Uunibataatti maustetuilla kikherneillä

tiistai 10. huhtikuuta 2018



Joskus sitä onnistuu Instagramia selaillessa törmäämään hyvännäköiseen ruokakuvaan ja parempana päivänä muistaa vieläpä napata kuvan kansioon muistiin. Näin kävi tälle bataattiruoalle, jonka selasin viime viikolla puhelimestani esiin. Makea bataatti ja mausteiset kikherneet täyttivät juuri kaipaamani kasvisruoan tarpeen ja voi mikä löytö käsiin löytyikään! Nappasin reseptin vegaanin bloggajan, A Brit in Helsinki -blogin, arkistoista nyt tänne omaankin reseptiarkistoon uudelleen kokkailtavaksi. Blogi kannattaa ottaa seurantaan, mikäli kaipaat vinkkejä kasvisruokailuun.

Ohjeen ainekset löytyvät vaivatta kaupasta kuin kaupasta, sillä bataattia tuntuu olevan aina saatavilla. Satokausikalenteriin kurkistaessa huomasinkin, että bataattia on myynnissä läpi vuoden, sillä sitä viljellään niin Etelä-Afrikassa, Pohjois-Amerikassa kuin Välimeren maissa. Tätä reseptiä lukiessa tuli mieleen myös yksi väärinkäytetty mauste. Ainesosalistalta löytyy cumin, joka on suomennettuna jeera eli juustokumina. Suomalaisissa leivissä käytetty kumina sen sijaan on caraway.

Tein bataatin kylkeen vielä pienen satsin marinoitua punakaalia tuomaan ruokaan lisää crunchia (purutuntumaa, kauhea sana!) ja raikkautta. Ensimmäisenä päivänä ripottelin päälle tuoretta korianteria, seuraavan päivän lounaalla minttua. Molemmat yrtit sopivat varsin hyvin makumaailmaan.


Uunibataatti ja meksikolaisittain maustetut kikherneet 2 henkilölle
resepti A Brit in Helsinki -blogista

2 pientä tai 1 iso bataatti (250 g per henkilö)
2-3 prk (400 g) kypsiä kikherneitä
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1/2 tl kanelia
1/2 tl cayennepippuria
2 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl jauhettua maustepippuria
4 pientä salottisipulia viipaloituna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 vihreä chili hienonnettuna

tarjoiluun kookoskermaa tai creme fraichea, tuoretta korianteria ja limeä

Pese bataatit ja pistele pintaan haarukalla reikiä. Paista bataatteja leivinpaperilla päällystetyllä pellillä noin tunnin ajan 200 asteessa.

Valuta ja huuhtele kikherneet lävikössä. Sekoita kuivat aineet ja loraus oliiviöljyä joukkoon. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Paahda kikherneitä yhdessä bataattien kanssa uunissa viimeisen 20 minuutin ajan.

Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipuleita ja chiliä, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Kun kikherneet ovat paahtuneet, lisää ne pannulle ja sekoita sipuleiden joukkoon.

Mausta kookoskerma tai creme fraiche limen kuorella ja mehulla.

Leikkaa bataatit halki ja nosta lautaselle. Lusikoi päälle kikherneet ja viimeistele annos kookoskermalla ja tuoreella korianterilla.


Marinoitu punakaalisalaatti

pieni pala (200 g) punakaalia ohueksi suikaloituna
1-2 rkl puna- tai valkoviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
1-2 rkl oliiviöljyä
1-2 tl hunajaa

Sekoita mausteet sekaisin ja lisää suikaloitu punakaali joukkoon. Pyörittele mausteet tasaisesti joukkoon ja anna kaalin tekeytyä jääkaapissa.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.