Jouluista bataattimuusia ja inkivääri-appelsiinikalkkunaa

keskiviikko 27. marraskuuta 2013


Fiiniä viikonlopuksi- sarja jatkuu jälleen! Jos haluaisit syödä jotain mausteista, lämmintä ja kenties jouluistakin ruokaa, tartu tähän. Tämä ruoka maistuu varmasti niin appiukolle kuin kummilapsillekin.

Katselin viime sunnuntaina sängystä käsin Foxilta tulevaa ruokaohjelmaa. Santeri Hämäläinen teki siinä jouluisia ruokia ja siltä istumalta päätin tehdä samankaltaista ruokaa meillekin. Yritin etsiä alkuperäistä reseptiä, mutta sitä en ikävä kyllä löytänyt. Nyt mennään siis täysin tuolloisten fiilistelyjen varassa. Maut sopivat erittäin hyvin tähän vuodenaikaan. Ja vihjaavat aavistuksen verran jouluun. Ei kuitenkaan niin paljon, etteikö tätä ruokaa voisi syödä muulloinkin. Nämä ruoat olisivat kuitenkin loistavaa vaihtelua perinteiseen joulupöytään.

Santeri valmisti ohjelmassa maustevoin inkivääristä, voista, appelsiinin kuoresta ja mehusta. Tämän massan hän hieroi kalkkunanpaistin pintaan ja paistoi kalkkunaa uunissa, kunnes sisälämpötila oli 68 astetta. Paistolämpötilaa en tiedä, mutta pienehkön paistin laittoisin 175 asteeseen. Ja nyt siis en puhu sellaisesta kokonaisesta, amerikkalaistyyppisestä kalkkunasta. Itse tekaisin kalkkunan sijaan ruoan broilerin rintapaloista, joille tein marinadin. Täytynee tehdä itse kalkkunanpaistikin vielä, sillä niin hyvää broitsustakin tuli. Kirjaan reseptin tähän summittaisesti, koska en mittaillut määriä yhtään mitenkään.

Jos resepti ei hehkutuksistani huolimatta oikein innosta, kurkkaa myös nämä:
Punajuuritimbaalit ja paahdetut juurekset
Valkoinen joulumenu
Kuhaa palsternakka-hernemuhennoksella


Inkiväärillä ja appelsiinilla maustettu kalkkunanpaisti tai broilerinrintapalat

Vaihtoehto 1

4 broilerin luutonta rintapalaa eli yksi per syöjä
loraus soijaa
3 cm:n pätkä inkivääriä raastettuna
1 appelsiinin kuori ja mehu

  • sekoita marinadin ainekset sekaisin ja nosta broilerit joukkoon
  • anna marinoitua vähintään 2 tuntia
  • paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Voit tarkistaa kypsyyden tekemällä rintapalaan veitsellä viillon. Jos lihasta tuleva neste on kirkasta, broileri on kypsää. Rintapalat voi kypsentää myös pannulla, mutta laitoin itse ne uuniin, koska halusin raastetun inkiväärin ja appelsiininkuoren vielä antavan makua ja paistuvan pintaan kiinni. 

Vaihtoehto 2
1 kalkkunan paisti
3 cm:n pätkä inkivääriä raastettuna
50-100 g pehmeää voita
1-2 appelsiinin kuori ja mehu

  • sekoita voi, inkivääri ja appelsiinikuori sekaisin tahnaksi. Lisää joukkoon myös loraus appelsiininmehua. 
  • paista kalkkunaa 175 asteessa, kunnes sen sisälämpötila on 68 astetta

Bataattimuusi  4 henkilölle

2 suurehkoa bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
vettä
raastettua muskottipähkinää
ripaus kanelia
voita 
suolaa
  • valmista bataattimuusi samoin kuin perunamuusikin eli keitä bataatteja, kunnes ne ovat kypsiä
  • kun kaadat vettä pois, ota sitä hieman talteen, jos haluatkin ohentaa muusia myöhemmin
  • leikkaa bataattien päälle voita ja muusaa tasaiseksi
  • mausta muusi kanelilla ja raastetulla muskottipähkinällä. Muskottipähkinää saa laittaa ihan reilusti! Suosittelen ostamaan kokonaisia muskottipähkinöitä, sillä ne ovat aivan toisenlaista tavaraa kuin valmiiksi jauhettu pussikama. 
Ruoka maistuu ihan tällaisenaan, mutta jos olet viitseliäs, keitä oheen vielä portviinikastike. Se valmistuu yksinkertaisimmillaan näin:
- fresaa liemijuureksia (porkkana, sipuli, selleri), lisää portviiniä ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää päälle valmista lihalientä tai fondia. Keitä, mausta suolalla & pippurilla ja siivilöi. Jos haluat porviinin maistuvan enemmän, lisää sitä vielä lopuksi, mutta älä keitä kastiketta enää. 


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.