Perinteisten jouluruokien korvaajia

torstai 24. marraskuuta 2016Joulu kurkkii jo ovella ja monet meistä miettivät joulupöydän ruokatarjontaa. Minäkin. Pidän jouluisista mauista, mikä tosiasiassa tarkoittaa sitä, että pidän siitä, että ruokia maustetaan mm. inkiväärillä, kanelilla, kardemummalla, neilikalla ja appelsiinilla. Pidän myös juureksista, mutta enää en juurikaan välitä joululaatikoista. Hyvät juurekset on muussattu valmiiksi pureksittuun muotoon ja makukin on enimmäkseen hakusessa. Kaiken lisäksi valmislaatikot hallitsevat joulun pyhinä eivätkä ne edes maistu juureksilta itseltään. Ja siltikin - rakastan lanttulaatikkoa! Olen monesti sanonut, että joulu ei ole joulu ilman lanttulaatikkoa. Nyt olen kuitenkin eri mieltä. Tein vajaa vuosi sitten elämäni ensimmäisen lanttukohokkaan ja rakastuin ensilusikallisella! Opin yhdestä kerrasta, että lanttulaatikko ei olekaan se autuaaksi tekevä. Ei myöskään se kaupan maksalaatikko. Itse tehty on niin paljon parempaa, testaa vaikka tämän reseptin avulla.

Jos sinulle ei perinteiset jouluruoat ja -laatikot maistu, älä väännä niitä väkisin keittiössä tai tyydy kaupan valmiisin versioihin. Tai tuunaa niistä valmislaatikoista entistä parempia. Voit ihan huoletta nauttia juureksista juureksina tai valmistaa niistä jotain uutta. Salaattikin on loistava laatikon korvaaja. Eikä mikään estä nostamassa joulupöydän pääjuurekseksi palsternakkaa tai juuriselleriä. Luokaa omia perinteitä tai nauttikaa joka vuosi uusista herkuista. Hyvä ruoka, parempi mieli.


Lanttukohokkaan valmistaminen ei ole lainkaan vaikeaa. Tärkeintä on muistaa, että syöjät odottavat lanttukohokkaan kypsymistä. Muussa tapauksessa kohokkaan ihana kuohkeus katoaa ja edessä on lättänä herkku. Rosollin sijaan voit valmistaa makoisaa juuriselleri-omenasalaattia lämminsavulohella.
Toinen loistava vaihtoehto rosollin korvaajaksi on punajuuri-riisisalaatti lämminsavusiialla. Toisaalta tämä on myös ruoka, joka on helppo valmistaa, kun kaapista löytyy hieman kalaa, hieman punajuurta ja hieman sitä sun tätä.Juustoinen palsternakka-bataattivuoka on upean näköinen ja voimakkaasta juustosta huolimatta, juurekset ovat pääosassa. Bataatin sijaan voi käyttää myös porkkanaa.

Rakastatko juureksia, muttet jaksa hääriä keittiössä tuntikausia? Valmista jouluisat uunijuurekset ja mausta kylkeen tofua piparkakkusiirapilla.Kun himoitset joululaatikoiden pehmeyttä, mutta haluaisit samaan aikaan nauttia myös juuresten ihanasta tuntumasta, valmista punajuuritimbaalit, paahdettua palsternakkaa ja hunajaisia lanttukuutioita.Uunissa paistettu kokonainen selleri on niin hurmaava, että vegaanin joulupöydässä harkitsisin sitä vakavasti kunkun ja kinkun paikalle.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.