Juustoinen palsternakka-bataattivuoka

perjantai 19. joulukuuta 2014





Juureva ja juustoinen kasvisvuoka on herkkua, joka maistuu sellaisenaan tai lisukkeena. Onpa se myös oiva lisä joulupöytään! Tai korvike porkkanalaatikolle. Jos aiot nauttia juuresvuoasta sellaisenaan, paahda koristeeksi ja suutuntumaa antamaan pähkinöitä. 

Juustoinen palsternakka-bataattivuoka

1 rkl voita
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
5-7 dl kermaa
suolaa, mustapippuria
raastettua muskottipähkinää oman maun mukaan
400 g palsternakkaa kuorittuna
400 g bataattia tai porkkanaa kuorittuna
200-250 g Gruyere-juustoa
tuoretta timjamia hienonnettuna
tuoretta persiljaa hienonnettuna

Leikkaa palsternakat ja bataatit ohuiksi pitkittäiksi suikaleiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Mitä ohuempia levyjä/lastuja saat tehtyä, sitä nopeammin juuresvuoka kypsyy. 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 

Sulata voi pannulla ja lisää valkosipulit. Kuulota hetken aikaa ja lisää kerma, suola, pippuri ja muskottipähkinä. Anna kastikkeen kiehua hetken aikaa ja tarkista maku. Seos saa olla melkeinpä suolaista, jotta vuoasta tulee maukas. Huomioi kuitenkin, että juureslastujen väliin tulee juustoa, joka antaa ruokaan makua. 

Voitele uunivuoka voilla tai painele leivinpaperi tiiviisti pohjalle. Näin saat halutessasi nostettua juuresvuoan helposti vuoasta pois ja leikattua siitä annospaloja. 

Asettele uunivuokaan palsternakka- ja bataattilastuja vuorotellen kerroksittain. Lusikoi kahden kerroksen jälkeen kermaseosta päälle ja ripottele juustoraastetta, timjamia ja persiljaa päälle. Jatka juureskerrosten tekemistä ja lisää parin kerroksen jälkeen aina kermaa, juustoa ja yrttejä. 

Peitä vuoka foliolla ja paista noin tunnin ajan. Poista sitten folio ja painele juuresvuokaa lastan avulla tiiviimmäksi. Paista vuokaa vielä noin 30 minuuttia tai kunnes se on kauniin värinen. 

Jos haluat leikata juuresvuoasta tiiviitä ja kauniita paloja, valmista vuoka jo edellisenä päivänä. Laita vuoan päälle tällöin leivinpaperia tai kelmua ja nosta leikkuulauta tai kattila painoksi. Leikkaa kakku seuraavana päivänä annospaloiksi ja kuumenna uunissa. 


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.