Itse tehty mysli

sunnuntai 29. tammikuuta 2012




Aamiainen on viikonlopun parhaimpia asioita, koska näinä parina päivänä saa kaikessa rauhassa istua pöydän ääressä ja lukea lehtiä ja kirjoja. Siinä sivussa tulee nautiskeltua puurosta, jogurtista, smootheista leivästä, letuista, kahvista, teestä, tuoremehusta, kananmunista, hedelmistä, marjoista jne. Syön toki viikollakin aamiaisen, mutta vasta päästyäni töihin, sillä minun täytyy olla hereillä jonkin aikaa ennen kuin saan nielaistua kurkusta jotakin alas. Tänäkin aamuna ehdin nautiskella omasta hetkestäni miehen vielä nukkuessa, joten aamiaiselle on hänen herättyään jo tilausta. Toisinaan aamiainen tulee syötyä sängyssäkin, jos päivä alkaa leffan katsomisella. 

Aamiaispöytään eksyvä mysli on mielestäni parasta itse tehtynä, koska silloin tietää, mitä se tarkalleen ottaen sisältää. Tällä kertaa tein myslin seuraavista aineksista:
  • ruishiutaleita
  • pellavansiemeniä
  • pellavarouhetta
  • seesaminsiemeniä
  • saksanpähkinöitä
  • pistaasipähkinöitä
  • kookoshiutaleita
  • kanelia
  • rusinoita (kuivattuja hedelmiä, mustikoita, karpaloita)
  • öljyä (EI oliiviöljyä)
  • hunajaa
  1. yhdistä kuivat aineet keskenään (rusinoita lukuun ottamatta)
  2. jos sinulla ei ole juoksevaa hunajaa, kannattaa laittaa hunaja ja öljy keskenään kattilaan ja kuumentaa sitä hieman, näin saat sekoitettua ne helpommin hiutaleiden ja pähkinöiden joukkoon
  3. levitä mysliseos leivinpaperin päälle pellille ja nosta uuniin 200 asteeseen
  4. paahda mysliä 15-30 minuuttia ja sekoita sitä välillä
  5. mysli on paahtunut tarpeeksi, kun se muuttaa väriään kauniin ruskeaksi ja kun keittiössä tuoksuu paahtunut pähkinä
  6. lisää myslin joukkoon vielä rusinat (kuivatut mustikat, karpalot, hedelmät)
  7. säilytä mysli tiiviissä purkissa

Ainesten määrän voit itse soveltaa. Mitä vähemmän laitat hiutaleita, sitä pähkinäisempää myslistä tulee. Ja päinvastoin. Ja jos sinulla on jokin kaunis purkki, johon ajattelit myslin laittaa, tee mysliä sen verran. Älä siis tee mysliä suotta liikaa, jos et käytä sitä säännöllisesti.  Täältä löydät pari muutakin ohjetta myslin tekemiseen. 

Kerro toki, jos sinulta löytyy huippuresepti, jota voisin testailla ensi kerralla!

Intialaiset pinaatti-perunapihvit

perjantai 27. tammikuuta 2012

Aijai, nyt on sellainen herkku tarjolla, että näitä voisin syödä uudestaan ihan lähiaikoina. Kyseessä on aloo tiki- nimiset kasvispihvit, joita nautiskelimme curry-ohraton, tamarindin ja raidan kanssa. Ohje on bongattu Gordon Ramsayn Maailma keittiöstä -kirjasta.



Pinaatti-perunapihvit

500 jauhoisia perunoita kuorittuina ja paloiteltuina
suolaa, mustapippuria
kasvisöljyä paistamiseen
200 g tuoretta pinaattia tai 2 pss pakastepinaattia
2 tl mustia sinapinsiemeniä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl cayennepippuria
vehnäjauhoja pihvien pinnalle (muutkin jauhot käyvät)

Kurkkuraita

1 kurkku kuorittuna ja raastettuna
3-5 dl maustamatonta jogurttia
0,5-1 tl juustokuminan siemeniä
(ripaus sokeria)

