Helppoa kuhaa

tiistai 28. syyskuuta 2010

Viime viikonloppuna oli taas kalaa testissä. Kyseessä oli tuttu kuha, mutta hieman eri tavalla valmistettuna. Sinappihulluna laitan ensi kerralla enemmän sinappia ja muistan ostaa oliiveja, vaikka hyvää tuli puutteellisellakin aineksilla. Mutta on se mahtavaa, kun kala maistuu nykyään miehellekin!

Uunissa kypsennetty kuha- tai ahvenfile tomaattien kera neljälle henkilölle

4-8 ahven- tai kuhafileetä
nippu rucolaa

Marinoidut tomaatit:
3 keskikokoista kaltattua tomaattia
4-8 mustaa oliivia
1 rkl kapriksia
tuoretta tai kuivattua oreganoa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Öljy-sinappikastike:
1 ½ tl Dijon-sinappia
½ dl oliiviöljyä
½-1 sitruunan mehu

1) Tee tomaattien päähän ristiviillot veitsellä ja keitä niitä pari minuuttia kiehuvassa vedessä. Kaada ne sen jälkeen hetkeksi kylmään veteen, jotta kypysyminen loppuu. Poista kuoret ja siemenet ja paloittele tomaatit. Sekoita tomaatit, oliivit, kaprikset ja öljy keskenään. Mausta ja jätä seos maustumaan vähintään puoleksi tunniksi.

2) Sekoita sinappi, oliiviöljy ja sitruunanmehu keskenään.

3) Kuumenna uuni 180-200 asteeseen. Nosta kalafileet uunipellille leivinpaperin päälle ja suolaa ne kevyesti. Valuta sinappi-öljykastike fileiden päälle. Levitä tomaattiseosta päälle ja kypsennä 7-10 minuuttia. Asettele kalat tarjolle ja levitä rucolaa kunkin fileen päälle.

Leipää ja avocadoa

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Kun unohdimme ostaa kaupasta leipää, päätin tehdä sitä itse. Ohjeet etsin ihanaisesta Rakkautta, oliiveja ja timjamia - kirjasta: saksanpähkinäleipää ja tanskalaista ruisleipää. Ruisleipä on kyllä paistettu, mutta se ei ole ehtinyt vielä maistiin asti, koska sen pitää tekeytyä jääkaapissa. Pähkinäleipä on syöty sellaisenaan ja avocadon kanssa. Taikinasta tulee yksi pieni leipä, joten se kannattaa tehdä heti kaksinkertaisena.

Saksanpähkinäleipään tarvitset:

1 pss kuivahiivaa (11 g)
½ tl suolaa
1 tl hunajaa
2 dl haaleaa vettä
2 dl ruisjauhoja
2 rkl öljyä
1-2 kourallista saksanpähkinää hienonnettuna
2 ½-3 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl voita vuoan voitelemiseen

Laita hiiva, suola ja hunaja kulhoon. Lisää vettä muutama ruokalusikallinen ja sekoita. Lisää loput vedestä ja ruisjauhot. Anna seistä pari minuuttia.

Lisää öljy ja pähkinät sekä vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa puulastalla ja peitä kulho liinalla. Anna kohota tunnin ajan. Voitele sillä välin vuoka.

Vaivaa kohonnutta taikinaa vähän jauhotetulla pöydällä. Leivo paksuksi rullaksi ja pane vuokaa. Kohota leipää puolisen tuntia ja vedä sen jälkeen leivän pintaan veitsellä viillot. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Leipä maistuu erinomaisesti avocadotahnan kera, johon voi laittaa mm.: 
- 1 avocado soseutettuna
- 1 tomaatti pilkottuna
- ½-1 punasipulia pilkottuna
- suolaa ja mustapippuria
- oliiviöljyä
- tuoretta basilikaa silpottuna

Tanskalainen ruisleipä

1. päivänä
- 12 g hiivaa
- 1 rkl suolaa
- 2 dl maustamatonta jogurttia
- ½ l haaleaa vettä
- 1 l (600 g) karkeita ruisjauhoja

2. päivänä
- 3-4 dl vehnäjauhoja
- 1-2 rkl jauhettua kuminaa
-1 rkl vehnäjauhoja leivän päälle ripoteltavaksi

Ensimmäisenä päivänä:
- sekoita ainekset hyvin kulhossa ja anna seoksen seistä huoneenlämmössö 24-36 tuntia. Peitä kulho liinalla tai tuorekelmulla.

