Päivän pelastava päärynäpiirakka

tiistai 17. huhtikuuta 2012


Maanantai on aika ajoittain päivä, jolloin on pakko leipoa. Pakko, jotta saa pehmeän alun työviikkoon. Ja jotta saan upottaa sormet taikinaan.
Aluksi mietin perinteisesti jotain pikaista suklaakakkua, mutta kun kotoa löytyi päärynöitä, googletus alkoi välittömästi. Kun kaikki täytyy saada heti, en jaksanut etsiä parasta mahdollista piirasta vaan sorruin ensimmäisiin versioihin. Tämä ohje on poimittu MTV3:n Makuja-sivuilta, mutta itselleni tyypillisesti muokkasin ohjetta asteen verran. Laitoin ensimmäisenä kuoritut päärynät marinoitumaan vaalean rommin ja sitruunamehun sekoitukseen ja lisäsin päärynöiden päälle pähkinää rouhittuna. Ai niin, itse taikinapohjaan lisäsin myös kardemummaa. Eli lisäsin taas omia suosikkejani. Lopputuloksena pehmeän suloisa päärynäpiirakka, joka maistuu parhaimmalta vasta leivontaa seuraavana päivänä.



Päärynäpiirakka

Pohja:
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Täyte:
100 g voita
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria tai pieni loraus vaniljauutetta

Päälle:
5-7 päärynää kuorittuna ja pituussuunnassa kahtia halkaistuna
sitruunanmehua
(rommia maustamiseen)
pähkinöitä rouheena

  • laita päärynät kulhoon ja kaada rommi ja sitruunamehu päälle, jätä marinoitumaan
  • vaahdota pohjaa sokeri ja voi vaahdoksi
  • lisää munat yksitellen joukkoon
  • sekoita leivinjauhe ja kardemumma vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan
  • painele taikina voideltuun piirakkavuokaan
  • asettele päärynät päälle haluamaasi muotoon
  • sulata täytteen voi ja sokeri, lisää vehnäjauhot joukkoon
  • levitä täyte piirakan tyhjiin koloihin
  • paista piirakka 200 asteessa noin ½ tuntia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea

* * * *

2 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta, googlen kautta päädyin tänään blogiisi, kun jostain sain päähäni, että on saatava päärynäpiirakkaa. Tein tämän ilman pähkinöitä ja rommia, ja lisukkeena vaniljakastiketta. Erittäin hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä, hyvä. En olekaan itse tehnyt päärynäpiirakkaa pitkään aikaan, mutta nythän on sesonki taas parhaimmillaan, kun puutarhat pullistelevat päärynöitä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.