Lohikakku

perjantai 13. huhtikuuta 2018



Voileipäkakku on säilyttänyt paikkansa sydämessäni, vaikka valmistan sitä todella harvoin. Edellisen kakun olen pyöräyttänyt vuosia sitten vappupöytään ja se oli todella herkullinen. Täytteeksi laitoin tomaattia, mozzarellaa, pinjansiemeniä ja pestoa, mutta resepti ei tietenkään ole tallessa. En ruvennut etsimään uutta samankaltaista netin syövereistä, sillä halusin tehdä tällä kertaa lohikakun. Mahdollisimman yksinkertaisen, jotta riskit olisi minimoitu. Eipä sillä, pidän mutkattomasta makumailmasta muutenkin enemmän. Muutamasta hyvästä raaka-aineesta saa useimmiten parempaa kuin näännyttävästä ainesosamäärästä.

Reseptin mukaan kakku riittää 10 hengelle, mutta meidän kuuden hengen poppoo tuhosi suolaisen herkun yhdeltä istumalta. Toki täytyy muistaa, että noutopöydässä kakkua riittää useammalle, kun tarjottavaakin on enemmän. Ensimmäinen kakku koristeltiin herneenversoilla ja upealla punasipulilla, joka ei näin ensimmäisestä kerrasta onnistunut aivan täysin. Mutta vallan näyttävähän siitä tuli! Ohjeen nappasin Suklaapossu-blogista, voitte hypätä sinne ja katsoa miten kaunis ilmestys sipuli parhaimmillaan on. Koriste on kohtuullisen helppo tehdä, mutta viiltojen kanssa tulee olla todella tarkkana. Minä en ollut ja leikkasin viillot sipuliin aina molemmin puolin yhtä aikaa. Kannattaa siis malttaa ja tehdä viillot rauhallisesti ajan kanssa. Kaiken kaikkiaan koristeen tekeminen on helppoa, mutta kannattaa testata sen tekeminen etukäteen, mikäli mielit asetella koristeen juhlapöytäsi tarjottavaan.

Voileipäkakun leipominen pitkän tauon jälkeen onnistui varsin hyvin, mutta kuorrutuksen taidan tehdä ensi kerralla maustamattomasta tuorejuustosta. En pidä valmiiksi maustetuista tuorejuustoista juurikaan, mutta kakusta saa huomattavasti kauniimman paksummalla tahnalla kuin majoneesin ja ranskankerman sekoituksella. Tai sitten vain teen todella paksun majoneesin juuri kuorrutusta varten.

Olipa tiedossa sitten juhlia tai ei, kevät ja vapaapäivät ovat hyvä syy leipoa voileipäkakku!


Lohikakku 10 henkilölle

12 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Lohitäyte
400 g lämminsavulohta
100 g raejuustoa
1 1/2 dl majoneesia
1 1/2 dl ranskankermaa
puolikas kurkku
tuoretta tilliä oman maun mukaan
suolaa, mustapippuria
sitruunanmehua ja -kuorta raastettuna

Päälle
100 g (vajaa purkki) ranskankermaa + 1/2 dl ranskankermaa TAI maustamatonta tuorejuustoa
koristeluun herneenversoja, mätiä, kurkkua, sitruunaa, retiisiä jne.

Raasta kurkku hienoksi ja purista mehu pois, säästä mehu kostutukseen. Vaihtoehtoisesti voit laittaa raasteen valumaan lävikköön kulhon päälle.

Hienonna raejuustoa hieman haarukalla (ei välttämätöntä) ja sekoita lohen kanssa tasaiseksi tahnaksi. Lisää kurkkuraaste, ranskankerma, majoneesi, tilli ja sitruunan kuoriraaste. Maista seosta ja lisää tarpeen mukaan suolaa, pippuria, sitruunanmehua tai -kuorta. Täyte saa olla voimakkaasti maustettu, sillä leipä imee makua itseensä.

Leikkaa paahtoleipien reunat ja asettele kerros leipiä tarjoilulautaselle, leipävuokaan tai leivinpaperin päälle. Lisää täytettä ja sen jälkeen taas kerros leipää. Jatka, kunnes täyte on käytetty tai leivät loppuvat.

Kostuta päällimmäinen kerros kurkun tai sitruunanmehulla. Peitä kakku tuorekelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Sekoita majoneesi ja ranskankerma, tarkista vielä maku. Levitä kuorrutus kakun pintaan ja koristele kakku mielesi mukaisesti yrteillä, salaateilla jne.

Punasipulikoriste

1 punasipuli kuorittuna

Leikkaa sipulista kantaa hieman pois, jotta sipuli pysyy pystyssä. Leikkaa myös hattuosasta pieni pala pois.

Leikkaa tämän jälkeen sipuliin keskelle viilto ylhäältä alas, mutta älä leikkaa pohjaan asti. Näin sipuli pysyy kasassa. Tee vastaava viilto vastakkaiselle puolelle, näin sipuli on leikattu neljään osaan.

Tee sen jälkeen jokaiseen lohkoon 3-4 viiltoa. Käytännössä voit tehdä niin monta viiltoa kuin haluat, kunhan vain pidät huolen, että sipuli pysyy koossa.

Paista sipulia tämän jälkeen uunissa 150 asteessa 15 minuuttia. HUOM! Jos haluat myös syödä sipulin, pirskottele sen päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Ota sipuli pois uunista ja avaa sen jälkeen kukkaa hieman käsin ja anna sen jäähtyä. Terälähdet avautuvat lisää jäähtyessään.

Mikäli käytät sipulia koristeena vasta myöhemmin, säilytä se vedessä jääkaapissa (ei maustettua versiota). Näin se pysyy raikkaana eikä nahistu. Muista valuttaa sipulista vesi erittäin hyvin pois ennen kuin asettelet sen kakun päälle.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.