  • keitä perunat reilusti suolatussa vedessä kypsiksi 
  • valuta perunat hyvin ja laske kattila takaisin liedelle hetkeksi, jotta perunat kuivahtavat hieman
  • survo perunat sileäksi soseeksi, mausta suolalla ja mustapippurilla ja jätä jäähtymään
  • tee seuraavaksi kurkkuraita ja puristele kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois
  • yhdistä kurkku, jogurtti ja juustokumina keskenään ja nosta raita jääkaappiin odottamaan ruokailua (sokerin voi jättää pois)
  • kuumenna öljyä pannulla ja lisää sinapin ja jeeran siemenet, kuullota kunnes siemenet alkavat sihistä
  • nostele pinaatti pannulle ja paista hetken aikaa
  • kaada seos perunoiden joukkoon ja mausta massa cayennepippurilla
  • lisää tarvittaessa vielä suolaa ja mustapippuria
  • muotoile taikinasta pihvejä ja sirottele vehnäjauhoja kevyesti pihvin molemmille puolille
  • kuumenna öljyä pannussa ja paista pihvit molemmin puolin kullanruskeiksi
  • anna ensimmäisen puolen paistua kaikessa rauhassa ennen kääntämistä, jotta pihvi pysyy kasassa
  • valuta pihvit talouspaperin päällä 
  • tarjoile pihvit kurkkuraidan kanssa


Kukat mielessä



Tammikuun viikonloput ovat kuluneet liian nopeasti, sillä mielestäni uudenvuoden juhlinnasta ei ole kovin kauan. Nähtävästi kuitenkin on, sillä ensi viikolla alkaa helmikuu ja sekin on jo täynnä kaikenlaista menoa. Kevät on käsillä tuossa tuokiossa! Ajatukset juoksevatkin jo kovasti keväässä ja puutarhan laittamisessa. Mökillä pyörähtiminenkin aiheutti sen, että otin matot pesuun ja nyt on räsymatot puhtaina odottamassa kesäkauden korkkaamista. Yrtit, kukat ja mökkipihan laittaminen siintävät jo silmissä, mutta ehkä sitä voisi hillitä itseään vielä hetken aikaa ja keskittyä vain olemiseen. Ja jos nämä liljat eivät enää vikonloppuna ole elossa, kukkakauppa kutsuu jälleen. Rentouttavaa viikonloppua sinullekin!

Haukiquenellit

torstai 26. tammikuuta 2012

Viime viikonloppuna nautiskelimme pitkästä aikaa hauesta ja söimme haukipullia. Pullien ohjeen poimimme Hans Välimäen kirjasta Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan. Emme kuitenkaan jaksaneet tehdä hollandaisekastiketta, joten päädyimme sahramiliemeen. Idea tähän löytyi Ruokalan sivuilta, mutta aika raa'asti oikaisimme liemen suhteen. Ei, emme tehneet lientä alusta alkaen kalan ruodoista vaan ihan kylmän viileästi liemi valmistui hummerifondista.



Haukiquenellit

750 g haukifileitä
3 valkuaista
2 dl kermaa
suolaa, valkopippuria
ruohosipulia hienonnettuna
kalalientä kypsentämiseen

  • jauha haukifileet hienoksi monitoimikoneessa
  • vatkaa valkuaisten rakenne rikki ja lisää ne kalamassaan ohuena nauhana
  • lisää myös kerma ja mausta suolalla ja valkopippurilla
  • sekoita vielä ruohosipuli joukkoon ja anna taikinan vetäytyä jääkaapissa ainakin tunnin verran 
  • kuumenna kalaliemi lähes kiehuvaksi
  • muotoile taikinasta joko kahden lusikan avulla tai kostetuilla käsillä pieniä palleroita
  • kypsennä haukipullia 3-5 minuuttia 
  • tarjoa haukipullat hollandaisekastikkeen ja keitettyjen kasvisten kanssa tai nosta ne värikkääseen sahramiliemeen

Porkkanoita sahramiliemessä

3-5 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
sahramia
hummerifondia
vettä
(sitruunanmehua, suolaa, valkopippuria)
  • kiehauta fondista liemi ja lisää sahrami joukkoon
  • lisää porkkanat ja hauduta, kunnes ne ovat kypsiä
  • mausta tarvittaessa suolalla, valkopippurilla ja sitruunalla
  • nosta porkkanaa ja lientä lautaselle
  • asettele vielä haukipullat päälle ja tarjoile valkoviinin kera
Alkuperäisessä ohjeessa oli kypsennetty perunoita sahramiliemessä, mutta ruoasta tuli erinomaista porkkanoillakin. Ja mikä estää käyttämästä muitakin juureksia, jolloin ruoasta saa helposti jalostettua haukipullakeitonkin. 
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.