Toisena päivänä:
- vaivaa taikinaan sekaan vehnäjauhot ja kumina. Sekoita taikinaa hyvin puulastalla, jottei taikinaan jää jauhotaskuja
- voitele ja jauhota vuoka (2 l)
- painele taikina tasaisesti vuokaan ja ripottele päälle vähän vehnäjauhoja
- pistele taikinaa tiheästi haarukalla, jotta höyry pääsee taikinasta ulos paistamisen aikana eikä repeile
- kohota leipää tunti tai kaksi
- kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista leipää 1 tunti ja 10 minuuttia
- kumoa leipä vuoastaan ja paista vielä kymmenisen minuuttia ylösalaisin käännettynä
- kääri leipä kaksinkertaiseen liinaan/pyyhkeeseen, ettei se kuivu jäähtyessään
- pane kylmä leipä reiluun muovipussiin ja anna "kypsyä" vuorokauden tai kahden ajan

Täytettyjä lihakääryleitä

lauantai 25. syyskuuta 2010

Viikonloppu on mukava aloittaa ruoalla, mitä ei ole syönyt koskaan aiemmin. Tai sitten vaihtoehtoisesti tehdä jotain omaa bravuurinumeroa. Tällä kertaa mies oli päätynyt uudenmakuisiin lihakääryleisiin, joita teimme töiden jälkeen yhdessä. Lisuke oli jäänyt miettimättä, mutta päätimme risoton tai pastan sijaan paistaa lihan kylkeen jääkaapista kaikki mahdolliset kasvistähteet. Vaikka en lihan perään niin kovasti huudakaan, kääryleet olivat juuri sopivan raikkaita ja maistuivat erinomaisesti.

Salvialla, sitruunalla ja pinaatilla täytettyjä lihakääryleitä kahdelle

300-400 g naudan paahtopaistia
25 g voita
200 g tuoretta pinaattia pestynä ja pilkottuna (pakastepinaattikin käy)
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 sitruunan kuori ja mehu
nippu tuoretta salviaa
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl ranskankermaa
suolaa ja mustapippuria
4 viipaletta pekonia
1 dl kasvis- tai kanalientä

1) Kuumenna uuni 160-asteiseksi. Leikkaa liha neljään osaan ja nuiji palat litteiksi.

2) Sulata voi pannulla, lisää pinaatti ja valkosipuli ja paista kolmisen minuuttia. Purista pinaateista ylimääräinen neste pois ja siirrä se kulhoon. Lisää joukkoon sitruunankuori, salvia, sinappi, ranskankerma ja mausteet.
3) Levitä täyte lihan päälle ja kääri liha rullalle. Varo, ettei täyte pursua ulos. Kääri pekoniviipaleet rullien ympärille ja sido tarvittaessa paikoilleen narulla. Pekoni pysyy paikallaan kyllä ilmankin, jos käsittelet rullia varovasti.
4) Nosta liharullat öljytylle uunipannulle tai vuokaan ja paista sitä uunissa 30-40 minuuttia. Kääntele rullaa paistamisen aikana, jotta se ruskistuu tasaisesti. Jos sinulla on kiire, voit ottaa rullaan nopeasti värin paistinpannulla ja laittaa lihan sen jälkeen uuniin 15-20 minuutiksi.

5) Kun liha on kypsää, nosta ne pois vuoasta ja lisää vuokaan kanalientä ja sitruunanmehu. Jos sinulla on aikaa, voit keitä seosta kattilassa voimakkaasti, kunnes nesteen määrä on vähentynyt kolmanneksella. Mausta kastike suolalla ja pippurilla tarvittaessa. Leikkaa liha paksuhkoiksi viipaleiksi ja tarjoa kasvisten kera.
 Paistetut kasvikset

Voit paistaa pannulla mitä tahansa kasviksia kaapista löytyy:
viipaloitua porkkanaa, sieniä, lehtikaalia, parsakaalia, kaalia, purjoa, punasipulia, valkosipulia, paprikaa, perunaa, tuoretta salviaa

