Japanilainen siika ja kurkkusalaatti

torstai 3. maaliskuuta 2016



Aasialaiset, japanilaiset ja jykevät Lähi-idän herkut ovat maistuneet viime viikkoina erinomaisesti. Ei nyt sentään päivittäin, mutta useamman kerran viikossa. Vuorotellen mietoja ja voimakkaita makuja lautasella. Perjantain kalaruoaksi suosittelen tätä helppotekoista japanilaista ruokaa, jossa siikaan makua antavat soija ja inkivääri. Lisäpotkua kalaan saa korianterista ja chilistä, mutta perusmaultaan annos on kuitenkin miedohko. Lisukkeeksi vähän riisiä ja kurkkusalaattia ja viikonloppu voi alkaa!

Japanilainen siika 4 henkilölle
(resepti Etiketti-lehdestä)

4 cm:n pala inkivääriä
0,5 dl soijaa
0,5 dl valkoviiniä tai sakea
0,5 dl miriniä
1 rkl sokeria
600 g ruodottomia siika- tai kuhafileitä
suolaa, valkopippuria
paistamiseen rypsiöljyä
*
Tarjoiluun riisiä, kurkkusalaattia (ohje alla), sitruunaa tai limeä, kevät- tai ruohosipulia, chiliä ja korianteria.

Kuori ja viipaloi inkivääri. Laita ne kattilaan yhdessä soijan, saken, mirinin ja sokerin kanssa. Kiehauta seos ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Nosta siikafileet astiaan ja kaada marinadi päälle. Peitä kelmulla ja anna kalojen marinoitua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Taputtele kalat kuiviksi talouspaperilla. Paista siiat ensin nahkapuoli alaspäin öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan. Käännä kalat varovasti ja jatka paistamista vielä hetki.

Mausta kala suolalla ja valkopippurilla.

Japanilainen kurkkusalaatti

2 tuorekurkkua
0,5 rkl suolaa
2 rkl seesamin- tai kurpitsansiemeniä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl limetin mehua
1 rkl piparjuuritahnaa tai 0,5 rkl wasabia
3 rkl oliiviöljyä
tuoretta korianteria

Kuori ja halkaise kurkut, poista siemenkota lusikalla. Leikkaa kurkut sormen paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele suola kurkkujen päälle ja anna niiden hikoilla 20 minuuttia.

Paahda siemenet kuumalla, kuivalla pannulla ja silppua korianteri sillä välin.

Sekoita soijakastike, riisiviinietikka, limettimehu, piparjuuritahna ja oliiviöljy tasaiseksi seokseksi tarjoilukulhossa.

Kuivaa kurkut keittiöpyyhkeellä ja sekoita ne kastikkeen joukkoon. Viimeistele salaatti korianterisilpulla ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.