Pikaista vihreää

torstai 8. maaliskuuta 2012


Mikä avuksi, kun työpäivän jälkeen ei kiinnosta lähteä ruokakauppaan. Katse jääkaappiin ja ihmetystä kerrakseen. Ja tyhjää lyö. Onneksi mieleen juolahti pikainen hernekeitto ja siihen löytyi jopa aineksetkin osittain. Osittain siksi, että pakastimesta löytyi vain pussillinen herneitä. Niinpä heitin sekaan pinaattia ja sain kahdelle tehtyä pikaisesti hernekeiton. Kylkeen paahdoin pari leivät ja avokadoa päälle. Kyllä näillä väreillä ollaan jo kovasti keväässä!



Pikainen herne-pinaattikeitto

1-2 pss pakasteherneitä
1-2 pss pakastepinaattia
öljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 sipuli tai pätkä purjoa hienonnettuna
kasvislientä tarpeen mukaan

suolaa, mustapippuria
sitruunanmehua
yrttejä

  • kuullota sipuleita kattilassa
  • lisää loput aineet ja anna keiton kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia
  • mausta ja soseuta keitto 
Simppeli avokadotahna

1-2 avokadoa
suolaa, mustapippuria
basilikaa tai persiljaa
sitruunan- tai limenmehua
  • hienonna tai leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi ja sekoita ainekset keskenään
  • paahda leipiä ja lusikoi avokadotahnaa päälle

Raakalaispallerot

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012




Mies törmäsi kirjakaupassa raw food-kirjaan, joka ei ollut hinnalla pilattu. Tietämättäni hän myös osti opuksen kaupasta ja kotiin tultuamme hämmästelin ostosta. Ja kohta jo ihailin. Selailin kirjan alusta loppuun ja kiinnostuin heti! Olen tehnyt raw foodia pari kertaa ja makeaan omena-pähkinätorttuun olen melkeinpä hullaantunut. Näin ollen tiesin, mitä odottaa, kun pyöräytin nämä makeat pallot jälkiruoaksi.

Raw foodin eli raakaravinnon periaatteiden mukaisesti valmistettujen herkkujen ja jälkiruokien raaka-aineita ovat hedelmät, marjat, pähkinät, siemenet, kuivatut hedelmät, hunaja ja kasvisöljyt. Missään ohjeissa ei käytetä valkoista sokeria ja kananmunaa eikä ruoat sisällä laktoosia tai gluteenia. 

Kanelipallot

1 dl manteleita
1 tl kanelia
0,5 dl rusinoita
0,5 rkl rapsi- tai rypsiöljyä
1,5 rkl hunajaa
ripaus suolaa

  • jauha mantelit tehosekoittimessa hienoksi jauhoksi
  • kaada mantelit kulhoon ja lisää loput aineet joukkoon
  • sekoita ainekset ja pyörittele taikinasta pieniä palloja
  • jos haluat palleroihin vaihtelua, pyörittele osa palloista vielä lopuksi kaakaojauheessa ja tarjoile heti
Vinkki! Manteleiden sijaan voi käyttää pähkinöitä, kanelin sijaan kardemummaa tai kaakaota ja rusinoiden sijaan kuivattuja taateleita tai aprikooseja. 
Jos raw food on sinulle uutta, kannattaa kokeilla ensin makeita herkkuja. Sopii mulle! Ja nämä kanelipallot ovat niin hyviä, ettei arvaisi niiden olevan terveellisiäkin. 


Pistaasipunajuuret jogurtissa

maanantai 5. maaliskuuta 2012


Punajuuri on ollut suurta herkkuani jo monta vuotta eikä tietä ole kuljettu loppuun vieläkään. Ja puhun nyt nimenomaan tuoreista punajuurista, en etikkapunajuurista, vaikka minulle maistuu kyllä nekin. Tämä ohje on hyvää sellaisenaankin, mutta yhtä lailla sen kanssa voi tarjota esim. paistettua kanaa tai kalaa.