- paista kasviksia voissa pannulla ja mausta haluamillasi yrteillä sekä suolalla ja pippurilla

Syysfiiliksissä




Nopeat nuudelit arki-iltaan

tiistai 21. syyskuuta 2010

Pinaattia ja soba-nuudeleita kahdelle

100 g soba-nuudeleita
1 rkl kasvisöljyä
3 valkosipulinkynttä
3 cm:n tuoretta inkivääriä raastettuna (tai inkivääritahnaa purkista)
250 g tuoretta pinaattia (tai pakastepinaattia pari pussia)
1-3 rkl osterikastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 limen mehu
2-3 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 tuore chili pilkottuna (siemenet pois, jos et halua tulista)

- keitä nuudelit ohjeen mukaan, kaada siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä
- kuumenna öljy wokissa ja paista sipulit, pinaatti ja inkivääriä parin minuutin ajan
- lisää nuudelit, osterikastike ja seesamiöljy
- purista limen mehu joukkoon ja ripottele seesaminsiemenet päälle

Jos kaipaat tukevampaa ateriaa, paista joukkoon kanaa tai lisää lopussa katkarapuja.

Tuunauksia

lauantai 18. syyskuuta 2010

Kesästä ja muutosta asti olemme tuunanneet vanhoja palleja, kynttilänjalkoja, koukkuja, parvekelaattoja ym. uuteen uskoon eikä loppua vielä näy. Onneksi pienellä vaivalla saa uutta ilmettä kotiin eikä tarvitse kaikkea uusia. Samalla säästää euroja ja elää ekologisemmin. Suurimmat tuunaukset ovat vielä edessä eikä omat taidot niihin riitä. Tietäisikö kukaan Tampereen alueelta hyvää ja kohtuuhintaista entisöijää? Pari nojatuolia odottaa uusia päällyksiä ja jousituksia.





 

Omenapai

 
Mies toivoi yllättäen minun tekevän omenapiirakkaa ja päädyin tekemään omaa suosikkiani, omenapaita eli taikinakuoreen piilotettuja omenoita. Piiras ei ole liian makeaa, hädin tuskin makeaa lainkaan. Ja omenat voi maustaa juuri niin kuin haluaa. Itse unohdin siirapin kokonaan, mutta piiraasta tuli silti hyvää. Tarjoile lämpimän omenapain kanssa halutessasi jäätelöä tai vaniljakastiketta.
Omenapai

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja (itse käytin täysjyvävehnäjauhoja)
170 g voita
1-1 ½ dl kylmää vettä

Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Muotoile palloksi ja jaa pallo kahteen osaan. Kauli toinen (isompi) pohjaksi ja toinen kanneksi. Aseta pohja vuokaan niin, että reunat peittyvät. Käytin halkaisijaltaan 21 cm:n irtopohjavuokaa ja taikinaa jäi hieman yli. Voit siis tehdä piiraan huoletta isompaankin vuokaan.

Täyte:
½ dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl raastettua kuorta (suurena sitruuna-fanina käytin koko sitruunan kuoren)
½-1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää (kokonaisista pähkinöistä raastettu muskotti on lempeämpää kuin purkkijauhe)
6 isoa omenaa  (vajaa 1 kg) omenoita kuorittuna ja lohkottuna
2 dl rusinoita tai pähkinöitä
½ dl siirappia
¨¨
1 kananmuna
1-2 tl sokeria

Sekoita täytteen aineet keskenään siirappia lukuun ottamatta ja nosta seos piirakkapohjalle. Kaada pinnalle siirappi ja kiinnitä kansipala. Voit painella piiraan reunat haarukalla kiinni toisiinsa. Jos taikinaa jää yli, voit taiteilla koristeita pain pintaan. Pistele omenapain pintaa haarukalla tai viiltele siihen veitsellä höyryaukkoja. Voitele kansi kananmunalla ja sirottele pinnalle sokeria. Paista 225 asteessa 30-40 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, asettele foliota päälle.

