Inkiväärijäätelöä, raparperia ja lettuja

maanantai 20. tammikuuta 2014



Nyt löytyi Gordon Ramsaylta minun makuhermooni osuva jälkkäri! Sokeriliemessä kypsennettyä raparperia, inkiväärijäätelöä ja aivan kuin niissä ei olisi ollut tarpeeksi, paistoin vielä lettuja kylkeen. Hilloketta jäi sopivasti ylikin, joten sillä voi herkutella arkiaamuisin jogurtin kera.


Inkiväärijäätelö

2,5 dl täysmaitoa
2,5 dl kuohukermaa
1-2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
6 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
25 g glukoosia


  • laita maito, kerma ja raastettu inkivääri kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Jos olet epävarma inkiväärin määrän suhteen, maista seosta välillä. Seos saa olla voimakkaan makuista, sillä jäätyessään jäätelö menettää makuaan. 
  • vatkaa keltuaiset ja sokeri sillä välin keskenään vaahdoksi
  • kun maitoseos alkaa kiehua, nosta kattila sivuun  ja kaada seos ohuena nauhana sokeri-munavaahdon joukkoon samalla koko ajan sekoittaen
  • kun massat ovat sekoittuneet, kaada se puhtaaseen kattilaan miedolle lämmölle ja sekoita, kunnes seos on sakeaa
  • nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä, sekoita sitä muutaman kerran jäähtymisen aikana
  • halutessasi voit siivilöidä inkiväärit pois, mutta se ei ole välttämätöntä
  • kun seos on täysin kylmää, kaada se jäätelökoneen kulhoon ja sekoita kiinteäksi
  • kaavi jäätelö rasiaan ja laita pakastimeen yön ajaksi
  • tarjoa inkiväärijäätelöä raparperin kera



Raparperihilloke

400 g tuoretta raparperia (omani otin pakastimesta)
3-3,5 dl sokeria
5 dl vettä
1 tähtianis
1 vaniljatanko pitkittäin halkaistuna ja siemenet pois raaputettuna

  • jos käytät tuoretta raparperia, puhdista ne ensin ja leikkaa varret 3 cm:n mittaisiksi paloiksi. Omani olin jo kesällä leikellyt pienemmiksi ja laittanut pakastimeen. 
  • laita sokeri, vesi, tähtianis, vaniljatanko ja sen siemenet kattilaan ja sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut
  • lisää lämpöä ja anna seoksen kiehua hiljalleen 5 minuuttia
  • lisää raparperinpalat joukkoon ja anna porista 5 minuuttia tai kunnes raparperi on kypsää. Huom! Jos käytät pakasteraparperia, niitä ei tarvitse kypsentää lainkaan. Riittää, että keität siirappia vain kasaan.
  • nosta raparperit pois sokeriliemestä erilliseen astiaan, mutta jätä siirappi keittymään, kunnes sitä on jäljellä enää yksi kolmasosa
  • kaada siirappi raparperin päälle ja anna jäähtyä kokonaan
  • nosta astia jääkaappiin




Letut

2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
3 dl maitoa
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
0,5 dl sulaa voita + paistamiseen 50 g

  • riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki
  • lisää 1 dl maitoa ja vehnäjauhot. Kaikkea maitoa ei kannata laittaa kulhoon heti, sillä saat taikinasta sekoitettua sileämmän sekoitettua ensin jauhoja munien joukkoon.
  • lisää loput maidosta, voi ja mausteet. Lisäsin taikinaan myös jäätelökulhon reunoihin takertuneen massan sen sulettua ensin.
  • anna taikinan turvota viileässä puolisen tuntia
  • paista letut voissa ja tarjoile inkiväärijäätelön ja raparperin kera



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.