Raakakypsytetyt kampasimpukat

sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Kampasimpukoita ja mizunaa

Kampasimpukat kuuluvat eittämättä herkkulistalleni. Huolimatta siitä, että WWF pyytää harkitsemaan niiden syömistä. Kalaopppaan mukaan ne kuuluvat keltaiseen luokkaan: Pyynnin kestävyys 
vaihtelee alueittain. Kalakannat saattavat olla heikkoja, ylikalastettuja tai kalastus- ja kasvatusmenetelmät ympäristölle haitallisia.  Ymmärrän, mutten voi siltikään vastustaa.

Miehen kanssa olemme tehneet kampasimpukoita monella tapaa. Joskus muistimme kuusi herkullisinta versiota, mutta enää se ei onnistu. Yleisin tapa nauttia kampasimpukoista lienee niiden paistaminen pannulla, mutta me olemme pitäneet myös raakakypsytetyistä versioista. Ensimmäinen raakakypsytys tehtiin suolalla ja oliiviöljyllä. Mukaan tuli myös sieniä, mutta mitään sitrushedelmää siihen ei laitettu, mikä ihmetytti meitä jonkin verran. No, kampasimpukoista tuli erittäin hyviä, joten epäilykset karisivat aika nopeasti. Tällä kertaa raakakypsytin kampasimpukat limen mehulla, chilillä ja inkiväärillä ja tämä on varmasti hyvä tapa testata raakakypsytystä ensimmäistä kertaa. Kampasimpukan maku on mieto ja se jää hieman mausteiden taustalle, mutta ruoan herkullisuudesta ei auta kiistellä. Ohje löytyi Talven juhlia-kirjasta. Kyseinen kirja on aikoinaan lytätty Hesarin sivuilla, mutta itse olen testaillut kirjaa useaan otteeseen enkä ole vielä pettynyt.


Raakakypsytetyt kampasimpukat

625 g kampasimpukoita (sulatettuna, ellei kalakauppiaan tiskissä ole tuoreita)
0,5 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna (ilman siemeniä)
0,5 tl suolaa
2 tl kuorittua ja raastettua tuoretta inkivääriä
1 limetin raastettu kuori
1,25 dl limetinmehua
1,5 rkl hienonnettua punasipulia
1 pieni tomaatti kuorittuna, siemenet poistettuna ja hienoksi pilkottuna
1 limetti viipaloituna koristeluun
korianterinlehtiä koristeluun

  • huuhdo ja kuivaa kampasimpukat
  • leikkaa ne vaakasuunnassa puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi
  • aseta kampasimpukat laakeaan vuokaan
  • ripottele päälle 1 rkl chiliä, suolaa, inkivääriä ja limetinkuorta
  • kaada limettimehu päälle ja kääntele kampasimpukoita useita kertoja
  • peitä vuoka kelmulla ja nosta se jääkaappiin vähintään 3 tunniksi tai enintään 12 tunniksi
  • käännä kampasimpukoita silloin tällöin
  • ripottele puolisen tuntia ennen tarjoilua simpukoiden päälle loput chilistä, punasipuli ja tomaatti
  • levitä korianterinlehtiä tai salaattia lautaselle ja asettele kampasimpukat päälle
  • koristele limetin viipaleilla ja tarjoa valkoviinin kera

Vinkki! Omasta jääkaapista ei korianteria löytynyt, joten vaihdoin sen ruohosipuliin. Se sopii mausteeksi yhtä hyvin, mutta käytä korianteria, jos haluat syödä aasialaistyyppisiä makuja.
Vinkki! Saat annokseen toisenlaista näyttävyyttä, kun pujotat kampasimpukat vartaisiin. Näin tehtiin alkuperäisessä ohjeessa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.