Perjantaipaketti

perjantai 17. syyskuuta 2010

Viikonloppu tuli taas nopeammin kuin osasinkaan odottaa. Hyvä niin! Työpäivän viimeisinä tunteina haukottelin jo hävettävän paljon ja olin päättänyt vielä lähteä kuntosalille sen jälkeen. Toinen viikko personal trainerin ohjauksessa on takana ja olen käynyt neljä kertaa viikossa kuntoilemassa. Se on paljon nollan jälkeen! Olisi ehkä ollut helppo aloittaa parilla kerralla, mutta ehkä parempi ottaa heti reipas ote, että pääsee taas liikkumiseen makuun.

Ja tänään oli toinen perjantai peräkkäin, kun suuntasin pyöräni Vintage Gardeniin. Onhan se näppärästi kotimatkan varrella. Viime viikolla ostetut kukat hengittävät vielä kauniisti, joten tällä kertaa lähdin hakemaan punaisia korvakoruja. Kuinka ollakaan, en ostanut mitään punaista. Mukaan lähti musta-valkoiset ja kelta-mustat ihanuudet. Näillä korvakoruilla piristää helposti tulevia työpäiviä. Kuntoilun myötä olen tarkkaillut enemmän ruokavaliotani ja kyllähän nämä Ojakadulle suuntautuvat kukka- ja koruostokset ovat huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin perjantaimässäilyt. Tai perinteiset perjantaipullot. Niin, tai pullat.


Kuhaa lounaaksi

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Nautiskelen töissä usein lounaaksi lohta, koska kotona ei juuri kalaa valmisteta. Mies syö kalaa harvakseltaan, mutta tilanne on kyllä selkeästi muuttumassa. Innostuin ostamaan eilen kauppahallista kuhaa ja sain aikaan lounaan, joka maistui miehellekin. Vaalea kala tuntuu olevan paras vaihtoehto, se ei kuulemma maistu liikaa kalalle.
Paistoin kuhafileet kuumalla parilapannulla ilman rasvaa ja maustoin suolalla ja pippurilla. Lisäksi puristin hieman appelsiinin mehua päälle ennen tarjoilua. Kaverina tarjosin appelsiinin kuorella maustettua porkkanasosetta ja ruohosipuli-basilikapestoa. Yksinkertaista ja erittäin maukasta. Porkkanasoseen tein perunamuusin tavoin, nesteenä kasvisliemi. Soseen voi toki tehdä kermaankin. Pestoon heitin mukaan ruohosipulia, koska sitä sattui sopivasti olemaan jääkaapissa.

Ensi viikolla sitten jotain muuta kalaa kehiin.

Omppu pomppu

Onneksi tuli avattua parvekkeen ovi tänään, sillä olin tyystin unohtanut anopin tuomat omenat viime viikonlopulta. Laitoin ne sinne tilapäisesti, koska en kaappien järjestämiseltä malttanut tehdä niistä mitään tuolloin. Vaan eivätpä ne olleet menneet vielä miksikään ja tein niistä omenahilloa. Tai enemmän taisi sosetta muistuttaa loppupeleissä. En muista milloin viimeksi olen omenahilloa tehnyt ja ehdin aiemmin jo miettiä, miten hirveä urakka niiden kuorimisessa on. Vaan ei! Muistin lukeneeni vastikään Aamulehdestä ohjeen, jossa omenoita ei kuorittu lainkaan. Mies porasi siemenkodat pois ja minä lohkoin ne kattilaan kuorineen päivineen. Sekaan hillosokeria, kanelitankoja ja kokonaisia tähtianiksia. Kun omenat olivat hautuneet, soseutin ne sauvasekoittimella. Helppoa kuin mikä ja hillosta tuli erittäin hyvää! Käytin tätä ohjetta ohjenuorana.

Ruskaa odotellessa

perjantai 10. syyskuuta 2010

Säätiedotuksen mukaan huomenna sataa vettä ainakin jossain määrin, joten viimeisten ikkunoiden pesu taitaa siirtyä hamaan tulevaisuuteen. Enkä kyllä pistä vastaan. Viime viikonloppuna kasasimme kaappeja eteiseen ja järjestelimme asuntoa pitkälle yöhön. Onni onnettomuudessa, että leikkasin saksilla sormesta pienen palasen irti. Oli pakko ottaa rennosti ja lakata hötkyilemästä joka suuntaan.