Pistaasipunajuuret jogurtissa neljälle-kuudelle henkilölle

650 g tuoreita punajuuria
loraus oliiviöljyä
1 sitruunanmehu
2 valkosipulinkynttä ohueksi leikattuna
lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
2-3 dl paksua, maustamatonta jogurttia
pistaasipähkinöitä hienonnettuna
  • jos käytät kesällä ruokaan suoraan kasvimaalta nostettuja punajuuria, leikkaa naatit pois, mutta jätä parin sentin pätkä vielä punajuureen kiinni, jottei punajuurten mehu "vuoda" ulos
  • pese punajuuret hyvin ja kääri ne yksitellen folioon
  • paista punajuuria 180 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes ne tuntuvat veitsellä pistettäessä pehmeiltä
  • anna punajuurien jäähtyä ja kuori ne
  • sekoita tällä välin oliiviöljy, sitruunanmehu ja valkosipulinkynnet kulhossa
  • lisää lohkotut punajuuret sekä persilja sitruunaöljyn joukkoon 
  • maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria
  • sekoita vielä jogurtti joukkoon ja ripottele pistaasipähkinät päälle

Kreikkalaiset tomaattipullat, papu-linssisalaatti ja kurkkumeze

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012


Papu-linssisalaatti

200 g kuivattuja mustasilmäpapuja/ ruskeita, valkoisia papuja
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
100 g kuivattuja ruskeita/vihreitä/punaisia linssejä
suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
kevätsipulia hienonnettuna (purjo- tai ruohosipulikin käy)
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
tuoretta tilliä hienonnettuna

  • liota papuja yön yli reilussa vedessä
  • kaada seuraavana päivänä vesi pois ja huuhtele pavut juoksevan veden alla
  • kiehauta papuja hetken aikaa ja kaada ne siivilään
  • kaada pavut takaisin kattilaan ja lisää puhdas vesi jälleen päälle
  • lisää punasipuli ja valkosipuli joukkoon ja anna papujen kiehua puolisen tuntia tai kunnes pavut alkavat olla melkein valmiita
  • lisää linssit joukkoon ja keitä papu-linssiseosta, kunnes linssitkin ovat valmiita (jos haluat ottaa varman päälle, voit keittää pavut ja linssit erillisissä kattiloissa, jolloin pystyt paremmin tarkistamaan papujen ja linssien kypsyyden)
  • lisää aivan loppuvaiheessa suolaa
  • valuta papu-linssiseos jälleen siivilässä, nosta sipulit pois ja kaada pavut kulhoon
  • lisää öljy, viinietikka, kevätsipuli ja yrtit
  • tarkista maku ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla
  • tarjoa lämpinä tai huoneenlämpöisenä

Kurkkumeze neljälle henkilölle

2 kurkkua kuorittuna ja viipaloituna
1 sitruunanmehu
1 tl kuivattua minttua
1-2 rkl oliiviöljyä
  • sekoita kurkku, sitruunanmehu ja minttu keskenään
  • lisää öljy vasta juuri ennen tarjoilua

Paistetut tomaattipallerot

3 tomaattia pieneksi kuutioituna
1 punasipuli hienonnettuna
3 rkl tuoretta minttua
1-2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä friteeraukseen/paistamiseen

  • paloittele tomaatit ja nosta ne kulhoon, älä kuitenkaan kaada tomaateista irtoavaa mehua mukaan
  • lisää sipuli, minttu ja puolet jauhoista
  • mausta suolalla ja pippurilla ja jätä taikina tekeytymään 10 minuutiksi

  • tee lopuista jauhoista, leivinjauheesta ja pienestä lorauksesta vettä tahna ja lisää se tomaattiseokseen
  • kuumenna parin sentin paksuuden verran öljyä paistamista varten
  • lusikoi tomaattiseosta kahden ruokalusikan avulla kattilaan ja paista, kunnes pallerot ovat kauniin ruskeita
  • käännä tämän jälkeen toinen puoli paistumaan

  • nosta tomaattipallerot talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois
  • voit halutessasi ripotella päälle vielä suolaa, mutta se ei ole välttämätöntä
  • tarjoile heti


Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.