Rouhea, kukkoileva kana-annos

torstai 2. kesäkuuta 2011


Helatorstai otettiin vastaan kukonpojalla. Mies oli ostanut Lähiruokapuoti Lemmestä Viskilän kehuttua kukonpoikaa. Tarkat myyntipaikat löytyvät täältä. Kukonpojat kasvavat vapaina ja syövät puhdasta, kotimaista viljaa silloin, kun niillä on nälkä. Näitä kukonpoikia ei siis väkisellä ahdeta täyteen. Jokseenkin huvittavaa, että nyt tämä on suorastaan ennen kuulumatonta ja vuosikymmeniä sitten täysin normaalia. Siis se, että kanat, kukonpojat, siat, kasvikset, juurekset ym. olivat omalla tilalla/pihalla kasvatettuja ja nyt tämä lähiruoka on niin aallonharjalla ja niin trendikästä. Tehotuotannosta ei ollut tietoakaan. Ja kaikki tämä siksi, että me kuluttajat emme enää kasvata itse juuri mitään.

Kyllä, olen itsekin syönyt eineksiä ja laiskoina hetkinä ostanut puolivalmisteita kaupasta. Mutta ei tämä lähiruokailu nyt niin ennen kuulumatonta ole. Minä onnekas olen kasvanut perheessä, jossa on käyty yhdessä perheenä marjametsässä (Muistan kyllä pahimmatkin hetket itikoiden seassa). Perheessä, jossa isä on metsästänyt ja metsästää edelleen. Perheessä, joka on syönyt ateriansa yhdessä. Minun ei siis tarvitse erikseen vältellä einesten syömistä, äitini on tarjonnut pienestä pitäen itsetehtyä ruokaa enkä ole valmismuuseihin suostunut koskemaan lapsenakaan. Jääköön jeesustelu sikseen, toivon vain teidän kaikkien tarjoavan läheisillenne kotona tehtyä ruokaa puhtaista aineksista.

Suosittelen kokeilemaan tätä yksinkertaista reseptiä viikonloppuna. Puhtaita raaka-aineita, puhtaita makuja. Kukonpoikaa tai kokonaista kanaa, aivan sama. Rakkaudella. Kotiruokaa parhaimmillaan.

Kukonpoikaa, paahdettuja perunoita ja uunitomaatteja


kukonpoikia sopiva määrä, yhdestä riittänee kahdelle
öljyä
suolaa, mustapippuria
  • levitä öljy käsin tai sudilla kukonpojan pintaan ja mausta se kauttaaltaan
  • paahda kukonpoikia 250 asteessa 15 minuuttia
  • laske lämpötila 200 asteeseen, käännä kukot ympäri ja jatka kypsentämistä 15 minuutin ajan
  • valele kukonpoikia paistinrasvalla, käännä ne ympäri ja jatka kypsentämistä 150 asteessa jälleen 15 minuuttia
  • testaa kukonpoikien kypsyys paistomittarilla. Jos sinulla ei ole mittaria, tee pienellä terävällä veitsellä viilto paksuimpaan kohtaan. Jos lihasneste on kirkasta, kukonpoika on kypsää. 
  • anna kukkojen levätä folion tai vastaavan alla vartin verran ennen kuin leikkaat ja tarjoilet ne
Paahdetut perunat

uusia perunoita sopiva määrä
4 tuoretta rosmariininoksaa
2-4 dl karkeaa merisuolaa
  • levitä suola uunivuokaan, nypi rosmariinit päälle
  • nosta perunat päälle ja paista 200 asteessa, kunnes ne ovat kypsiä
    Uunitomaatit

    pienehköjä  tai kirsikkatomaatteja tarvittava määrä
    suolaa, mustapippuria
    öljyä
    tuoretta rosmariinia ja timjamia
    • puolita tomaatit ja asettele ne leikkauspinta ylöspäin vuokaan
    • ripottele mausteet päälle ja paista 200 asteessa, kunnes ne muuttuvat kurttuisiksi
       Tomaattimajoneesi

      3 munankeltuaista
      5 dl öljyä
      2 rkl tomaattipyreetä
      2 valkosipulinkynttä silputtuna
      2 tl sinappia
      2 tl suolaa
      1 tl sokeria
      1 tl paprikaa
      • sekoita ainekset öljyä lukuun ottamatta keskenään
      • kaada öljy joukkoon vatkaten samalla
      • majoneesi säilyy jääkaapissa parisen viikkoa

        3 kommenttia

        1. Meilläkin on tykätty Viskilän kukonpojista. Rakenne on tehotuotettua broiskua tiiviimpi ja se broiskun "vetisyys" puuttuu kokonaan. Lihassa on oikeasti makua. Ja se eettisyys on tietty pelkkää plussaa!

          VastaaPoista
        2. Merituuli Jukan tunnuksilla :)

          VastaaPoista
        3. Juurikin näin! Viskilän kukonpoika pääsee lautaselle jatkossakin ja täytyy maistattaa sitä muillekin tutuille.

          VastaaPoista

        Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

        Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.