Vaan edelleen on niin paljon tekemistä ja niin vähän aikaa. Haaveissa on päikkärit viikonlopun molemmille päiville. Lisäksi lenkille on pakko suoriutua. Listahan olisi loputon, mutta entä jos tänä viikonloppuna ihan oikeasti ottaisi rennosti. Yrittäisi nukkua pitkään ja silmät auki saatuaan näkisi ensimmäisenä valkoiset kukat. Minä poikkesin kotimatkalla Vintage Gardeniin ostamaan kimpun viikonlopun piristykseksi ja mies tietämättäni puolestaan Kukkaikkunaan. Onneksi kukkia ei koskaan voi olla liikaa... Kukahan jaksaisi lähteä ostamaan kukat parvekkeellekin?

Mahtavuutta

perjantai 3. syyskuuta 2010

Villasukkia ei voi liikaa, jos niitä käyttää läpi vuoden sekä töissä että kotona. En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että joidenkin mielestä villasukat eivät hengitä ja ovat liian kuumia. Harjoituksen puutetta ja ennakkoluuloa! Vaikka lomalla hikoiltiin aamusta iltaan, villasukat viipottivat jaloissani aina hotellihuoneessa ja hoitivat väsyneitä jalkojani.

Uusimmat ihanuudet ovat tässä. Mies sai pirteät pastillisävyiset ja minä vihreät kuviosukat äidiltä kotiin viemisiksi. Kyllähän minä itsekin osaan neuloa, mutta parempi keskittyä asioihin, joissa olen parempi ja antaa mestareiden puikkojen heilua!
Toinen taitaja onkin Milla, jolta tilasin pipoja tulevaa talvea varten ja tällaisen ihanuuden sain ilokseni jo heinäkuussa.

Haipakkaa

Ei uskoisi, että kaksi viikkoa sitten olin mieheni kanssa Italiassa. Lämpöä vaatimattomat 33 astetta. Nyt tuulee ja sataa. Mutta, mutta... minä rakastan syksyä! Voi pukea päälle villavaatteet, kääriytyä viltin alle ja lukea kirjaa. Tai katsoa leffaa ja siemailla punaviiniä. Vailla kiirettä minnekään. Paitsi että kuluva viikko on ollut erittäin kiireinen ja lomasta tuntuu olevan jo ainakin kuukausi. Laiskottelun makuun ei vielä oikein ehdi eikä pääse. Uusia tuulia puhaltaa niin töissä kuin kotonakin. Lisäksi päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja palkkasin itselleni maksullista lenkkiseuraa eli personal trainerin. Huh, ensi viikolla se sitten alkaa. Toivottavasti tämä on viimeinen yritykseni päästä kiinni säännöllisestä liikkumisesta ja saan jatkossa oman mieheni mukaan lenkille.
Viime viikonlopun vietimme vanhempieni mökillä ja kesän viimeiset rippeet olivat esillä. Poimimme loput viinimarjat pensaista ja nautimme kasvimaan anneista. Lautaselle pääsi pinaattimunakas, italialainen kasviskeitto ribollita sekä punajuurilasagne. Lisäksi maistoin ensimmäistä kertaa perinteistä uuninaurista tai miksi sitä nyt sitten kutsutaankaan? Nauris pestään ja laitetaan sellaisenaan leivinuuniin kypsymään. Halkaistaan ja lusikoidaan suuhun. Niin, ja päälle voi ripotella sokeria. Hyväähän se yksinkertaisuudessaan oli.
Toiveissa oli ehtiä sienimetsään ja kyllähän niitä sieniä loppujen lopuksi löytyikin. Harmi vain, että suppilovahveroita ei vielä löytynyt. Ei siinä muuten mitään, mutta en tunne sen lisäksi kovinkaan montaa sientä. Kantarellit ja suppilot ovat siis aina kiikarissa. Mökkinaapuri toi sienikirjansa meille avuksi ja metsästä poimitut sienet saimme tunnistettua syötäviksi. Koiran iltalenkillä poimin sankoon isäni kanssa ainakin viini-, kangas- ja keltahaperoita sekä koivunpunikkitatteja. Nyt siellä sekä äiti että isä kiikaroivat sieniä silmät kiiluen.
Tämä viikonloppu ollaan tiiviisti kotona ja puretaan muuttolaatikoita. Toivottavasti ehditään nukkumaankin.
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.