30 minuuttia tai kunnes, juurekset ovat kypsiä
  • lisää vielä herneet ja mausta pataa tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Mikäli pidät appelsiinista yhtä paljon kuin minä, purista appelsiinin mehua vielä loraus joukkoon
  • poista timjamin oksat ja appelsiinin kuoripalat liemestä
  • annostele hirvipataa lautaselle, lusikoi päälle piparjuurikermaa ja pirskottele päälle vielä oliiviöljyä ja persiljaa

Piparjuurikerma

1 prk ranskankermaa
1-2 rkl raastettua piparjuurta
suolaa, pippuria

  • sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku
  • mitä voimaakkaammin piparjuuri maistuu, sitä paremmalta ruoka maistuu

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.