Munakoisolla vuorattu makaronilaatikko aka papin hattu

torstai 6. lokakuuta 2016




Bongasin Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscanasta mielenkiintoisen pastaruoan ohjeen, joka muistuttaa yhtä lailla niin yksinkertaista suomalaista makaronilaatikkoa kuin juustoista amerikkalaista mac and cheese -vuokaa. Tämä italialainen papin hattu eli Cappello del prete sitoo mukavasti nämä molemmat ruoat yhteen. Kakkuvuoka vuorataan paistetuilla munakoisoviipaleilla ja sisään kaadetaan pastaseos. Pastavuokaan voi upottaa omat lempparijuustot ja maustaa ruokaa kasviksilla, nyhtökauralla, härkisrouheella, pekonilla, kinkulla ja yrteillä. Ihastuttava ruoka! Tulen tekemään tätä toistekin.

Marita Joutjärven ja Vittorio Gianninin keittokirja on tarinoiden kirja. Kymmenittäin valokuvia, Vittorion suvun tarinoita ja reseptejä samojen kansien välissä. Hauskoja pieniä nippelitietoja, italialaisia lausahduksia ja historian havinaa. Ja mikä parasta, tässä kirjassa on sellaisia italialaisia ruokia ja herkkuja, joihin en ole aiemmin ravintoloissa ja matkoilla törmännyt! Siinä ehkä yksi syy myös siihen, miksi rakastan Italiaa. Kaupungista toiseen ruokalistat vaihtuvat ja ravintolat tuovat tarjolle oman paikkakunnan erikoisuuksia. Monet meille tutut italialaiset ruokalajit eivät välttämättä löydy ravintolan listalta lainkaan siksi, että ne eivät ole sille seudulle tyypillisiä.

Niin paljon kuin minä pidänkin makaronilaatikosta, haluan siihen toisinaan vaihtelua ja italialainen munakoisoversio hurmasi välittömästi. Lihan rakastajat voivat vaihtaa munakoisojen tilalle kinkkuviipaleet, mutta toisaalta tämä on sellainen ruoka, jonka avulla on helppo vähentää lihan syöntiä. Ja jos pastapaistos ei maistu sellaisenaan, sen voi tarjota myös lisukkeena. Tsekkaa myös aiemmin julkaisemani resepti punajuuri-makaronilaatikosta.

Papin hattu 6 annosta
resepti Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscanasta -kirjasta

200 g pastaa
1 (400 g) munakoiso
öljyä
150 g juustoraastetta (parmesania ja mozzarellaa)
2 dl maissia tai herneitä
4 kananmunaa
3-4 dl maitoa
suolaa, mustapippuria
(yrttejä koristeeksi)

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja lorauta joukkoon hieman öljyä.

Leikkaa munakoiso pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja paista viipaleet pannulla öljyssä rennoiksi. Nosta viipaleet jäähtymään.

Sekoita juustot ja maissit/herneet pastan joukkoon. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Riko munat kulhoon. Sekoita maito ja mausteet joukkoon.

Vuoraa voideltu rengasvuoka (1,5 l) munakoisoviipaleilla poikittain. Kaada pastaseos vuokaan ja lopuksi vielä muna-maitoseos. Mikäli munakoisoissa riittää pituutta, käännä reunat päälle ja levitä loput viipaleet päälle.

Paistaa ruokaa 180-asteisessa uunissa ensin 20 minuuttia. Nosta lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä 15-20 minuuttia.

Anna vuoan rauhoittua hetki. Varmista, että munakoisoviipaleet ovat irti vuoasta ja kumoa tarjolle. Koristele halutessasi yrteillä.

2 kommenttia

  1. Aivan älyttömän hauska idea! Oikein tuli hyvälle tuulelle tästä makaronilaatikosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama fiilis tuli mullekin kirjaa selaillessa. Tällainen ruoalla leikkiminen on hauskaa!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.