Vinkkejä Budapestiin

lauantai 5. maaliskuuta 2016




Joulukuinen Budapestin reissu saa jatkoa. 

Kävimme Budan puolella vain yhtenä päivänä nähtävyyksien parissa. Nähtävää olisi toki riittänyt useammaksikin päiväksi, mutta vajaan viiden päivän matka ei siihen antanut mahdollisuuksia. Poimimme taas itseämme eniten kiinnostaneet paikat ja pistimme töppöstä toisen eteen eli kävelimme Tonavan rantaa pitkin Ketjusillan kautta Budan puolelle ja siitä funicolarella linnan pihaan ja Unkarin kansallisgalleriaan. 







Unkarin kansallisgalleria (Magyar Nemzeti Galéria) sijaitsee linnan neljässä eri siivessä jakautuen neljään kerrokseen vuosikymmenien mukaan. Ensimmäisessä kerroksessa on vanhojen kiviesineiden sekä paneelimaalausten ja puupatsaiden näyttely. Toisen kerroksen kokoelmissa on alttaritauluja, renessanssi- ja barokkitaidetta, kolmannessa kerroksessa 1900–luvun alkupuolen taidetta ja ylimmässä kerroksessa vuoden 1945 jälkeistä taidetta. Museoon kannattaakin tutustua alhaalta ylöspäin ja lopuksi sitten ihailla Kansallisgallerian kupolista Budapestin maisemia.






Matiaksen kirkko on yksi Budapestin kuuluisimpia nähtävyyksiä ja syystä. Kirkon värikäs katto on kerta kaikkisen upea eikä rakennus sisältäkään jätä kylmäksi. Minkään uskonnon lippua ei tarvitse heiluttaa, pelkästään kirkon arkkitehtuuri lumoaa. Viereistä Kalastajalinnaketta eli Halaszbastyakaan ei kannata jättää väliin, sillä molemmat kohteet ovat Budapestin nähtävyyksien aatelistoa. 












Budan puolen kohokohta oli kuitenkin Királyn kylpylä. Olin lukenut Budapestin kylpylöistä ennen matkaa ja totesin, ettei tätä reissua voida tehdä käymättä kylpylässä. Ennin hehkutettua kylpyläkokemuksiaan, päätin vähintään yhden lillumisen sisältyvän Budapestissa oleskeluun.

Päädyimme Királyn kylpylään lepuuttamaan jalkojamme Budan puolen kierroksen jälkeen. Vuokrasimme kassalta pyyhkeet ja ostimme yhteisen kabinetin vaatteiden vaihtamista varten. Uimapukujakin olisi saanut vuokrattua, mutta olin ennen lähtöä testaillut, että vanhat bikinit sujahtavat vielä päälle. Király oli loistava valinta, sillä kylpylässä oli meidän lisäksemme vain yksi turistipariskunta, joten autenttisuus oli taattua. Siellä sitä lilluttiin pappojen vierellä altaassa ja ihasteltiin tunnelmaa. Mätä kananmuna aina aika ajoittain tupsahti hajuna ilmaan rikkipitoisen veden vuoksi, mutta ei vähentänyt kokemuksen ihanuutta lainkaan.

En juurikaan pidä saunomisesta, mutta kylpylän höyrysauna oli aivan toinen juttu! Toki tiesin tämän jo entuudestaan. Pulahdin myös kylmässä vesialtaassa ja voi miten virkistävää se olikaan. Otin kaiken ilon irti, sillä tiesin pääseväni lämpimään saunaan tai altaaseen milloin vain. Altaista minulla ei valitettavasti ole kuvia, mutta kylpylän allastiloja voi vilkaista kylpylän sivuilta.

Királyn kaltainen vanhanaikainen kylpylä olisi kyllä mieleeni, sillä siellä ei todellakaan tarvitse palella eikä toisaalta uidakaan. Voi vaan lillua ja nauttia mineraalisen veden hyödyistä. Kuivat kantapäät katosivat kuin pieru Saharaan, joten veden hyöty tuli kirjaimellisesti todettua. Vedessä ollessa iho tuntuu jopa öljyiseltä eikä kylpyläreissun jälkeen tullut mieleenkään vartalon rasvaaminen. Suosittelen! Mikään luksuspaikka kylpylä ei todellakaan ole, mutta uudempaa ja fiinimpää fiilistä kaipaavien ja lapsiperheiden kannattaa suunnata Széshenyin tai Gellertin kylpylään. Huomioi kuitenkin, että kylpylöitä ei suositella alle 14–vuotiaille mineraalipitoisuuksien vuoksi.

*

Lue myös:
ruokavinkit Budapestiin
- Budapestin synagogat



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.