Firenzeläinen peltipulla

perjantai 7. lokakuuta 2016



Sään muuttuessa syksyiseksi olen innostunut leipomaan muutaman kerran perinteisiä ja yksinkertaisia piirakoita ja kakkuja. Muutamaa palaa enempää emme jaksa nautiskella, joten olen siirtänyt loput palat pakkaseen seuraavien vieraiden ja yllättävien kakkuhetkien varalle. Viimeisimpänä kyhäsin kokoon firenzeläisen peltipullan, jonka kaltaista makua en ole saanut pitkään aikaan. Leipominen ei vaadi mitään taikavoimia vaan raaka-aineiden lisäksi ainoastaan kulhon ja puukauhan. Niin yksinkertaista ja niin maukasta! Ensimmäisen palan maistettuaan mies totesi pullan olevan todella italialaista. Marita Joutjärvi ja Vittorio Giannini ovat siis onnistuneesti tuoneet keittiöömme palan Firenzen perinneherkkuja kirjallaan Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana. Mi piace!

Firenzeläinen peltipulla / Schiacciata alla fiorentina

6,5 dl (500 g) vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1,5 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 luomuappelsiinin raastettu kuori ja mehu
2 dl maitoa
2 kananmunaa
150 g voita sulatettuna
koristeluun tomusokeria

Mittaa jauhot, hiiva, sokeri, suola ja appelsiininkuori kulhoon.

Sekoita appelsiininmehu, munat ja 40 asteiseksi lämmitetty maito mukaan. Lisää voi ja sekoita taikinan puuhaarukalla tasaiseksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Voitele ja korppujauhota matala vuoka (22x30 cm). Kumoa taikina vuokaan tasaisesti ja anna kohota vielä hetki.

Paista peltipullaa 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Ripottele täysin jäähtyneen kakun pinta kauttaaltaan tomusokerilla. Tarjoa espresson kera.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.