Kukkien ja yrttien lumoissa

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Pioni
Cosmoskukka
Daalia

Siirtolapuutarhamökin oston myötä kiire lisääntyi entisestään. Nyt pitäisi vain olla kovana ja tehdä niitä surullisen kuuluisia valintoja. Vaan helpompi sanoa kuin toimia niin kuin sanoo... kaikki pitäisi saada kuntoon saman tien, vaikka etukäteen aioin ottavani rennosti. Tällä geeniperimälläni ei tule onnistumaan! No, kasvimaan rakentaminen on onneksi aloitettu ja kukkapenkkejä on kitketty. Tavaraakin on saatu roudattua siihen malliin, että voi harkita jo pitävänsä elokirppiksen.

Yrttimaalle on nyt laitettu:
  • timjamia
  • paria erilaista oreganoa
  • minttua
  • basilikaa
  • lipstikkaa (keiton valmistaminen jo haaveissa)
  • iisoppia
  • selleriä
  • persiljaa
  • laventelia
  • ruohosipulia 
  • salviaa
  • rosmariinipuu
  • laakerinlehti
Ja vielä puuttuu ainakin tilli. Mitähän muuta?

Kukkapenkkeihin puolestaan on päätynyt:
  • alppiruusuja
  • cosmoskukkia
  • daalioita
  • samettikukkia
  • pelargonioita
  • tupakkakukkia ja 
  • monet entuudestaan mökille olleet kukat ovat vaihtaneet paikkaa.
Loppua ei näy. Tänään tilasin jättisäkillisen pieniä kiviäkin, mutta jostain kumman syystä en tajunnut tilata samaan kuormaan hiekkaa ja multaakin. Jos muistan, soitan aamulla puutarhalle ja kysyn, vieläkö nämä muutkin ainekset ehtisivät kuormaan mukaan.

Kiire tai ei, hyvää ruokaa on myös saatava. Omat kokkaukset ovat jääneet aika vähiin, mutta onneksi mies pitää verensokerini aisoissa. Toivon saavani tänäkin juhannuksena miehen valmistamia ribsejä taivaallisella barbequekastikkeella. Toimii myös kasvisten kanssa. Soosin ohje on otettu suoraan mieheltä täältä. Ja sataa tai paistaa, juhannuksena maistuisi pitkästä aikaa myös mansikkatiramisu. Miksei nämä ruusuvedellä maustetut vadelmatkin.

Superhyvä BBQ-kastike

2,5 dl ketsuppia
1 dl tummaa siirappia
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl colaa
2 rkl worchestershire-kastiketta
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 tl chilirouhetta
2 tl merisuolaa myllystä
2 rkl timjamia, oreganoa ja rosmariinia
1 rkl paprikajauhetta
2 tl tabascoa
2 rkl balsamicoa tai punaviinietikkaa

Sekoita ainekset hyvin keskenään ja laita lihat marinoitumaan. Mieluiten yön yli, jotta maku pääsee pureutumaan. Vähintään pari tuntia. Voitele grillauksen aikana lihaa soosilla.

Mansikkatiramisu

2 l mansikoita
1 dl vaahterasiirappia
2 rkl appelsiinimehua
2 liivatelehteä
1 paketti Savoiardi-keksejä (kissankielikeksejä tai muita pikkuleipiä)
1 tlk Mascarpone-juustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vaniljarahkaa
  • survo mansikat ja mausta siirapilla ja mehulla
  • liota liivatteet kylmässä vedessä
  • lämmitä pieni tilkka mansikoista irronnutta mehua ja sulata pehmeät liivatteet siihen
  • sekoita liivatteet survoksen joukkoon. 
  • ohenna Mascarpone rahkalla
  • kasta keksejä mansikkasurvokseen ja lado kerroksittain juustorahkan ja mansikkasurvoksen kanssa kulhoon
  • koristele pinta mansikoilla tai paahdetuilla mantelilastuilla

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.