Siirtolapuutarhalla maalis-huhtikuussa

perjantai 10. huhtikuuta 2020






Siirtolapuutarha ei näytä kovin kummoiselta keväällä lumien sulettua pois. Kuluneena talvena piha näytti entistä hirveämmältä, sillä lunta ei ollut juuri lainkaan ja nyt jännään, mitä kukat ja puut tuumaavat siitä. Talvella piha siis aiheuttaa lähinnä irvistyksiä, mutta onneksi vihreys saapuu aina nopeasti. Joka vuosi pihalla alkaa vihertää hetkessä, kun lämpöasteet nousevat ja kasvun ihmettä ihaillaan joka visiitillä ennen kuin virallinen puutarhakausi alkaa. Jos nyt on vain aavistus tulevasta, kuukauden kuluttua saamme ihailla tulppaanien kukinnasta edellisten vuosien malliin. Monivuotiset yrtit kuten timjami, mäkiruoho, iisoppi, ruohosipuli ja salvia ilahduttavat myöskin ensimmäisten joukossa.

Joidenkin vihannesten ja kukkien siemeniä on kylvetty kotona kaupungissa ja loppuja heitän multaan vasta toukokuun puolella, jotteivät ehdi kasvaa liian suuriksi istutusta odotellessa. Joka kevät pyrin vähentämään kylvöjen määrää, sillä siirtolapuutarhamme on jo varsin täynnä ja ylipäänsäkin tykkään suorakylvää suurimman osan suoraan kasvilaatikoihin ja ruukkuihin. Pihamme on aurinkoinen ja paahteinen, joten satoa ehdimme saada yllin kyllin ilman esikasvatustakin. Esimerkiksi tuoksuhernettä, kosmoskukkaa ja lehtikaalia en esikasvata lainkaan ja aina kukat puhkeavat kukkaan juuri parhaimpaan aikaan ja lehtikaalia syömme läpi kesän omasta pihasta. Oikeaa ja väärää tapaa ei ole olemassa, pitää vain valita kaikessa itselle se mieluisin ja sopivin.

Kuten toisesta kuvastakin näkyy, tiilet ladottiin viime syksynä vain kasaan puutarhan laidalle penkin kaltaiseksi rakennelmaksi, jotta saatiin ne tieltä pois. Nyt pitäisi päättää mihin haluamme ne käyttää. Muuraisiko kukkapenkin vai käyttäisikö polun rakentamiseen vai ihan jotain? Noppakivetkin makaavat maassa miten sattuu. Onneksi vuosien myötä kärsivällisyys on kasvanut eikä keskeneräisyys ärsytä samaan tapaan kuin ennen. Vaikka olenkin pääasiallisesti ihmistyyppiä, joka haluaa kaiken valmiiksi heti, siirtolapuutarhalla olen toiminut toisin. Niinä kesinä, kun sade on piiskannut päivästä toiseen tai arkityöt ovat painaneet päälle, piha on saanut olla hunningolla ja olemme tehneet vain välttämättömimmät. Vaikka asumme kesät siirtolapuutarhalla, kaikkia suunnitelmia ei pysty toteuttamaan halusta huolimatta. Aika ei yksinkertaisesti riitä ja haluamme myös viettää vapaa-aikaa ilman jatkuvaa projektia. Joitakin muutoksia teemme heti idean saatuamme, toisiin ongelmakohtiin emme ole löytäneet vieläkään ratkaisua ja pian alkaa kymmenes vuotemme siirtolapuutarhalla. Kippis sille!

Tähän mennessä olemme siivonneet vanhoja perennoja pois, mutta pian päästään taas kitkemään ja lapioimaan kukkapenkkeihin uutta multaa. Kasvilaatikoiden sisällöt ja kylvöt on vielä suunnittelematta, mutta ei onneksi ole kiirettä. Nyt on fiilistelyn ja ideoinnin aika.

Allium eli ukkolaukka

Iisoppi 
Kasvitieteellinen esikko

Kultatyräkki

Palavarakkaus

Unikko, poimulehti ja tulppaanit

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.