Viskillä maustettu kylmäsavulohirisotto

lauantai 4. kesäkuuta 2011


Simppeli risotto pelastaa päivän kuin päivän. Söin ensimmäisen kerran tätä Vivi-Ann Sjögrenin risottoa viime viikolla, mutta ruokalaji nousi heti suosikkieni joukkoon kaikessa yksinkertaisuudessaan.



Perusrisotto valmistuu alla olevalla ohjeella. Muistathan kuitenkin, että jos risottoon tulee kalaa tai äyriäisiä, älä laita risottoon lainkaan parmesania. Ai miksi? Koska kala ja juusto sopivat harvoin yhteen. Tämä ei ole lopullinen totuus, näin vain on minun ja mieheni keittiössä, vaikka rakastammekin juustoja noin ylipäänsä. 


Perusrisotto neljälle henkilölle

1 rkl öljyä
1 salottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 varsisellerinvarsi ohueksi viipaloituna
2 dl risottoriisiä
8-10 dl kanalientä (kalaversion voit korvata kalaliemellä)
2 dl kuivaa valkoviiniä
(1 dl raastettua parmesaania)
suolaa, mustapippuria tarpeen mukaan
reilu nokare voita

  • freesaa sipuleita öljyssä, mutta älä ruskista niitä
  • lisää seuraavaksi varsiselleri ja riisi
  • freesaa niitäkin muutama minuutti, kunnes riisi kuultaa eli naismaisittain "kiiltelee" kauniisti
  • lisää kanalientä joukkoon muutamassa erässä ja keitä riisiä silloin tällöin hämmentäen miedolla lämmöllä
  • maista välillä riisin kypsyyttä, kaikkea lientä et välttämättä tarvitse (ohjeesta huolimatta risotosta tulee joka kerta erilainen)
Viskillä maustettuun kylmäsavulohirisottoon tarvitset lisäksi:

200 g kylmäsavulohta
pieni loraus (2-3 rkl) viskiä
1 dl kermaa
tuoretta tilliä hienonnettuna
  • paista kylmäsavulohi nopeasti pannulla
  • lisää viski ja kerma joukkoon
  • kääntele lohiseos varovasti melkein kypsän risoton joukkoon
  • mausta voinokareella ja tarpeen mukaan vielä suolalla ja mustapippurilla
  • koriste tillillä
Vinkki! Tuore tilli kannattaa leikata kerralla yhdellä leikkaamisella pieneksi & hienoksi, sillä runsas hakkaaminen muuttaa tillin kosteaksi ja siitä muodostuu "märkiä klimppejä" etkä saa ripoteltua helposti ruoan pinnalle.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.