Nyt grillataan!

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011




Vihdoinkin mies osti Paul Svenssonin Grilli kuumana- kirjan mökille! Opusta on kehuttu joka puolella ja kirja on kyllä osoittautunut kehujen arvoiseksi. Viikolla grillasimme purjoa kalan kylkeen ja tänään testasimme kirjan kanaohjeen. Näin lyhyen kokemuksen jälkeen ohjeet vaikuttavat simppeleiltä, vaikka varmasti vaativatkin enemmän aikaa kuin perusmakkaran grillaaminen. Koska lopputulos on ollut maittava, kokeilen muitakin ohjeita enemmän kuin mielelläni. Kirja ei juuri nyt ole vieressä, mutta jospa muistaisin ohjeet edes sinnepäin.

Molemmissa ohjeissa on käytetty foliota, mikä onkin järkevää, sillä sen avulla raaka-aineet pysyvät mehevimpinä. Ekologisuuden nimissä suosittelen käyttämään ennemmin jotain vanhoja kuumuutta kestäviä vuokia tai foliovuokia, sillä niitä voi käyttää useamman kerran. Tavallinen folio räsähtää rikki pienimmästäkin liikuttelusta.

Grillattua purjoa  neljälle henkilölle

2 paksua purjoa
oliiviöljyä
100 g vuohenjuustoa
pari laventelinoksaa
suolaa, mustapippuria
  • grillaa purjoja sellaisenaan, kunnes ne ovat kauttaaltaan mustia
  • revi musta kerros pois ja halkaise purjot pitkittäin melkein halki asti
  • ota purjoille sopiva pala foliota ja taita sen reunoja, jotta öljy mausteineen ei valu suoraan grilliin
  • asettele purjot folion päälle ja pirskottele oliiviöljyä päälle
  • ripottele päälle suolaa, pippuria ja vuohenjuustoa (fetakin varmasti sopii)
  • jos puutarhassasi on laventelia, hienonna sitä vielä purjojen päälle
  • grillaa purjoja, kunnes juusto on hieman sulanut 
Huom! Paul on kirjassa hyödyntänyt purjon kokonaisuudessaan. Purjon mustan osan voi ottaa talteen ja tehdä siitä grillausöljyä, mutta valitettavasti sitä en  ehtinyt testaamaan. Toivottavasti vielä jossain vaiheessa.

Grillattu yrtti-pippurikana 2-6 henkilölle

1-2 kokonaista kanaa kanan koosta ja ruokailijoiden määrästä riippuen
erilaisia pippureita (musta-, viher- rosepippuri; mitä nyt sattuu kaapista löytymään)
1-2 limen kuori raastettuna (itse laitoin limen mehunkin)
oliiviöljyä
tuoretta oreganoa, rosmariinia, kirveliä, kynteliä
  • halkaise kanat rintalastan vierestä kahtia ja levitä ne sivuille
  • nosta kana jo valmiiksi folion päälle nahkapuoli alaspäin
  • mausta kanat haluamillasi pippureilla ja yrteillä ja limenkuorella
  • pirskottele päälle öljyä
  • anna kanan hautua kannen alla 130-150 asteessa kypsäksi
  • nosta kana sen jälkeen foliosta pois ja grillaa hetken aikaa paljaaltaan, jotta kana saa kauniin värin pintaansa



Vinkki! Voit laittaa kanan nahkan ja lihan väliin myös yrtinoksia makua antamaan. Ja jos satut grillaamaan ruokaa yli tarpeen, tähteistä saa loihdittua seuraavalle päivälle loistavan lounassalaatin.

 



Lounassalaattiin pääsi grillatun kanan ja peruna lisäksi salaattia, rucolaa, krassia, tomaattia ja nektariinia.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.